Wie kent Suunto niet! In de sportwereld is het één van de bekendste merken, of het nu om hardlopen of bergwandelingen gaat. Ook onder duikers is het merk geliefd. Maar hoe ontwikkel je een duikcomputer? En wat zijn de pareltjes vandaag de dag?

Suunto werd in 1936 opgericht door de outdoorfanaat Tuomas Vohlonen. Hij ontwikkelde een methode waarmee de massaproductie van vloeistof gevulde kompassen mogelijk werd. Vanaf dat moment produceert Suunto kompassen voor gebruik op land en in water, precisie-instrumenten, duikcomputers en sporthorloges voor allerlei soorten outdoorsporten. Het eerste duikkompas, de SK-4, werd in 1965 gelanceerd nadat een Britse sportduiker een Suunto-kompas om zijn pols had gebonden en er een duik mee maakte. Hij merkte dat het perfect functioneerde. Dit was de eerste stap naar de eerste Suunto duikcomputer: de Suunto SME-ML. Dit model was in staat de diepte te meten en de duiktijd te bepalen op basis van geïntegreerde US Navy duiktabellen. Hierna heeft Suunto nog vele verschillende modellen duikcomputers geïntroduceerd.

Ontwikkelen duikcomputer

Een duikcomputer ontwikkelen… hoe gaat dat in zijn werk? Head of Product Development Satu Rahkonen legt het uit: «We kijken altijd eerst naar de doelgroep die we willen bereiken en onderzoeken dan wat de specifieke gebruikerswensen zijn. Gebaseerd op de doelgroep en de beschikbare techniek, maken we dan een prototype.» Suunto heeft een eigen, interne groep testduikers en externe duikers. Tijdens het ontwikkelingsproces voeren ze wekelijks testen uit om het voortgangsproces te volgen. «De externe duikers geven ons feedback op het testexemplaar en doen suggesties voor verbeteringen. Soms duurt het een hele tijd voordat je product klaar is. Het kan wel eens tegenzitten en dan kost het veel moeite om je model helemaal op en top te krijgen», aldus Satu. Productontwikkeling is volgens haar een spannend en uitdagend proces en het is niet eenvoudig om aan alle wensen te voldoen. «Het meest spannende moment is toch wel de testperiode, als er onder verschillende condities getest gaat worden. Het is niet voor de hand liggend dat een elektronisch apparaat gebruikt wordt bij een testduik in een Zweedse mijn», aldus Satu.

Tijdens onze liveaboard gaat de Suunto D5 vijf duiken mee met de felste scherminstelling.

D5: heerlijk allround

De duikcomputer D5 is de derde full color duikcomputer van Suunto. Hij is ontworpen om met veel gemak te genieten van de schitterende onderwaterwereld en daarnaast om ook casual te dragen. Je kunt het scherm volledig personaliseren, zodat je tot op zekere hoogte zelf bepaalt hoe ‘vol’ je display is. De diepte en duiktijd staan altijd in beeld, onderin is een aanpasbaar scherm waarop je NDL, flesdruk, kompasrichting en timer instelt. Deze gegevens zijn in te stellen met de Suunto Divemanager 5 software en via de Suunto-app. Het scherm is voorzien van MIP (Memory In Pixel) technologie en heeft een automatisch aanpasbaar led backlight. Het display is zowel in fel zonlicht boven water als onder water uitstekend af te lezen. Met drie knoppen bedien je eenvoudig het menu. De kompasfunctie op de Suunto D5 werkt snel en ook als je je horloge niet helemaal horizontaal houdt, doet hij het goed (hoe kan het ook anders!). Met een magnetische oplader is de D5 eenvoudig op te laden. Zodra de batterij vol is, heb je zes dagen accuduur op tijdmodus en zes tot twaalf duikuren. Een fijne functie van de Suunto D5 is dat de alarmfunctie niet alleen uit piepjes bestaat, maar ook uit een trilfunctie. Deze trilfunctie is heel handig als je aankomt op je veiligheidsstop. Hij geeft een lange trilling als je op zes meter bent om je duidelijk te maken dat je hier drie minuten moet blijven.

Suunto EON Steel Black

Bart den Ouden testte de EON Steel Black. Klik op de links hieronder voor zijn bevindingen.

EON Steel: helemaal zoals jij het wilt

Uniek aan deze computer zijn de ongekende mogelijkheden om hem te personaliseren. Niet alleen de schermen zijn aan te passen naar je persoonlijke voorkeur, maar je kunt ook kiezen tussen verschillende algoritmes; Bühlmann en Fused2 RGBM. De drie knoppen zitten naast het scherm bovenop de computer – in tegenstelling tot andere duikcomputers, waarbij die knoppen aan de zijkant zijn geplaatst en deze soms met dikke (droogpak-) handschoenen lastiger te bedienen zijn. De EON Steel komt met een keuze qua bevestiging: je kunt een stevige rubberen polsband gebruiken of de bijgeleverde bungees. Dankzij de afgeronde zijkanten blijft er ook minder achter hangen. Daarnaast zijn er het bedieningsgemak en de uitgebreide mogelijkheid om duiken te plannen.

Anderen lezen ook:  Aqua Lung 1770R: nauwkeurig gasbeheer

Techduiker Bart den Ouden: «De robuuste kast van de EON Steel mag er zijn: nog steeds zit er geen krasje op en ik ben echt niet de meest voorzichtige duiker! De EON Steel Black heeft het helderste display van alle computers waar ik ooit mee heb gedoken. In Nederland komt de computer prima tot zijn recht. Ik ben een heel grote fan van de leesbaarheid van het display.»

Suunto App

Handig, die Suunto App!

De nieuwste generatie duikcomputers van Suunto is uitgerust met Bluetooth. Deze functie maakt het mogelijk om snel en eenvoudig de gelogde duikgegevens van je duikcomputer naar je mobiele telefoon of tablet te sturen. Daar kun je ze eenvoudig beheren én verrijken in de Suunto-app! Voeg foto’s, video’s, opmerkingen en locatie toe aan je gelogde duik en deel ze met vrienden. Ook pas je in de app eenvoudig je duikinstellingen aan. Maar er is meer! Heb je een Suunto D5,  dan is het dankzij de Suunto- app ook mogelijk meldingen van je mobiele telefoon op je horloge te ontvangen. Ook Suunto duikcomputers zonder bluetooth kunnen de duikgegevens overbrengen naar de Suunto-app. Dit doe je door de USB-kabel te verbinden met de SuuntoLink software en daarna via internet te koppelen met de app. 

De volgende duikcomputers worden ondersteund: D4i, D4i Novo, D4f, D6i, D6i Novo, D6 Zulu, D9tx, D9, DX, Zoop Novo, Zoop Novo Rental, Vyper Novo, Vyper Novo Rental, Cobra 3. Download de Suunto-app in de App Store of Google Play store.