Onze redacteur Harro Cats strijkt neer in het noorden van Bali bij Bali Villa Dive Resort, een heerlijk rustige plek met op en top duikmogelijkheden. Niets moet, alles mag.
Tekst en foto’s: Harro Cats
Na slechts een enkele minuut van de hoofdweg afgeslagen te zijn komen we aan op de parkeerplaats van een typisch Balinees Resort. We worden ontvangen door de oh zo vriendelijke Anna, die ons de gang van zaken uitlegt over deze locatie. Anna en Alexander zijn de nieuwe eigenaren van Bali Villa Dive Resort dat ze recentelijk overgenomen hebben van de voormalige eigenaar. Na de halve wereld gezien te hebben, kunnen ze nu hun droom verwezenlijken met deze unieke locatie.
Serene rust
Het kleinschalige resort is gelegen in het noord-noordoosten van Bali, ongeveer 45 minuten ‘links’ van Tulamben. Waarbij Tulamben bestempeld wordt als zijnde een van de beste duikbestemmingen van Bali. Voordat we naar Bali Villa Dive Resort afreisden, heb ik eerst een week doorgebracht in dit gebied en met name het USAT Liberty Wreck kunnen ervaren. Aangekomen bij Bali Villa Dive Resort valt er een soort van serene rust over me heen. In dit gebied zijn slechts drie resorts te vinden met duikactiviteiten. Je komt hier voor het duiken, ontspanning, rust en voor de Balinese sfeer. Dit alles geserveerd met een portie tropisch klimaat.
Wat een uitzicht
In feite is dit resort opgesplitst in twee delen, het hoofdcomplex waar je binnenkomt, met een 7-tal kamers, een bar en een heerlijk ruim zwembad, alles met uitzicht over de zee. Links daarvan kom je op een ander terrein waar onder andere de spa, het duikcentrum en vijf karakteristieke villa’s staan. Elke villa heeft beneden een leefruimte, boven een slaap- en wasgelegenheid en een pracht van een uitzicht over de keurig verzorgde, ruim opgezette tuin en de zee.
Duikcentrum
Aan de rand van deze tuin is het duikcentrum gevestigd. Omdat het resort maximaal 26 gasten kan ontvangen, hoeft het duikcentrum ook niet ingericht te zijn voor massatoerisme. Toch is het ruim van opzet. Een ontvangst/ontspanruimte, een aanmeldbalie met verhuurmateriaal, een technische ruimte, compressorlokaal en voldoende spoelgelegenheden en opbergruimten voor je uitrusting. Achter het duikcentrum is de compressorruimte die zo goed geïsoleerd is, dat je de compressor nauwelijks hoort draaien. Voor nu is het alleen ademgas dat gevuld wordt, maar dit jaar komt er een nitroxinstallatie bij. In de zee dobberen twee opvallend groene robuuste boten van het duikcentrum die een zeer betrouwbare uitstraling hebben met genoeg ruimte om een comfortabele duik te maken.
Alles staat al klaar
En dat gaan we dan ook gelijk de volgende morgen uitproberen. Na een heerlijk ‘op maat gemaakt ontbijt’ loop ik in slechts luttele minuten naar het duikcentrum nadat ik mijn onderwatercamera oppik uit het fotolokaal. Mijn uitrusting staat al klaar, de crew van het duikcentrum heeft de avond ervoor mijn spullen al meegenomen en opgeborgen, zodat deze nu al helemaal opgetuigd zijn om te controleren. Ik maak de laatste clipjes vast, hang mijn lamp eraan en de set is klaar om mee onder te gaan. Mijn gids en zijn collega’s zorgen dat deze op de boot komt te staan. Ik hoef alleen maar mijn wetsuit en schoenen aan te trekken, om vervolgens met mijn camera aan boord te gaan.
Ready to dive
Dat is in dit gedeelte van Bali wel even anders. Omwille van het geloof mag er geen steiger aangelegd worden, want dan kunnen de demonen, die in het water leven, makkelijker het land op komen. De boot ligt geankerd in zee. Je loopt daarom over het strand met stenen tot borsthoogte het water in, om vervolgens aan boord te klimmen via de bootladder. Met de golfslag die er die dag staat, vereist dat wel wat concentratie en evenwicht. Als je wilt, zijn de hulpvaardige medewerkers van het duikcentrum bereid om je volledig te helpen en ondersteunen om zo makkelijk mogelijk aan boord te komen. Ik vind het wel lekker om even af te koelen in het water, het is tenslotte toch zo’n 30 graden en met het pak aantrekken heb je zo een natte rug. Aan boord gekomen staat mijn set al helemaal klaar. Ik controleer of ik alles heb en test mijn uitrusting. Ready to dive!
