Tijdens je duikvakantie op Bali mag dit zeker niet ontbreken: bouw je eigen koraalrif! LivingSeas zet zich al meerdere jaren in om een schitterend kunstmatig rif te creëren, en dat is ze nu al meer dan gelukt. Wij gaan een dagje mee!

Tekst: Judith Rietveld

Bij ons resort Bloo Lagoon, dat uitkijkt over de baai van Padang Bay, hoppen we in het gratis transferbusje dat dag en nacht klaarstaat. Vanaf ‘onze’ heuvel rijden we binnen enkele minuten naar Padang Bay zelf, waar we bij Gekko duikcentrum worden afgezet. Living Seas werkt met deze duikbasis samen. Leon Bouy, oprichter van LivingSeas, is druk bezig om de boot in te laden die voor anker ligt pal voor de deur. Enthousiast worden we door hem begroet en krijgen boxen toegewezen voor onze spullen.

Onze uitvalsbasis: Bloo Lagoon!

Riffen op Bali nieuw leven inblazen

Eenmaal alles ingeladen en aan boord, varen we binnen 5 minuten ‘links de baai uit’ naar het ponton van het koraalherstelproject. Daar vertelt Leon ons alles over het project. “Op Bali zijn veel verschillende plekken waar je prachtig kunt duiken met veel leven en vissen, maar helaas zijn sommige sites flink beschadigd. Ik wilde kijken of we een gebied konden herstellen en weer nieuw leven inblazen.” Het was een lang proces, maar eindelijk kon het Coral Restoration Team LivingSeas aan de slag in 2015.

 

Binnen twee jaar is een rifster begroeid

LivingSeas gebruikt ‘rifsterren” gemaakt van samengesmolten metaal met een laagje van hard en zand. Deze worden geplaatst op een zandvlakte bij Padang Bay. Gevonden koraalfragmenten bevestigen ze op de sterren, die vervolgens uitgroeien tot een heus rif. “Ik denk dat wij een hele unieke en interessante ervaring bieden aan duikers. Je kan meehelpen aan onderhoud aan de rifsterren die al geplaatst zijn en daarnaast leer je veel over de ecologie, het koraal en hoe koraalherstel werkt. Of je plaatst je eigen rifster!”

Bij de koraaltafel pakt Leon meerdere koraalfragmenten voor mijn rifster.

Bij de koraaltafel pakt Leon meerdere koraalfragmenten voor mijn rifster.

De DUIKEN rifster!

En dat is dus wat ik vandaag ga doen, mijn eigen rifster plaatsen. Leon heeft een hele leuke verrassing; voor mijn rifster heeft hij een naambordje laten maken met ‘DUIKEN’ erop! Echt tof! Iedereen die een rifster plant, krijgt een naambordje met naam naar keus. Leon neemt mijn rifster mee en we dalen af naar ongeveer 7 meter. Eerst zie ik alleen maar een zandbodem, maar dan zie ik het. Allemaal rifsterren naast elkaar geplant, waar kleine stukken koraal op bevestigd zijn. Hoe verder ik kijk, hoe dichter de rifsterren begroeid zijn. Leon gebaart me, en ik volg hem naar de ‘koraaltafels’.

Anderen lezen ook:  Defensie erkent aansprakelijkheid bij dodelijk duikongeval Curaçao

 

Aan de slag

Daar staan twee bakken gevuld met fragmenten van hertshoornkoraal. Leon pakt enkele stukken voorzichtig op en stopt ze in een lege bak, die hij vervolgens aan mij geeft. Ook krijg ik een stapeltje tie-wraps aangereikt. We zwemmen naar een plek waar duidelijk net ‘verse’ rifsterren zijn geplant. Met wat wrikken – zonder het koraal te beschadigen uiteraard- plaatst hij mijn ster op een mooi plekje. En dan mag ik aan de slag!

Zo gaaf! De DUIKEN-rifster! Ik bevestig 18 stukken koraal.

 

18 koraalfragmenten plaatsen

Ik mag 18 fragmenten op mijn ster plaatsen – dat zijn alle zijden. Met 1 of twee tie-wraps maak ik ze vast. Ik vind het wel een beetje gek om zo een stuk koraal met de hand beet te pakken, maar ik houd in gedachten dat het voor een heel goed doel is: uiteindelijk een deel van een koraalrif! Een goed drijfvermogen is in deze wel essentieel, zeker omdat er wat stroming staat blijf je niet altijd goed stil hangen. Na dik 30 minuten heb ik ongeveer al mijn stukken koraal ‘geplant’. En dan nog de finishing touch… Het DUIKEN naambordje!

4.300 rifsterren

Leon neemt me nog mee voor een tourtje. Naarmate we verder over de rifsterren zwemmen, hoe dicht begroeider het wordt. Na een tijdje kan ik geen enkele rifster meer onderscheiden. Ik zie prachtig koraal en vele vissen. Zelfs een anemoon met Nemo’s! Inmiddels zijn er 4300 rifsterren geplaatst. Deze bedekken een gebied van 2.600 m2. Na twee jaar is de hele rifster begroeid en ontstaat een prachtig rif. Het voelt onwijs goed dat ik heb bijgedragen aan dit project, met mijn ‘eigen’ stukje rif!

Waren dit eerst rifsterren? Ja! Er is nu een prachtig rif ontstaan  (screenshot video: check de vlog!)

Verblijf Bloo Lagoon

Na deze heerlijke dag gaan we weer terug naar ons verblijf Bloo Lagoon. Dit complex startte startte als gemeenschap van 25 huizen, maar is nu uitgegroeid tot een prachtig resort met restaurant, zwembad en spa.  Alle huizen zijn duurzaam en ecologisch gebouwd. Ze zijn open gebouwd, zodat koele lucht door de ruimte kan waaien en het gebruik van airco wordt geminimaliseerd. Ik ben dol op ons huisje, dat heel veel ruimte heeft. We hebben maar liefst drie slaapkamers en een heerlijk ruime veranda. Bloo Lagoon is ook de perfecte uitvalsbasis als je naar Nusa Penida wilt, om te duiken of snorkelen met manta’s.

Het voelt onwijs goed om aan dit project mee te werken.

Behoorlijk lui


Je kan in het restaurant eten, maar je kan het ook via Whatsapp laten bezorgen. Helemaal fijn na een dag duiken, kan je gewoon lekker in je logboek schrijven, douchen en wachten tot het eten komt in je eigen omgeving. Ik vind dit in ieder geval heerlijk. Ook is er een spa aanwezig waar je verschillende massages en schoonheidsbehandelingen kunt doen. Dit is vakantie!

Anderen lezen ook:  Kubu Indah Dive & Spa Resort op Bali: authentieke sfeer en ver weg van de drukte

 

Dit is echt vakantie!