Eén van de ware charmeurs van de zee is de blauwgestippelde pijlstaartrog. Wist je dat hij heel erg van knuffelen houdt en graag high fives geeft?

1. Funky Fashionista van de zeebodem

De blauwgestippelde pijlstaartrog is de Coco Chanel van de oceaan! Met zijn opvallende blauwe stippen en sierlijke staart is deze onderwatermode-icoon zeker de best geklede inwoner van de zeebodem.

2. De “high five” expert

Wist je dat de blauwgestippelde pijlstaartrog een meester is in high fives? Nou ja, misschien niet letterlijk, maar deze vriendelijke rog begroet andere roggen en vissen vaak door zachtjes met zijn vleugels tegen ze aan te tikken. Een onderwaterhigh five!

3. Slapen met één oog open

De blauwgestippelde pijlstaartrog heeft een wel heel bijzondere slaapgewoonte. Terwijl ze rusten op de zeebodem, houden ze één oog open. Dit handige trucje helpt hen alert te blijven voor mogelijke roofdieren en onverwachte gasten.

4. Goede schoonmaker

Housekeeping!!! Met zijn platte lichaam en de gewoonte om door het zand te graven, helpt de blauwgestippelde pijlstaartrog bij het opsporen van verborgen prooien en het schoonmaken van de zeebodem.

5.Blauwe stippen als camouflage

De blauwe stippen op hun rug bootst de schittering na van het zonlicht dat door het wateroppervlak dringt. Dit patroon helpt de rog om op te gaan in zijn omgeving en minder opvallend te zijn voor zowel prooien als roofdieren. In het zandige onderwaterlandschap lijken de blauwe stippen op het zonlicht dat op de bodem speelt, waardoor de rog moeilijker te detecteren is voor roofdieren die van bovenaf naar beneden kijken. Bovendien fungeert de camouflage als een vorm van bescherming tegen roofdieren. Als een blauwgestippelde pijlstaartrog wordt bedreigd, kan hij zich in het zand ingraven, waardoor alleen zijn ogen en rug met de blauwe stippen zichtbaar blijven. Dit helpt hem om uit het zicht te blijven en mogelijke predatoren te misleiden.

Anderen lezen ook:  De Steenslijmvis

6. Oude rakker

De levensduur van de blauwgestippelde pijlstaartrog in het wild is niet precies bekend, maar het wordt geschat dat ze gemiddeld tussen de 15 en 25 jaar oud kunnen worden. Net als veel andere zeedieren kan de levensduur van deze rog worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de omgeving, voedselbeschikbaarheid en menselijke activiteit.

Foto’s: Tim Steenssens

Meer Zee’Sterren’ op zondag:

Wist je dat oesters aan yoga doen?

De Groene Schildpad

De Zeelt