Rene van der Laan, bekend van de films “De Nieuwe Kust” en “het onderwaterleven van de Bergse Diepsluis” test voor DUIKEN magazine en Onderwaterhuis.nl het nieuwste onderwaterhuis van AOI. René duikt onder in de Oosterschelde en het Veerse Meer en neemt de GoProHero 12 en het onderwaterhuis AOI UH-GPX mee de diepte in.
Tekst en foto’s : René van der Laan
Toen mij gevraagd werd om een review te schrijven over het nieuwe onderwaterhuis van AOI voor de GoPro was ik direct geïnteresseerd. Ik heb zelf ook een GoPro Hero9, maar die gebruik ik naast mijn systeemcamera set-up. Wanneer mijn camera focus gaat zoeken, zoals bij het filmen van een school vis, gaat dit bij een GoPro altijd prima, doordat deze anders werkt. Bij een systeemcamera wordt gefocust doordat de lens als het ware scherpstelt door iets in of uit te zoomen. Dit doet een Gopro dus juist niet. Ik ben vooral benieuwd wat deze onderwaterbehuizing toevoegt aan het filmen met een GoPro. De set die ik ga testen bestaat uit het onderwaterhuis, een GoProHero 12, een groothoeklens en een macrolens van AOI. Bij de behuizing hoort ook een vacuümpomp, een verwijderbare zonneklep en losse inschuifbare roodfilters. De roodfilters gebruik ik niet tijdens de test, omdat ik geen blauwwaterduiken ga maken. Bij blauw water mis je het rood in je kleuren. Door dit filter voeg je weer rood toe. Bij groene wateren werkt dit niet, daarom gebruik ik het niet in Nederland.
Extra power
Wat mij direct opvalt als ik het onderwaterhuis van AOI in handen hebt, is dat het vooral robuust aanvoelt. Wanneer je de twee clips open klikt, kan je de GoPro zo in het huis schuiven en borgen. Vooraf moet je wel van de GoPro het zijkantje eraf halen. Hierdoor kan je hem over de stekker van het onderwaterhuis schuiven en vastzetten. Het voordeel is dat er nu automatisch ook extra power van de ingebouwde powerbank ter beschikking komt voor de camera. Dus meer filmtijd én ook beter zicht door het grote scherm aan de achterzijde van het onderwaterhuis.
Vacuümpomp
Vóór je onder water kan gaan met deze set, moet je het geheel eerst met de vacuümpomp op onderdruk zetten. Dit voorkomt dat de onderwaterbehuizing vol kan lopen met water. Aan de voorzijde zit een schroefdop waaronder de nippel zit. Alleen om te kijken of je het goed doet, zit er een indicatievenster op de vóórzijde, wat misschien minder handig is. Na een paar keer proberen gaat het vanzelf, dat wel.
Bediening
De bediening gebeurt met redelijk grote knoppen, die ik met mijn 5 mm neopreen handschoenen goed kan bedienen. Er zijn maar twee knoppen voor de GoPro, de rest is uitsluitend voor de bediening van de monitor. Dus alle touchscreen-functies van de GoPro zijn nu niet bereikbaar. Bedenk dus vooraf met welke settings je op je camera wil gaan filmen. Wel kan je zelf een preset in je GoPro maken voor de macro, en nog één voor de groothoekbeelden. Dan kan je onder water daartussen wel switchen met behulp van de twee knoppen voor de GoPro.
De lenzen
Van de twee lenzen heb ik eerst wat gespeeld met de macrolens. Omdat er een beperkte marge is waarin de beelden met deze lens scherp worden, is afstand tot je onderwerp erg belangrijk. Dit is belangrijk, want zit je net buiten dat gebied, dan krijg je ook nooit je beeld scherp. Je kan werken met een maatlatje, óf wat ik doe: Ik zet op de monitor focus assist aan. Dit is een hulpindicatie waarbij je een contrastkleur te zien krijgt wanneer je qua afstand goed in het scherpe gebied zit. Je kan daarbij een kleur kiezen.
