Het zand kriebelt tussen mijn tenen. Het is maart, 20 graden, en de golven die voorzichtig aanspoelen, zorgen dat ik me helemaal ‘zen’ voel. Even lijkt het net alsof ik op vakantie ben. Maar ver weg van huis ben ik niet: ik ben in Zandvoort. Het vakantiegevoel wordt nog meer versterkt als ik Dive Resort Scuba Republic binnenloop aan de boulevard. Een opleiding volgen in eigen land lijkt helemaal zo gek nog niet…

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: René Lipmann

De geur van zwembadwater en neopreen zweeft me langzaam tegemoet. Hier word ik heel blij van. Uniek aan PADI 5* IDC Dive Resort Scuba Republic is de locatie, mét eigen zwembad en uitzicht op zee. Het liefst wil ik direct een setje aantrekken en het water inspringen, toch ben ik hier vandaag helaas niet om te duiken, maar voor een interview. Dat neemt niet weg dat ik nu al volop aan het genieten ben!

Eigenaar en PADI Course Director Jan van Voorst heet me van harte welkom – met uiteraard slippers aan, we zijn immers @ the beach! De reden waarom ik hem een bezoek breng, is naar aanleiding van deze speciale uitgave. Want waarom is duiken in Nederland eigenlijk leuk? En wat voor opleidingen of trainingen zijn dan interessant om te volgen, ook als je eigenlijk alleen maar van warmwaterduiken houdt?

Mijn slippers gaan uit, mij krijg je hier voorlopig niet meer weg! Maar dan nu dus mijn eerste vraag aan Jan: waarom is leren duiken in Nederland helemaal niet zo verkeerd? «Met name opleidingen volgen, zie ik juist in Nederland als een van de grote voordelen. Je leert hier duiken, of verbetert je vaardigheden onder uitdagendere omstandigheden. Het water is kouder, het zicht is vaak beperkt en je hebt meer uitrusting aan en bij je.

Kortom, wanneer je onder deze omstandigheden in staat bent om te kunnen duiken, kun je dat over de hele wereld. Nederlandse duikers staan wereldwijd ook als ‘goede duikers’ bekend.» Bij Scuba Republic brengt Jan beide werelden samen. Leren duiken in Nederland, maar met het vakantiegevoel van de tropen. «Zo leiden we duikers op die goed kunnen duiken én ook het relaxte vakantiesfeertje van duiken leren kennen. ‘The Diver Lifestyle’ dus!»

The pool is yours! Ideaal zo’n eigen zwembad. Je kunt altijd het water in en bent niet gebonden aan vaste tijden.

Zwembad altijd open

Bij Scuba Republic kun je alle PADI-opleidingen en specialties volgen. Dankzij het eigen zwembad kun je binnen korte tijd je training voltooien. Je kunt immers altijd het water in en bent niet gebonden aan vaste zwembadtijden. Veel mensen komen bij Scuba Republic om hun PADI Open Water Diver brevet in drie dagen te doen, juist vóórdat ze op vakantie gaan. Of voor de PADI Open Water Diver Referral.

Anderen lezen ook:  Het Atlantis van de Aboriginals: duikteam ontdekt onderzeese sporen van de Aboriginals

Hierbij ronden mensen in twee dagen hun theorie en zwembadvaardigheden af en maken de buitenwaterduiken op hun tropische bestemming. Dat kan het hele jaar door. «Het grote voordeel van hier leren duiken, is dat ze niet tijdens hun spaarzame vakantietijd op een mooie tropische bestemming nog in de boeken moeten en de helft van de vakantieopleiding moeten volgen.

Ze kunnen nu dus op vakantie direct starten met het maken van mooie duiken! De meeste van onze klanten voelen zich wel aangesproken door het vakantiegevoel dat rondom Scuba Republic hangt. Zwembad met uitzicht over zee, even lopen over het strand tussen de middag of eten bij sunset na de opleidingsdag, geeft de opleiding net die extra vibe.» Ook vervolgopleidingen worden vaak gegeven bij het Dive Resort. Jan: «Zeker vervolgopleidingen kun je juist in Nederland heel goed doen.

Allereerst is het een geweldige manier om bezig te blijven met jouw sport. Maar vooral ook om je te blijven ontwikkelen binnen de duiksport. Er zijn zoveel nieuwe vaardigheden om te leren en nieuwe facetten van het duiken om te ontdekken. Door veel te duiken, ontwikkel je steeds weer nieuwe interessegebieden en jouw specifieke voorliefde voor speciale onderdelen.

Denk bijvoorbeeld aan je PADI Advanced Open Water Diver brevet of je Rescue Diver brevet. Zeker met het PADI Rescue Diver brevet leer je juist in Nederland, problemen voorkomen of oplossen in soms uitdagende omstandigheden. Dat geeft je des temeer zelfvertrouwen wanneer je ergens op de wereld gaat duiken. Er zijn ook talloze specialties die je juist in Nederland heel goed kunt doen.

De PADI Pro opleidingen zijn uitermate goed en nuttig om in Nederland te volgen.

Voor de hand liggende specialties zijn bijvoorbeeld Dry Suit Diver en Nitrox. Maar wat dacht je van PADI Underwater Navigator; waarbij je jouw navigatievaardigheden verder perfectioneert? Juist in Nederland een hele kunst en daarom zo ontzettend waardevol. Je ziet dat je dus juist de uitdagendere omstandigheden (bijvoorbeeld kouder water en beperkter zicht) in Nederland kunt gebruiken, om jezelf tot een veel betere duiker te ontwikkelen.

