De Suunto EON Steel Black is sinds kort in het zwart verkrijgbaar én heeft een Software update en Firmware upgrade gekregen. Vooral voor technisch duikers is dit laatste interessant. Instructor Trainer TDI en Course Director Bart den Ouden maakte al meer dan 100 duiken met deze duikcomputer.

Tekst: Bart den Ouden Foto’s: René Lipmann

Suunto Vyper

Mijn allereerste computer was een Suunto Vyper (2001) en die heb ik jarenlang met veel plezier gebruikt. Nooit een probleem mee gehad en sterker nog: dat ding doet het nog steeds! In 2006 heb ik mijn eerste technische duikcomputer (VR3) gekocht en gebruikte ik de Vyper nog een tijdje als bottomtimer. In 2008 volgde een tweede VR3 (HD) en later twee Shearwater Petrels.

Upgrade naar Bühlmann

De veranderingen in types duikcomputers zijn steeds functioneel geweest: de mensen waarmee ik dook, gebruikten dezelfde computers, dus het maakte het makkelijker om duiken samen te plannen en te doen. Ik ben nog steeds enthousiast over mijn Shearwater, maar toen Joep Mol van Suunto distributeur AmilcoSports mij een paar jaar terug vroeg of ik de Suunto EON Steel eens wilde testen en hem feedback wilde geven, deed ik dat graag. Ik was direct onder de indruk van de heldere display.

Suunto EON Steel Black

Maar, ik had ook wat opmerkingen. Zo sloot het Suunto Fused RGBM algoritme niet aan bij het algoritme wat ik en mijn buddy’s gebruikten. Vorig jaar kreeg ik nogmaals de kans om met de vernieuwde softwareversie, Suunto Fused RGBM 2 en upgrade naar Bühlmann, van de Suunto EON Steel te gaan duiken. Tot nu toe heb ik er zo’n 100 duiken mee gemaakt.

Helder display

De Suunto EON Steel Black ziet er mooi uit en wat direct opvalt, zijn de drie knoppen naast het scherm boven op de computer. In tegenstelling tot andere duikcomputers, waarbij die knoppen aan de zijkant zijn geplaatst en deze soms met dikke (droogpak-)handschoenen lastiger te bedienen zijn. De EON Steel komt met een keuze qua bevestiging: je kunt een stevige rubberen polsband gebruiken of de bijgeleverde bungees.

Dankzij de afgeronde zijkanten blijft er ook minder achter hangen. De robuuste kast van de EON Steel mag er zijn: nog steeds zit er geen krasje op en ik ben echt niet de meest voorzichtige duiker! De EON Steel Black heeft de helderste display van alle computers waar ik ooit mee heb gedoken. In Nederland komt de computer prima tot zijn recht. Ik ben een hele grote fan van de leesbaarheid van de display.

Suunto EON Steel Black

«De EON Steel komt met een keuze qua bevestiging: je kunt een stevige rubberen polsband gebruiken of de bijgeleverde bungees.»

De helderheid is door de gebruiker zelf in te stellen en dat is zeker handig wanneer je een keer in het buitenland in heel helder water gaat duiken. Of juist in een donker wrak of een donkere grot wilt kruipen. Ook onder een hele vlakke hoek is de display nog prima af te lezen. Daarnaast is er het bedieningsgemak en de Suunto Divemanager 5 software (DM5) waarmee je de duik kunt plannen.

Anderen lezen ook:  Aqua Lung Outlaw: Buiten alle wetten

Je hoeft geen decompressiesoftware meer te kopen. Het gratis softwarepakket, dat je kunt downloaden op de Suunto site, is een toegevoegde waarde voor technische duiken en duikopleidingen.

Decocomputer

De laatste update en upgrade zijn een echte game changer. Met de introductie van de Bühlmann met gradient factors in de EON Steel Black, kan je vanaf nu zelf bepalen welk algoritme je gebruikt. Je kunt dus kiezen uit het Suunto Fused RGBM 2 of Bühlmann 16 GF.

Het voorgaande Suunto Fused RGBM algoritme gaf me verplichte deep stops en de hele berekening week veel te veel af van mijn eigen computer en die van mijn buddy’s die Bühlmann gebruiken. Dus ik ben heel blij met deze update! De Suunto EON Steel Black gebruik ik zowel voor mijn open circuit (recreatief en technisch) als voor duiken met een van mijn rebreathers (Megalodon, Pathfinder of SF2).

Suunto EON Steel Black

De decovoorspelling van de Suunto EON Steel Black wijkt niet af van de Shearwater als je dezelfde gradient factors gebruikt en stepped deco hebt ingesteld. Wat mooi is aan deze duikcomputer, is dat wanneer je Bühlmann gebruikt, je ook voor continuous decompressie kan kiezen. Hiermee krijg je een voorspelling van de decoverplichting die voortdurend bijgewerkt wordt.

Het doet me een beetje denken aan de diver on the line die je zag in het scherm van de VR3. Dat duikertje gaf je aan hoever je op kon stijgen voordat je een verplichte stop kreeg en werd ook steeds bijgewerkt. Iets anders dus dan de verplichte trapsgewijze deco bij de traditionele Bühlmann. Gebruik je deze continuous deco, dan kan je soms zelfs eerder het water uit dan met een Shearwater!

