Een duikteam, bestaande uit 35 ervaren vrijwilligers, is afgelopen weekend in Scheveningen gestart met een grote clean up in de maand juni. Op 20 verschillende wrakken verwijderen de duikers de komende weken afval, plastics verspeelde visnetten, vislood en andere rommel.
World Ocean Day clean up
Vandaag, 8 juni, is het World Ocean Day. Op deze dag wordt wereldwijd extra aandacht gevraagd voor de oceanen die momenteel ernstig bedreigd worden. Schone en gezonde oceanen zijn van levensbelang. Minister Cora van Nieuwenhuis was vanochtend in Scheveningen om hier aandacht voor te vragen en de vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon te steunen in hun actie.
Rivierplastics
De impact van rivierplastics is bij de uitstroom van de Nieuwe Waterweg en de Westerschelde is groot. Als afval uit zee niet wordt geborgen, valt het op korte of lange termijn uiteen en verdwijnt het in het milieu. Het duikteam duikt voor de kust van Zuid-Holland, Zeeland en Belgiƫ. In dit gebied wordt eerst in de weekenden een voorverkenning gedaan om vervolgens vanaf 18 juni voor 9 dagen de Noordzee op te gaan.
Scheepswrakken zijn biologische hotspots
Scheepswrakken zijn biologische hotspots in zee. Ze fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren. Er leven naar schatting ruim 500 verschillende diersoorten op de wrakken. Het afval op de zeebodem verzamelt zich vaak bij scheepswrakken omdat hier veel haakpunten aan zitten. Het afval is moeilijk te bergen omdat het vast zit of deels onder het zand is verdwenen. De vrijwilligers verwijderen het afval voorzichtig met de hand om de biotoop zo min mogelijk te verstoren.