Astronaut André Kuipers kon de Great Blue Hole in Belize zien vanuit het internationaal ruimtestation ISS. Met drop-offs die de verre diepte in tuimelen en oeroude druipsteen-formaties, mag deze duikstek niet ontbreken wanneer je in Belize bent.

Eindeloze diepte Great Blue Hole

De zwarte leegte die zich een paar meter voor me bevindt, heeft op een rare manier een overweldigende aantrekkingskracht. Hoezo, Blue Hole? In het water is het echt pikzwart! De drop-off waarboven we met de groep zweven lijkt eindeloos de diepte in te gaan. Ik kijk mijn buddy’s aan en we dalen af. Langzaam loopt het aantal meters op. Jacques-Yves Cousteau heeft in 1971 de exacte diepte gemeten van de Blue Hole van 124 meter. De breedte is 300 meter en lijkt zelfs perfect cirkelvormig.

De Great Blue Hole is ontstaan door een kalksteengrot tijdens de laatste ijstijd toen de zeespiegel nog niet zo hoog was. Het dak stortte in en het resultaat is nu een groot gapend blauw (en in het water dus zwart) gat met schitterende drop-offs. We duiken met perslucht dus onze diepte en bodemtijd zijn beperkt. Op 25 meter ontdek ik al de eerste stalactieten, maar die zijn niets in vergelijking met de grote inham een stukje dieper. Ik besluit om op 35 meter diepte langs de grote grot te zweven die ook vanaf een afstand schitterend eruitziet. Het is eigenlijk een soort lange hal langs de wand. Andere duikers zwemmen tussen de pilaren door en maken foto’s. Het valt me wel op dat de meeste niet eens een lamp bij zich hebben, terwijl dat juist een must is bij deze duik!

Great Blue Hole Belize

De enorme stalactieten zijn vele malen groter dan ik en het is duidelijk dat deze oeroud zijn.

Niet alleen om zo volop te genieten van al deze creaties van Moeder Natuur, maar ook voor de veiligheid. Mijn lamp weerkaatst tussen alle druipstenen en zorgt voor een mooi lichtspel. De enorme stalactieten zijn vele malen groter dan ik en het is duidelijk dat deze oeroud zijn. De stalactieten en stalagmieten zijn lang niet zo verfijnd als de bovenwatergrot waar we enkele dagen hiervoor waren; je ziet echt dat deze formaties continu zijn blootgesteld aan de elementen van de zee en geen enkele bescherming genieten.

Anderen lezen ook:  Bonaire: 86 duikplekken om te verkennen...

Toch is het wel heel bijzonder om zo een ‘grotduik’ te maken in Belize. Na 8 minuten starten we aan onze opstijging en de veiligheidsstops. Ondiep is er helaas weinig te zien, maar er mag wel gezegd worden dat het lekker dicht bij de kust ligt: de Great Blue Hole is op slechts 2,5 uur varen van San Pedro.

Great Blue Hole Belize

De Great Blue Hole is op slechts 2,5 uur varen van San Pedro.

Grijze bezoeker

Bij West Caye Wall maken we de tweede duik van deze dag, waar we op een hele nieuwsgierige grijze rifhaai stuiten van wel 2,5 meter. Zeer waarschijnlijk komt hij op de gevangen koraalduivels af die onze duikgidsen verwoed aan het vangen zijn. Wanneer onze gids zijn gespietste koraalduivel van zijn harpoen in het open water duwt, zwemt de grijze rifhaai er direct op af. Met een grote hap grijpt hij de vis in zijn bek, schudt een keer hard met zijn kop en verzwelgd hem in één keer. En dit alles vindt zich nog geen 3 meter voor mijn neus plaats… Wat een magnifiek beest.

Great Blue Hole Belize

Een hele nieuwsgierige grijze ri aai stuiten van wel 2,5 meter.

Voor de lunch meren we aan bij Half Moon Caye Natural Monument. Dit is een idyllisch eilandje met witte stranden en wuivende palmen. De meest beroemde eilandbewoner is de Red-footed Booby, waarvan de kolonie er 4000 telt. Via een smal junglepaadje langs het strand loop je naar een uitkijkpunt waar je de vogels over het water ziet zweven of ziet jagen naar vis. We sluiten de dag af met een derde duik bij Aquarium waar we veel nieuwsgierige tandbaarzen tegenkomen. Al met al een volle, maar schitterende dag, waarvan ik stiekem de encounter met de rifhaai nog het mooiste vond!

Great Blue Hole Belize

We sluiten de dag af met een derde duik bij Aquarium.

Bekijk ook:

Praktische informatie over het mooie Belize

Anderen lezen ook:  Zoutpier Bonaire, de duik die niet op je bucketlist mag ontbreken

Ga je mee? 10 must do’s in Belize

Wakkere verpleegsterhaaien in Belize

Manatees in Belize, Caye Caulker

Duister geheim van Belize, grotduiken bij Caye Caulker