Rood
Voor mij is dat rood, omdat dat er altijd uitspringt in het groene water. Ik test de set in april en helaas zit de bloei flink in het water. Ik ben dan ook blij dat ik eerst voor de macrolens heb gekozen. De lenzen zijn trouwens snel te wisselen of te verwijderen door het bajonetsysteem. Daardoor kan ik met deze set in één duik afwisselen tussen zowel groothoek als macro. Bij het testen is de tray, die op het onderwaterhuis zou kunnen, nog niet beschikbaar. Want dat zou betekenen dat je beide lenzen makkelijk mee kan nemen en wisselen. Daarmee word je wel heel flexibel wat betreft lenskeuze.
Te water!
Terwijl ik laag bij de bodem rondzwem, kom ik al gauw wat slakjes tegen. Eerst kom ik enkele wierslakken tegen, en later ook nog harlekijntjes. Een grondel ligt mooi in het zand en hij blijft mooi stil liggen. Mooie onderwerpen voor vandaag. Op het grote scherm heb je tijdens het filmen goed overzicht. Wat ik wel jammer vind, is dat je de tijdsduur van je opnames maar erg klein in beeld krijgt. Ik maak vaak scenes van 20 seconden of meer, dus dat wil ik dan wel goed kunnen zien.
Ik heb vóór deze duik het automatisch uitschakelen van de GoPro uitgezet. Hiermee kan ik dus de hele duik maken terwijl alles aan blijft staan. Je kunt dit zelf makkelijk instellen in het menu. Ik film de hele duik en na 80 minuten brandtijd is de accu nog steeds niet leeg. En ook belangrijk; Het systeem is ook niet oververhit, doordat de behuizing goed koelt. Dit komt mede doordat de constructie volledig van aluminium is gemaakt. Bij 4k filmen zou oververhitting wel kunnen voorkomen.
Superview
Voordat ik de camera met de groothoekvoorzetlens ga testen, zet ik thuis de GoPro op de wijdst mogelijke setting, superview. Daarmee heeft deze de grootst mogelijke hoek. Tijdens de opnamen zie ik hier ook een vooruitgang in de groothoek. Echter bij de macrolens is dat verschil voor mijn gevoel nog groter. Het ingebouwde accupack garandeert zo’n twee uur filmen. Maar hier in het koude water weet ik niet of je dat haalt. Verder merk ik dat, vooral de knop waarmee je de GoPro aanzet op het onderwaterhuis, wat moeilijk gaat tegenover alle andere beschikbare knoppen.
Algemeen genomen is de bediening verder heel prettig en het beeldscherm is goed af te lezen. De beschikbare zonneklep, die je er zo opklikt, is een welkome toevoeging. De klep houdt hinderlijke lichtinval van je beeldscherm af. Ik heb de zonneklep tijdens alle testduiken gebruikt.
Conclusie
Als je de twee beschikbare lenzen samen mee onder water wilt nemen, maak dan vooraf thuis twee presets die specifiek voor elke lens goed zijn. Dan is het onder water eenvoudig om te switchen van lens én instellingen. Er zijn enkele minpunten aan het onderwaterhuis, maar die wegen niet op tegen de pluspunten. Vooral de beide lenzen voegen echt iets toe aan je bereik.
Pluspunten:
- robuust uitgevoerd, ziet er verzorgd uit ook
- bajonetsysteem voor de lenzen werkt goed
- lange filmduur
- compacter dan een systeem camera set
- beide lenzen voegen echt iets toe aan je bereik.
Minpunten:
- knop voor aan/uit GoPro wat zwaar te bedienen
- relatief zwaar door de robuuste uitvoering (je zou wat drijfvermogen kunnen toevoegen)
- 0pnametijd is wat klein in beeld
Prijs onderwaterhuis: € 1.795.
Check alle details van de behuizing op de website van Onderwaterhuis