Angels Canyon
De trossen gaan los en de koers wordt gezet naar Angels Canyon. Ik geniet van de heerlijk wind en het uitzicht vanaf de boot. De boot waar ik op zit, is de kleinere van de twee en er kunnen gemakkelijk negen duikers op. De grote van het duikcentrum is ingericht voor 14 duikers. Met een motor van 300 pk hebben we lekker veel power om in een rechte streep naar de locatie te varen. De rit duurt dan ook maar een minuut of 15 voordat we aanleggen aan de boei. Na een laatste check van de uitrusting, rollen we achterover van boord. Zoals meerdere Aziatische bestemmingen, en dit geldt zeker voor de Balinese duikplaatsen, is het zand en de stenen hier zwart omdat het allemaal lavagesteente is. Dit geeft een totaal ander beeld dan het witte tropische zand zoals je dat in de Cariben tegenkomt.
Zandbodems
Angels Canyon is een duikstek die volledig bestaat uit een natuurlijk rif met veel koraal op stenen en veel variatie. Er zijn ook plekken die hoofdzakelijk bestaan uit zandbodems met een verscheidenheid aan klein leven of duikplaatsen waar kunstmatig aangelegd rif is. Er zit ontzettend veel variatie in het onderwaterlandschap en het wemelt van de verschillende vissen. Het hoofdrif loopt de diepte in en vormt een soort van landtong. We dalen langs de westzijde af naar beneden en speuren naar van alles en nog wat. Mijn camera en ik zijn goede maatjes, er zijn namelijk genoeg leuke, mooie en aantrekkelijke onderwerpen te vinden als vissen, naaktslakken, anemonen, zeesterren en nog veel meer.
Volop genieten
Zelf kan ik ook heerlijk genieten van het duiken zelf. Zeker als we rond de 20 – 25 meter aankomen, dan kan ik helemaal opgaan in de omgeving. Bij dit rif heb ik ook zo’n heerlijk duikgevoel. Een mooi variabel landschap met waaierkoralen, een heel klein beetje stroming en daardoor ook gezellig veel vis in de omgeving. Volop genieten. Als de nultijd aangeeft dat de grens is bereikt, gaan we de bocht om en zwemmen we langzaam via de oostkant weer naar boven, waar het rif net zo verrassend is als tijdens de heenweg. Het is dat na een uur mijn fles leeg is, want zowel mijn camera als ik hadden gerust nog wel even onder water willen blijven.
Perfecte balans
Deze ochtend staan er twee duiken op de planning. Maar om nu te voorkomen dat we ziek geschommeld worden als we op de boot wachten, is het nu net zo makkelijk om even een oppervlakte-interval te maken bij het duikcentrum. Het ligt tenslotte om de hoek! Na een drankje op het droge klimmen we na een uur weer terug aan boord en gaan we naar onze tweede bestemming Out of Eden. Daarna houd ik het voor die dag wel even voor gezien.
Duiken is mijn passie, maar toch is het ook wel fijn om heerlijk te kunnen ontspannen en van je vakantie te genieten. En dat is nu precies de balans van Bali Villa Dive Resort. Ik zoek een plekje onder de parasol direct naast het heerlijk zon erwarmde, zwembad. Vul mijn logboek in en bestel mijn lunch. Alles wordt vers naar wens klaargemaakt. Ik ben geen makkelijke eter en heb zo mijn wensen. Niets is een probleem en in korte tijd wordt mij het heerlijkste Indonesische eten voorgeschoteld. Maar als ik een maaltijdsalade of frietjes had besteld, dan is dat ook mogelijk. Keus genoeg.
Ideale cameraruimte
Die middag neem ik even de tijd om in de cameraruimte met airco mijn cameraset om te bouwen van de standaard portretlens naar macro. Dit lokaal is door iedereen vrij te gebruiken en is voorzien van acht tafels met alle voorzieningen die een gemiddelde onderwaterfotograaf kan wensen. Opladers, poetsdoekjes, handdoeken, het ligt allemaal klaar om te gebruiken. En als je je resultaten op grootbeeld wilt zien, hangt er een enorme TV ter beschikking om je foto’s op weer te geven. Als ik zou willen, kan ik gebruikmaken van het testzwembad dat direct naast dit lokaal ligt. Echter, dat is voor mij dit keer niet nodig. De hele week is dit praktisch ingerichte lokaal mijn thuis voor mijn onderwatercameraset.
