Vaak genoeg lezen we nare berichten over gestroopte olifanten, grote gebieden die in gevaar zijn en bedreigde diersoorten. Het is niet gek om daar af en toe wat moedeloos van te worden. Maar soms komt er een berichtje met prachtig nieuws en dan weet je weer dat we samen écht het verschil kunnen maken.

Grootste strandschoonmaak ter wereld

Het strand van Vesova, bij Mumbai in India was tot voor kort een strand waar je meer plastic zag dan zand. Deze vuilnisbelt was geen veilige plek meer voor zeeschildpadden om hun eieren te leggen en dus bleven ze er de laatste 20 jaar weg. Advocaat en milieuactivist Afroz Shah organiseerde er een strandschoonmaak. In 85 weken tijd ruimden vrijwilligers het strand op en werd het weer omgetoverd tot een prachtige kustlijn. Tijdens de strandschoonmaak is er maar liefst 5 miljoen kilo plastic weggehaald. De Verenigde Naties noemden het de grootste strandschoonmaak ter wereld. Het vele werk werpt nu zijn vruchten af; de zeeschildpadden zijn terug op de Indiase stranden!

Nog niet uit de gevarenzone

Recent is er gekeken naar 299 nestplaatsen op diverse plekken in de wereld. Uit dit onderzoek bleek dat er een grote stijging is van zeeschildpad nesten. Dit wijst erop dat deze prachtige dieren misschien wel bezig zijn aan hun comeback. Goed nieuws maar uit de gevaren zone zijn ze helaas nog lang niet.

Een groene zeeschildpad op weg naar zee in Karachi, Pakistan.

Bedreigd

Zeeschildpadden zwemmen al zo’n 100 miljoen jaar in de zee. De laatste decennia hebben de dieren het erg moeilijk. Volgebouwde stranden zorgen ervoor dat ze hun eieren bijna nergens meer kunnen leggen, ze raken vaak verstrikt in visnetten als bijvangst en ze lijden onder de vervuiling van plastic soep in de zee. Wereldwijd zet WWF zich in voor meer beschermde zeegebieden zodat zeedieren zoals de zeeschildpadden veilige nest-, migratie- en leefgebieden hebben. Ook zorgde WWF ervoor dat veel vissers niet meer de traditionele J-haken (vishaak in de vorm van een J, waar zeeschildpadden vaak door werden bijgevangen) gebruiken maar de C-haken die de bijvangst van zeeschildpadden met 80% hebben verminderd.

Anderen lezen ook:  PADI Sidemount Specialty

Bron: WNF

Bekijk ook: Big Papa in de Toolenburger Plas