Zorgen over bouwplan in kwetsbaar koraalrif op Bonaire. Het Wereld Natuur Fonds, STINAPA, Sea Turtle Conservation Bonaire en the Dutch Caribbean Nature Alliance maken zich grote zorgen over de plannen van de Nederlandse overheid voor een nieuwe aan te leggen los- en overslag plaats voor ruwe stookolie in het Willem Alexander mariene reservaat. De bouw van deze pier zal één van de gezondste koraalriffen van Bonaire onherstelbaar beschadigen.

De Nederlandse overheid en Bonaire zoeken naar oplossingen om de elektriciteitsvoorziening op het eiland te verzekeren. Een structurele oplossing voor de energievoorziening moet echter ook een duurzame oplossing zijn. Daarin moet vooral worden gekeken naar zonne- en windenergie, aldus de organisaties.

koraalrif

Koraalrif kraamkamers voor natuur

In de koraalriffen leven bijzondere dieren, zoals zeeschildpadden en haaien. Allerlei soorten vis groeien op tussen het koraal. De zee rond Bonaire is één van de oudste beschermde zeegebieden ter wereld. Hierdoor is het koraal nog in relatief goede staat. Toch zijn er zorgen. Vervuiling en verstoring door menselijke activiteiten, en de invloed van klimaatverandering brengen het voortbestaan van koraalriffen in gevaar.

Duurzame energie en onderzoek naar alternatieven

Bonaire heeft in het Natuur- en Milieubeleidsplan Caribisch Nederland (NMBP-CN) 2020-2030 vastgelegd dat de druk op het koraal verminderd moet worden zodat de huidige koraalriffen zich kunnen herstellen.

De organisaties willen dat natuurwaarden meegewogen worden in nieuwe infrastructurele ontwikkelingen, ook als hier extra kosten mee gemoeid zijn. Er zijn diverse alternatieven mogelijk om de brandstofvoorziening van Bonaire veilig te stellen.

koraalrif

Zeeschildpad bij Bonaire (Bron: Casper Douma).

Red het koraalrif

Gezamenlijk roepen de organisaties de Nederlandse overheid op om de locatie van de huidige plannen te heroverwegen en prioriteit te geven aan het gebruiken van reeds bestaande infrastructuur. Daarnaast vragen we om meer te investeren in een duurzame energievoorziening voor het eiland.

Anderen lezen ook:  Nieuw record zeeslang duikt naar 245 meter

Plannen staan haaks op beloofde bescherming

De plannen staan in schril contrast met de beloofde bescherming van het koraal. In 2019 adopteerden staatssecretarissen Raymond Knops en Tamara van Ark een stukje koraalrif. In april 2020 trok minister Carola Schouten nog ruim zeven miljoen euro uit om het koraal op de Cariben te beschermen.

In oktober 2020 deed premier Rutte zelfs nog een duit in het zakje op de biodiversiteitstop van de Verenigde Naties. “We werken aan de bescherming van de koraalriffen die zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit”, zei hij toen.

koraalrif

Meer informatie

Lees hier meer over WWF’s natuurbeschermingswerk in Caribisch Nederland.

Tekst: WWF Nederland

Foto’s: Rene Lipmann en Casper Douma, WWF

Bron: Nature Today

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN op Bonaire

Van Karpata naar Tolo, driftduiken langs 5 duikspots op Bonaire