Anderen lezen ook:  Bare Guardian Pro Dry droogpak

Nadelen

Nadelen vind ik het formaat en het gewicht. Ik heb aan mijn linkerarm de controller van mijn rebreather en aan mijn rechterarm mijn duikcomputers. Als technisch duiker wil je graag twee computers, want 1 = geen, 2 = 1. Het scherm is niet zoveel groter dan dat van de Petrel of Perdix, maar de kast eromheen is een stukje groter.

Als je ‘maar’ één computer gebruikt, dan zal het verschil in formaat en daardoor gewicht niet veel uitmaken. Wil/moet je er twee gebruiken, dan merk je daar meer van. De ruimte op de onderarm van een technisch duiker is namelijk popular real estate! Nog een nadeel: de EON Steel Black heeft drie knoppen met een verschil tussen kort en lang indrukken voor het navigeren door het menu en voor het bevestigen van een keuze. De Shearwater computers hebben twee knoppen waarmee je met de ene knop door het menu bladert en een bevestiging geeft door de andere knop in te drukken.

Suunto EON Steel Black

User Interface Design

Daarnaast is het wennen aan de User Interface Design als je de laatste acht jaar alleen maar met een computer van Shearwater hebt gedoken. Je moet jezelf echt de tijd gunnen om hieraan te wennen. Het heeft mij een flink aantal duiken gekost voordat ook het bedienen van de EON intuïtief werd. Dat is niks ten nadele van Suunto eigenlijk, maar heeft alles te maken met hoe wij mensen in elkaar zitten. Het is soms lastig en het kost moeite om vertrouwde patronen te doorbreken.

Een laatste nadeel: bij veel duikcomputers kun je aangeven in wat voor soort water je duikt (zoet, brak, zout). Dit kan bij de Suunto EON Steel Black niet, hij rekent steeds met het soortelijk gewicht van zout water. Dit betekent dat je op een diepte van ongeveer 45 meter in zoet water volgens je EON Steel nog ruim 1 meter ondieper zit. Het lijkt niet veel, maar toch?

Old school

Op de EON Steel kun je een of meerdere tankpod(s) aansluiten. Omdat ik vaak wissel tussen open circuit en rebreathers, heb ik geen tankpod. Want, óf ik moet heel veel pods hebben, óf ik moet ze steeds omwisselen. Dat vind ik te veel gedoe. Ik gebruik daarom nog steeds old school manometers.

Anderen lezen ook:  Waarom permanent beschermde mariene gebieden niet afdoende zijn om bedreigde diersoorten te beschermen

Wel vind ik het jammer dat ik ze niet kan gebruiken, want ik zie zeker de toegevoegde waarde ervan in. Al je informatie in een oogopslag op hetzelfde scherm, dus inclusief de flesdruk(ken), is toch super?

Suunto EON Steel Black

Als je de continuous decompressie instelt, krijg je een voorspelling van de decoverplichting. Deze wordt voortdurend bijgewerkt.

Het kompas ziet er heel mooi uit, maar ik gebruik het niet. Ik gebruik een kompas op mijn hand. De draaiende roos in de display vind ik wat te veel afleiden tijdens de duik. Iets dat beweegt, trekt aandacht en die aandacht kan ik tijdens de duik vaak beter anders inzetten. Nu kun je de display tijdens de duik ook veranderen zodat je het kompas niet ziet, maar dat betekent dat je dus steeds op een knop moet drukken om informatie over je koers te krijgen.

Geen smoezen meer

De Suunto EON Steel Black is een aanrader voor eigenlijk iedereen. Voorheen was het argument nog wel eens dat je hem niet moest kopen, want als je dan ooit zou gaan duiken met iemand die geen Suunto RGBM in zijn of haar computer had, dat je dan te veel afwijkingen zou krijgen tussen de (niet-)decovoorspellingen tijdens de duik. Dat is helemaal geen issue meer nu je naast het Suunto Fused RGBM 2 ook Bühlmann 16 met gradiënt factors hebt. Met deze duikcomputer kun je dan ook alle duiken maken: open circuit recreatief en technisch duiken (tot en met trimix) en zelfs rebreather.

Suunto EON Steel Black

Facts Suunto EON Steel Black

+ continuous deco ook in Bühlmann

+ helderste display ooit

+ bedieningsgemak

+ Suunto Dive manager 5 (DM5) gratis software tool voor duikplanning

– formaat

Prijs: € 1.079

www.amilcosports.nl

Suunto EON Steel Black

Over Bart den Ouden

Bart duikt al meer dan 20 jaar. In 2001 is hij beroepsmatig gaan duiken en geeft sindsdien les. In 2006 is hij EFR Instructor Trainer geworden, in 2007 Instructor Trainer bij TDI en in maart 2008 PADI Course Director. Daarnaast is hij Open en Closed Circuit Advanced Trimix Instructor Trainer met zo’n 3.000 gelogde duiken. www.bartdenouden.eu/nl

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Interview Satu Rahkonen, hoofd productontwikkeling Suunto