Vanaf 22 januari heeft Frankrijk een rigoureuze maatregel ingezet: de commerciële visserij in de Golf van Biskaje is vrijwel volledig stopgezet voor een maand. De aanleiding hiervoor is het alarmerende aantal dolfijnen dat verstrikt raakt in visnetten, met fatale afloop, en aanspoelt langs de Franse kustlijn.

Volgens dolfijn- en walvisecoloog Fleur Visser, geïnterviewd op NOS Met het Oog op Morgen, is er sinds 2017 een opvallende toename van dolfijnstrandingen en bijvangsten, vooral tijdens de wintermaanden. In deze periode trekken dolfijnen vaak naar ondiepe kustgebieden om te jagen, waar ze onbedoeld gevangen raken in de visnetten. Het blijkt dat dolfijnen moeite hebben om deze netten waar te nemen, vooral ’s nachts wanneer ze actief zijn in grote groepen en zich voornamelijk op echolocatie vertrouwen om prooien te vinden.

Met het verbod hoopt men het aantal dolfijndoden drastisch te verminderen.  Toch pleit Visser voor verdere beschermingsmaatregelen, zoals geadviseerd door de International Council for Exploration of the Seas (ICES). Dit omvat een stop van minimaal 4 maanden in combinatie met het permanent gebruik van ‘pingers’, kleine apparaten die geluiden produceren om dolfijnen en andere zeedieren af te schrikken en hen uit de buurt van de netten te houden.

Bron: NPO en NOS

Anderen lezen ook:  DUIKEN AUGUSTUS 2019: Duiken tot de max