Duiken in Zeeland: De volgende duikstek die we verkennen is ’t Koepeltje! Een flinke klim de trap op hoort bij deze duikstek, maar hard werken wordt beloond met een prachtige duik.

Tekst en foto’s: Daniel Versteeg

Op de parkeerplaats aan de Rampweg is het heerlijk rustig. De snackbar die hier staat, is meteen een handige plek om je lunch te halen. We bouwen onze set op en controleren dubbel of we al onze spullen bij ons hebben; bij deze duik wil je niet aan de waterkant staan en erachter komen dat je iets bent vergeten. Er staat ons namelijk een wandeling van ruim 450 meter te wachten voordat we het water in kunnen. In die 450 meter zit ook een grote trap die we moeten beklimmen. Het is mogelijk om je duikspullen bij de weg uit te laden, maar parkeren is hier niet toegestaan. Na het uitladen moet je de auto verderop parkeren. Het voordeel van deze optie is dat je dan slechts zo’n 100 meter naar de duikstek hoeft te wandelen.

Eenmaal aan de waterkant stappen we vanaf de westelijke landtong het water in. Onze duik begint met zwemmen richting het westen, waar het ondiep is en het wemelt van het leven. Grote oesterbanken domineren het landschap, en met een stralende zon aan de hemel is het fotograferen een genot! Ik zoek kleine rotsblokken en sponzen uit om de voorgrond in mijn foto mee te vullen. Het heldere water en de achtergrond maken het plaatje compleet. Mijn buddy hangt stil bij een oesterbank en focust zich op het macroleven. Kleine scholen visjes komen steeds dichterbij en zweven samen in de waterkolom – een prachtig gezicht, en ze komen later ook mij opzoeken.

Anderen lezen ook:  Dode dolfijn gevonden op het strand van Scheveningen

Wonderlijke diertjes

Na ongeveer 40 minuten hebben we onze ronde gemaakt en keren we terug bij de strekdam. We zijn echter nog niet klaar en duiken nu in noordwestelijke richting over de zandbodem om dieper te gaan. Overal zie ik heremietkreeftjes, fascinerende diertjes om naar te kijken. Met hun kleine pootjes filteren ze het eten uit het zand. Na zo’n 70 minuten komen we weer bij de instap en wandelen terug naar de auto. Het is een flinke wandeling, maar ik kom hier zeker terug als het druk is op de bekende duikstekken in de Grevelingen.

Waarom is duiken in Zeeland zo leuk?

Duiken in Zeeland is bijzonder door de unieke onderwaterwereld die het gebied biedt. De provincie ligt aan de Noordzee, waardoor je toegang hebt tot gevarieerde duiklocaties met zowel zout als brak water. In Zeeland kom je tijdens het duiken van alles tegen: van uitgestrekte oesterbanken en zeegrasvelden tot fascinerende zeepaardjes, kreeften, anemonen en diverse vissoorten. Dankzij het wisselende klimaat zijn de omstandigheden elke keer weer anders, en het zicht onder water kan variëren, wat elke duik uniek maakt.

Bovendien is Zeeland geliefd vanwege de gevarieerde duikstekken zoals de Oosterschelde, Veerse Meer, en de Grevelingen. De combinatie van het prachtige onderwaterleven en de diverse natuur maakt duiken hier boeiend en uitdagend voor zowel beginners als ervaren duikers.

Hoe zit het met de getijden in Zeeland?

De getijden in Zeeland spelen een cruciale rol voor duikers. Het gebied kent een getijdestroming, wat betekent dat het waterpeil gedurende de dag op en neer gaat. Bij de Oosterschelde en andere open waterduikstekken moet je rekening houden met deze getijden omdat de stroming sterk kan zijn. Veel duikers plannen hun duik rond het moment van ‘kentering’, het moment waarop het tij van hoog naar laag (of andersom) verandert, omdat de stroming dan tijdelijk minder sterk is. Dit zorgt voor veiliger en aangenamer duiken. In afgesloten gebieden zoals de Grevelingen is er geen getijdewerking, wat deze locaties wat eenvoudiger maakt om te duiken.

Anderen lezen ook:  Zeeanemonen: neem vaker een bloemetje mee

Voorzieningen: geen

Getijde: geen

Stroming: geen

Maximum diepte: 18 meter

Wat is er te zien: botervis, gewone zeester, krab en grondel

Adres: Kruising Inlaag / Rampweg Scharendijke

Daniel Versteeg