Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is de remake van de MK19EVO op de markt: de Scubapro MK19EVO Black Tech G260 BT Carbon. Deze ademautomaat is speciaal ontworpen voor koud water, modderige omstandigheden en technisch duiken. Tech-instructeur Ferry Schram vertelt over de verschillen en testte hem uit.

Tekst: Ferry Schram Foto: René Lipmann

De Scubapro MK19EVO Black Tech G260 BT Carbon is een membraam gestuurde automaat, en is al eerder op de markt gebracht. Hij was toen redelijk groot en aan de zware kant. Jammer, want hij presteerde geweldig! Maar Scubapro liet het er niet bij zitten en luisterde naar de markt. Het resultaat is nu deze mooie ademautomaat. De MK19 EVO is een “kruising” tussen de MK17 EVO en de MK25 EVO 1e trappen. Alleen is deze 1e trap nog beter bestendig tegen bevriezen vanwege de metalen inwendige componenten en de volledig afgedichte 1e trap met droge kamer. De MK19 EVO maakt gebruik van een ontwerp met dubbele veer, en is hierdoor compact, zonder in te leveren op prestaties of vermogen.

Scubapro MK19EVO Black Tech G260 BT Carbon

De MK19 EVO is een “kruising” tussen de MK17 EVO en de MK25 EVO 1e trappen.

De G260 is een gebalanceerde instelbare 2e trap met metalen componenten (inlaatbuis, opening, knop voor regelen ademhalingweerstand en slangaansluiting) die uitermate goed tegen koud water kunnen. Vanwege de hoge luchtopbrengst is dit de ademautomaat voor alle veeleisende duikers. De nieuwste innovatie op het gebied van Scubapro ademautomaten is het Extended Thermal Insulating System (XTIS), waarop patent is aangevraagd en dat bescherming tegen koud water een heel nieuwe betekenis geeft. XTIS, dat is geïntegreerd in de EVO 1e trappen, isoleert de inwendige mechanische componenten zodat deze nog beter beschermd worden. Dit betekent dat de MK19 EVO nog eens 30% beter beschermd is in koud water.

Anderen lezen ook:  Documentaire over de Oosterschelde (helaas niet meer te zien).

Diamond-Like Carbon

Maar terug naar wat het ‘probleem’ was van de eerste versie. Deze was dus groot en zwaar. Dankzij de remake is hij qua gewicht en afmeting sterk gekrompen. Zelfs zo erg, dat hij nu licht is in vergelijking met andere 1e trappen in het algemeen! De MK19EVO is maar een fractie zwaarder dan de MK17, maar bij de MK19EVO krijg je er wel een draaiende (swivel) kop bij.

Deze swivelkop zorgt ervoor dat de routing van je slangen altijd op de ideale manier loopt. Er is een speciale coating over de messing chroom behuizing geplaatst, de Black Tech DLC (Diamond-Like Carbon). Deze coating zorgt voor extra bescherming tegen krassen, zout water en corrosie. Ook slijt hij minder snel en biedt een hogere mate aan bescherming tegen kleine krasjes dan standaard chroom. En uiteraard, het ziet er gewoon ook heel gelikt uit!

Scubapro MK19EVO Black Tech G260 BT Carbon

24 gram lichter

De G260 Carbon automaat past met zijn donkere uiterlijk perfect bij de 1e trap. De cover van de G260 is gemaakt van carbon en staat bekend om zijn duurzaamheid, maar ook omdat het zo licht van gewicht is. Het wordt niet voor niets gebruikt in raceauto’s! Door de toch al lichte voorkant van technopolymeer te vervangen door een carbonversie, gaat er maar liefst 24 gram van het ‘oude’ gewicht af van de G260, en wordt hij bovendien ook sterker en minder vatbaar voor schade door stoten en schokken.

Nu lijkt 24 gram niet veel, maar voor de kaakspieren maakt dit wel veel uit! Het duiken met de automatensets is mij enorm bevallen. Afgezien van de geweldige uitstraling die de sets aan je uitrusting geven, zijn ze qua performance ook geweldig. Het ademgemak is erg soepel, ongeacht de diepte. Het afstellen van de ademweerstand kan je heel nauwkeurig regelen en is dus ideaal voor als je gaat scooteren of duiken in sterke stroming.

Anderen lezen ook:  Keuzestress! Caps, duikhandschoenen en boots

Maar ook als je even wat meer vraagt van je automaat omdat je ademfrequentie omhoog gaat. De afgesloten membraam gestuurde 1e trap maakt hem uitermate geschikt voor het duiken in koud en/of modderig water. Kortom, een set voor alle situaties.

De Scubapro MK19EVO Black Tech G260 BT Carbon. In een woord: geweldig

Na het proberen van de Scubapro MK19 EVO Black Tech G260 Carbon, ben ik zeer tevreden over de specificaties van deze automatensets. Naast dat de Black Tech coating mijn duikset een stoer uiterlijk geeft, vind ik het ook een pluspunt dat deze extra bescherming biedt tegen krassen en/of slijtage.

Het feit dat je deze automaat in alle omstandigheden kan gebruiken of het nu koud, modderig, diep of sterk stromend water is, de prestaties van deze set zijn gewoon geweldig. Het gewicht en omvang zijn ook een zeer positieve ontwikkeling, samen met de swivel-kop. Wat wil je als duiker nog meer?

Scubapro MK19EVO Black Tech G260 BT Carbon

Scubapro MK19EVO Black Tech G260 BT Carbon

  • Dankzij het gebruik van lichtgewicht carbon weegt de ademautomaat 24 gram minder dan zijn voorganger
  • Nog beter bestendig tegen bevriezen vanwege de metalen inwendige componenten en de volledig afgedichte 1e trap met droge kamer
  • Handige draaibare kop op de 1e trap zodat techduikers de slangen optimaal kunnen aansluiten
  • Dankzij het grote huis en membraan reageert de 2e trap bij inademing snel, ongeacht hoe de duiker in het water ligt
  • Met de knop voor het instellen van de ademhalingsweerstand kan de luchtstroming worden afgestemd op veranderende dieptes
  • De VIVA dive/pre-dive hendel voorkomt blazen in koud water of bij gebruik als octopus
  • De Superflow-slang heeft een extra grote diameter zodat er bij inademing meer lucht wordt aangevoerd
  • De High Flow-uitlaatklep verhoogt het ademhalingscomfort – uitademen kost nog minder moeite
  • Handige grote waterloosknop
  • Orthodontisch gevormd mondstuk maakt het duiken heel de dag comfortabel
  • Prijs Scubapro MK19EVO Black Tech G260 BT Carbon: € 999
Anderen lezen ook:  Dive Post in Valkenburg is Camaro Premium Dealer

www.scubapro.eu

Scubapro MK19EVO Black Tech G260 BT Carbon

Ferry Schram runt sinds 2011 zijn eigen bedrijf Ferry’s Training Center met focus op GUE-cursussen.

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Hoe voorkom je het beslaan van je duikmasker?