Wat is duizeligheid eigenlijk? Er zijn een aantal definities, maar ze komen allemaal neer op het feit dat je als duiker je omgeving anders ervaart dan voorheen. Dit uit zich in draaiingen (wereld draait om je heen of andersom), lift- en wegzakgevoelens, valneigingen en gezichts- of bewustzijnsstoornissen.

Veel van deze situaties heb je waarschijnlijk weleens meegemaakt. Net voordat je in slaap valt of als je te veel alcohol hebt gedronken. Onder water is dit natuurlijk een situatie die je niet wilt hebben. Bij ernstige duizeligheid kun je flauwvallen en de gevolgen daarvan hoef ik je niet uit te leggen. De meest voorkomende oorzaken van duizeligheid bij het duiken zijn klaringsproblemen. Je evenwichtsorgaan zit in je binnenoor. Als je binnenoor aan een kant meer geprikkeld wordt, is het mogelijk dat je duizelig wordt. Als je bijvoorbeeld tijdens de afdaling je rechteroor wel kunt klaren en de linker niet, zal de toegenomen druk in je linker middenoor ervoor zorgen dat je verbindingen met je binnenoor als het ware richting middenoor verplaatst worden. Deze druk op je ovale en ronde venster (de verbindingen met je binnenoor) geven dan een irritatie op je evenwichtsorgaan. Met als gevolg: duizeligheid.

Niet goed kunnen klaren

Bij het niet goed kunnen klaren van je oren tijdens de afdaling kan er ook een scheur ontstaan in het trommelvlies. Er loopt dan koud water je middenoor binnen. Door het temperatuurverschil aan beide oren ontstaat er duizeligheid. Deze kan zo ernstig zijn dat je misselijk wordt en moet overgeven. In principe kunnen dus alle druk- en temperatuurverschillen tussen beide oren duizeligheid veroorzaken. Ook als tijdens de opstijging je ene oor beter klaart dan het andere, kan duizeligheid optreden. Een andere oorzaak is decompressieziekte. Decompressieziekte van het binnenoor heeft forse duizeligheid tot gevolg. Ook bij stikstofnarcose is de kans aanwezig dat je duizeligheid ervaart. Tijdens het technisch duiken kunnen de duizelingen ook ontstaan door bijvoorbeeld zuurstofvergiftiging of bij het gebruik van helium (High Pressure Neurological Syndrome). Zorg er dus voor dat je op tijd en goed klaart! Dit voorkomt veel problemen.

Anderen lezen ook:  Digitaal magazine duiken in Nederland en België

 

Tekst: Menno Gaastra, Menno is duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland

Bekijk ook: Viagra: vloek of zegen voor een sportduiker?