Ultrakleine slakjes
Bali Villa Dive Resort biedt een pracht van een eigen huisrif en in de directe omgeving zijn er zeker 15 mooie duiklocaties die met maximaal 20 minuten varen te bereiken zijn. Deze dag staat in het teken van muckdiving, raar maar waar, ik had het nog nooit gedaan. In het zwarte zand op zoek gaan naar klein leven. Meestal ging mijn interesse meer uit naar “zichtbaar” leven en mooie koraallandschappen. Maar vandaag is dit het tegenovergestelde. De camera is helemaal ingericht voor klein spul, dus kom maar op! Mijn gids Ari neemt ons op de boot mee naar Black Pearl. Inderdaad een duikstek met veel zand en hier en daar wat begroeiing.
Waar kijk ik naar?
Het duurt dan ook maar kort voordat Ari mij wijst op een vlekje op het blad van een onderwaterplant. Geen idee waar ik naar kijk, het is kleiner dan een halve rijstkorrel. Gelukkig heb ik mijn duikbril uitgerust met leesglazen en als ik er dicht op zit, zie ik dat het een heel klein slakje is. Ik neem een verwoede poging om deze vast te leggen met mijn camera. En dat valt nog niet mee. Er is een klein beetje deining, net genoeg om mijn onderwerp te laten dansen onder water en scherpstelling er net naast te laten zitten.
Ultrakleine slakjes
Verderop, iets dieper, waag ik een nieuwe poging waar de deining minder is. En zowaar lijkt het erop dat het lukt. Ari wijst mij opnieuw iets aan. Ook weer van die ultrakleine slakjes. Het blijken er zelfs twee te zijn die aan de wandel zijn. En hoe leuk zou het zijn als ik deze twee samen op een foto krijg! We zullen het later zien op het droge, want onder water zie ik alleen dat ik ze goed in beeld heb, maar de scherpte laat zich nog raden. We struinen zo de bodem af en ik moet zeggen dat ik er nog lol in heb ook. Zeker met een goede gids die mij wijst op de interessante zaken.
Het wachten waard
’s Avonds staat er een nachtduik op het huisrif op het programma. Normaalgesproken word je dan verwacht aan de waterkant tegen de tijd dat het donker wordt. Echter, hier word je pas verwacht na het avondeten. En eigenlijk is dat logischer. Tegen de tijd dat het donker wordt, gaat het dagleven beschutting zoeken en slapen. Terwijl het nachtleven nog niet actief is om deze tijd. Pas zodra het echt donker is, dan komt dat pas tot leven. Vandaar dat we pas gaan duiken als het al twee uur donker is, zo rond een uur of 8. Ik meld mij op het duikcentrum waar mijn gids mijn duikuitrusting al heeft klaargezet. Even controleren, briefing, aantrekken en hop het water in.
Overuren!
Het is het wachten waard geweest! Het krioelt van het nachtleven onder water, krabben in alle vormen, maten, kleuren en types. Talloze naaktslakken van klein tot groot. Ik denk dat ik in één duik meer dan zes verschillende Spaanse danseressen zie in de kleuren oranje, paars en rood. Ook zijn er veel schorpioenvissen, bladvissen, garnalen, en nog veel meer. Mijn camera maakt overuren en er komt bijna stoom uit mijn flitsers. Als mijn lucht op is, mijn batterijen van mijn flitsers leeg zijn en mijn duiklamp het voor gezien houdt, stoppen we ermee. Wat een mooie duik. Dat doen we morgen weer, dat is een ding dat zeker is!
Mooie afsluiter
De week sluiten we af met een gezamenlijk barbecue in de tuin van het resort. Iedereen neemt plaats aan een pracht van een houten boomstamtafel en wacht af wat er komen gaat. Er hangt een gezellige gemoedelijke sfeer. De crew van de keuken presenteert het eten, naar Balinees gebruik zijn er twee grote vissen langzaam gegaard boven het vuur. De tafel staat vol met lekkers en bijgerechten. En voor diegene die niet alles eet, wordt er wat anders naar wens klaargemaakt. Je komt nooit wat tekort. Het is een goede afsluiter van een pracht van een week!
Meer informatie over Bali Villa Dive Resort
Lees ook Dit mag je niet missen tijdens je bezoek aan Bali Villa Dive Resort