Het zou op de bucketlist van elke Bonaire bezoeker moeten staan: duiken aan de oostkust. Met East Coast Diving ontdek je de ‘wilde’ kant van het eiland, waar adelaarsroggen, stingrays en schildpadden op je wachten.

Het is zaterdagochtend vroeg als ik over de Kaminda Sorobon richting Sorobon kronkel. Onderweg geniet ik van de flamingo’s, ezels en papegaaitjes die in de Saliña’s ook langzaam de dag opstarten. Ik ben op weg naar de Fishermen’s Pier, om 07:45 uur vertrekt daar de boot van Bonaire East Coast Diving. Ik heb er zin in. Ondanks dat ik hier al jaren woon, is duiken aan de oostkust iets waar ik nog elke keer enthousiast van word. Bij de pier aangekomen word ik door bekende gezichten begroet. Zin, Julian en Flavia zijn oud collega’s van me en vormen nu de deskundige crew aan boord van Bonaire East Coast Diving’s indrukwekkende RIB.

Heel veel zeegras

Onze tanks staan al klaar, waardoor we direct onze spullen kunnen opzetten en controleren. Buiten tanks moet je alle overige duikspullen zelf meenemen. Na de belangrijkste veiligheids- en bootinstructies stappen we op en varen we uit over het prachtige Lac Cai. Julian vertelt ons het hele gebied rondom Lac Cai rijk is aan zeegras, wat het een ideale plek maakt voor de zeeschildpadden die hier in enorme aantallen aanwezig zijn.

East coast diving crew

East Coast Diving crew & onze redacteur Daan.

Wild imago

Door het wilde imago van de oostkust ontstaat er bij duikers soms het beeld dat duiken hier moeilijker is dan aan de westkant. Onterecht ,verzekert Julian ons. De duiken zijn ondiep (mijn maximale diepte was 14 meter) en geschikt voor duikers van elk niveau. Het enige wat hobbeliger kan zijn dan aan de westkust, is de korte bootrit, die je in 5 minuten bij de duikstekken brengt. Na de briefing varen we richting de uitgang van de baai. Het rustige water maakt plaats voor de golven van de Caribische Zee, maar de krachtige RIB heeft geen enkel probleem om er doorheen te komen. We zijn op weg naar Funchi’s Reef, waar we onze eerste duik van de dag gaan maken.

Funchi's reef - Nurse shark

Nurse shark bij Funchi’s Reef.

Funchi’s Reef

Met een backroll gaan we één voor één te water. Wanneer de groep compleet is, beginnen we gezamenlijk met onze afdaling. We zijn gedropt boven een plateau van slechts een paar meter diepte, dat volledig overgroeit is door enorme hoeveelheden sea fans. We volgen het plateau richting de drop-off, waar Julian direct begint te wijzen. Op gepaste afstand passeert een adelaarsrog ons, wat een beauty. Vervolgens wijst hij naar het rif, waar enkele schildpadden rustig in het rond zwemmen. Daar! Een groene murene steekt zijn kop onder een stuk hersenkoraal vandaan. Ik kijk op mijn duikcomputer en zie dat we pas 10 minuten onder water zijn, de ochtendspits is hier duidelijk in volle gang. We volgen het rif met de stroming mee en naderen het einde van de duik. Ineens valt mijn oog op iets bewegends tussen het koraal. Is dat nou een vin..? Het is een nurseshark! Wanneer ik hem benader, begint hij rustig te zwemmen, nog snel kan ik één foto maken terwijl hij zijn route vervolgt. Als we boven komen, ligt de RIB al klaar om ons op te pikken en mee terug te nemen naar de pier voor onze oppervlakte interval.

Turtle City 3

Zoveel schildpadden bij Turtle City! Gaaf!

White Hole

Na zo’n 45 minuten varen we weer uit. We combineren twee van mijn favoriete duikstekken op het eiland: White Hole en Turtle City. We starten bij White Hole. Vanaf het oppervlakte zien we al de kenmerkende witte streep onder het water, waar de duikstek zijn naam aan dankt. White Hole is een groot gat in het rif van 120 meter lang en op het breedste punt zo’n 70 meter breed. De bodem is bedekt met wit zand, wat maakt dat je het zelfs vanuit de lucht kan zien. We dalen af en zwemmen White Hole binnen. Direct worden we begroet door een school met tarpons. Tientallen zijn het er, een imposant gezicht. Rustig hangen ze rond, ogenschijnlijk onverstoord door onze komst. In het zand zie ik een enorme stingray liggen. Flavia wijst alweer de andere kant op. Een adelaarsrog maakt een paar rondes om ons heen voor hij er weer rustig vandoor gaat. Er gebeurt van alles. In één blik zie ik een schildpad, een stingray, een eagle ray en een school tarpons. Bizar.

White Hole - Eagle Ray

Adelaarsrog in de White Hole.

Turtle City

Na zo’n 20 minuten verlaten we White Hole via Sea Fan Garden. Een gebied dat compleet overgroeid is met gorgonen (sea fans) op slechts enkele meters diepte. Opeens begint Flavia weer druk te wijzen, eerst één, dan twee, drie, vier schildpadden! We zijn aangekomen in Turtle City. Al snel raken we de tel kwijt. Werkelijk overal om ons heen zijn schildpadden in alle maten. Wat een plek! Tijdens de safety stop passeren drie adelaarsroggen ons in de diepte, een passend einde aan een fantastische duikdag.

Anderen lezen ook:  Wetsuit goed onderhouden en drogen

Handig om te weten

Dagelijkse trips: Bonaire East Coast Diving biedt 2-tank ochtend boot (vertrekt 07:45), 1-tank middag boot (vertrek 12:45)

Locatie: Fishermen’s Pier, Sorobon

Meenemen: Complete duikuitrusting (voor tanks wordt gezorgd).

Papierwerk: Liability formulier via de website invullen

Tekst & foto’s: Daan Kleinbussink