De Europese Commissie onderzoekt momenteel de haalbaarheid van het beëindigen van de handel in afzonderlijke haaienvinnen. Dit komt na de steun van meer dan een miljoen Europeanen voor een Europees burgerinitiatief, waarbij bijna 23.000 Nederlanders betrokken waren.

Hoewel het afsnijden van haaienvinnen aan boord van schepen van de Europese Unie en in EU-wateren verboden is, en vissers verplicht zijn om haaien in hun geheel in havens aan te bieden, beweren activisten dat de handhaving van deze regels schaars is. Losse vinnen worden nog steeds illegaal achtergehouden of in het geheim overgeladen.

De Europese Commissie heeft het ontvinnen van haaien bestempeld als een “wrede en illegale” praktijk, waarbij haaien soms levend terug in zee worden gegooid. De Commissie staat positief tegenover de inspanningen om een einde te maken aan de handel in afzonderlijke haaienvinnen, maar moet rekening houden met de regelgeving van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Het is belangrijk op te merken dat de EU momenteel een prominente rol speelt op de wereldmarkt voor haaienproducten, vooral omdat haaienvinnensoep in veel Aziatische landen als een delicatesse wordt beschouwd en daarvoor hoge prijzen worden betaald.

Het Europees burgerinitiatief werd in 2012 geïntroduceerd om EU-burgers meer invloed te geven op Europese wetgeving.

Bron: Nu.nl Foto’s: Shutterstock

Anderen lezen ook:  Hoeveel duiken per dag?