Anderen lezen ook:  Belize heeft een moratorium aangekondigd op offshore olieboringen

Wanneer je in Nederland kunt navigeren, kun je het (bijna) overal.» Dit herinnert me aan een stelling die we laatst op Facebook hadden gepost. Iets met ‘kompas’ en ‘voor de sier’. Meerdere duikers gaven toe dat ze meestal maar gewoon achter de gids aanzwemmen of op goed geluk wat doen. Zeker een goede reden om deze cursus in eigen land te volgen!

Jan vervolgt: «Ook zijn er heel veel opleidingen en PADI specialties waarbij het minder relevant is of je heel veel van het onderwaterleven ziet. Maar je echt focust op technieken en vaardigheden. Denk aan PADI Self Peak Performance Buoyancy, waarbij je je drijfvermogen perfectioneert. Of aan PADI Freediver. Hierbij ben je tijdens de opleiding volledig bezig met ademtechnieken en je persoonlijke grenzen te verleggen. Daar heb je niet per se tropisch water voor nodig.»

IDC at the Beach

Ook duikers die professioneel aan de slag willen, zijn aan het juiste adres bij Scuba Republic. «De PADI Pro opleidingen zijn uitermate goed en nuttig om in Nederland te volgen. Veel van onze Divemasters en Instructeurs die we opleiden, doen dat helemaal niet om rond de wereld te gaan reizen en als PADI Pro in het buitenland les te gaan geven.

Heel veel van onze Divemasters en Instructeurs gebruiken hun opleiding om juist hier in Nederland duikers op te gaan leiden. Naast hun gewone werk – of naast hun bijbaantje, zoals ik dat altijd noem.» IDC at the Beach wordt veel geboekt bij het Dive Resort. Instructeur worden met De PADI Instructor Development Course in Nederland, maar dan wel met je voeten in het zand. As good as it gets, in Nederland dus.

Met uitzicht over strand en zee kom je helemaal in de Instructor-setting. «Sommige vaardigheden voeren we ook in zee uit. Kortom; een bijzondere experience waarbij je echt het ‘Instructor life’ meemaakt. Ook dankzij het zwembad kunnen onze kandidaten heel veel tijd in het eigen zwembad doorbrengen. Alle tijd en ruimte om te werken aan je vaardigheden om comfortabel te worden en je zeker te voelen om Instructor te worden.»

Meer zelfvertrouwen

Jan heeft inmiddels even twee koude drankjes gehaald en op het strand is het nog steeds doodstil. Een enkele kitesurfer maakt een salto boven de golven. Nu we het toch over opleidingen hebben… Ik ben zelf GUE Rec 1 duiker en heb mijn PADI AOWD. Eigenlijk vind ik dat wel prima, maar ik hoor ook graag Jan zijn mening daarover.

Anderen lezen ook:  Zwemmende drone moet riffen gaan beschermen

«Ik twijfel er absoluut niet aan dat jij niet prima duikt. Sommige mensen hebben alleen hun PADI Open Water Diver brevet en over de 3000 duiken gemaakt. Dat zullen geen slechte duikers zijn. Vervolgopleidingen zijn er om je nieuwe vaardigheden en technieken te leren die je onder verschillende omstandigheden kunt gebruiken en toepassen. Daarbij komt dat je meer leert over allerlei veiligheidsprocedures.

Skills of technieken oefenen: daarvoor hoef je niet naar het buitenland.

Ik nodig je bij deze dan ook van harte uit om de PADI Rescue Diver opleiding te komen volgen bij Scuba Republic. Ik denk dat je na afloop zult beamen dat het je meer zelfvertrouwen en een veiliger gevoel geeft. Voor jezelf, maar ook om andere duikers te kunnen helpen wanneer dat onverhoopt nodig mocht zijn. Maar bovenal, door je te blijven ontwikkelen, groei je ook verder in je passie voor duiken.

Toen ik ooit mijn Open Water Diver brevet haalde vond ik dat prima voor een tijd. Maar op een gegeven moment wil je nieuwe vaardigheden leren, nieuwe locaties ontdekken en andere avonturen beleven. Inmiddels ben ik PADI Course Director en PADI Freediver Instructor Trainer. En nog is de ontdekkingsreis niet klaar.»

Hij heeft wel een heel goed punt en heeft me overtuigd. Zeker omdat we nog niet weten wanneer we weer op reis kunnen, kan ik hier aan de slag in een fantastische setting. Wanneer ik naar de boulevard kijk, zie ik enkele herten rustig over de klinkers dribbelen. Twee hebben enorme geweien en volgen de flanerende vrouwtjes voorop. Dit schijnt vaker voor te komen, zeker nu het zo rustig is. Ons interview is klaar, maar eigenlijk wil ik nog niet weg. Dat vakantiegevoel he…

Jan van Voorst

Over Scuba Republic

Gelegen op de Boulevard in Zandvoort is Scuba Republic het enige PADI Dive Resort in Nederland aan het strand. Het beschikt over alle faciliteiten die nodig zijn om op een goede, veilige, leuke, maar vooral relaxte manier te leren duiken en je PADI-opleidingen te halen.

Het verwarmde indoorzwembad van Scuba Republic is het hart van het duikcentrum. Hier volg je een groot gedeelte van alle opleidingsduiken. Door dit eigen trainingsbad kunnen de cursussen precies afgestemd worden op jouw leertempo. Ook is er geen haast aangezien er niet aan zwembadtijden gebonden is.

Uitzicht over zee, een groot privé-terras en een eigen indoortrainingszwembad maken Scuba Republic uniek in Nederland.

www.scubarepublic.nl