Sinds de start van haar duikcarrière duikt Marlène Terpstra al in ’t Twiske, aangewezen als Natura 2000 gebied. Een prachtig bijgehouden plas en niet alleen onder water een gebied om eens een kijkje te gaan nemen.

«’t Twiske, een heerlijke duikstek vlak bij Amsterdam»

’t Twiske kent twee officiële duikstekken, het Kure Jan Strand en Twiske Onderwaterpark, bij het Paviljoen. De beste periode om in ’t Twiske te duiken is het voor- en najaar. Het zicht is dan nog redelijk goed en er is nog niet zo heel veel algenbloei. In de winter is het water kraakhelder, maar is er minder leven. In het voor- en najaar zwemmen vele scholen baarsjes en voorntjes rond en snoeken zijn aan het jagen. De snoekbaarzen laten zich weer zien en beschermen hun nest op de containers en in de verschillende kuilen.

Onderwaterpark in ‘t Twiske

Tegenwoordig is er een heus Onderwaterpark in ‘t Twiske. Via de steiger ga je eenvoudig het water in en uit. Onder water liggen heel veel objecten, waaronder een oefenplatform. Allemaal aan elkaar verbonden met lijnen waardoor je verschillende routes kunt volgen. Deze routes staan aangegeven op een bord aan de waterkant. Persoonlijk vind ik dat er te veel objecten liggen, maar ik constateer wel dat de vele kleine voorntjes en baarsjes hun beschutting zoeken onder de dakpannen, dat de objecten begroeid raken met driehoeksmosseltjes en dat de bomen snoeken herbergen.

Boven de rode containers, waar je als duiker doorheen kunt zwemmen, hangen de snoekbaarzen rustig te chillen. In de bestelbus die helemaal begroeid is met mosseltjes, zitten hele scholen piepkleine zoetwatergarnaaltjes in een bepaalde tijd van het jaar. Soms zoveel dat het water af en toe roze/rood kleurt.

Anderen lezen ook:  De diepte in met een onderzeeboot op Roatan

’t Twiske

t Twiske Kure Jan Strand

Bij ’t Twiske Kure Jan Strand heb je twee instapmogelijkheden: vanaf het strand – in dit jaargetijde moet je even een stukje uitzwemmen, anders zit je met je duikuitrusting helemaal vast in het wier dat hier volop groeit! Of door een eindje te wandelen, en dan door middel van een trapje het water in. Bij de tweede plek kom je gelijk bij een aantal oefenplatforms uit, waar op dit moment ook een flink aantal snoekbaarzen zich ophoudt. En vergeet de snoek niet die je van onder het platform in de gaten houdt! Lamp nodig!

’t Twisk

Ook is er een ‘Babbelbox’, ga er maar eens kijken. Dit vind ik altijd een mooie plek om naartoe te gaan, ook met beginnende duikers, die rustig op het platform kunnen bijkomen van de afdaling langs het touw, hun oefeningen op hun gemak kunnen doen en in de tussentijd zich vergapen aan de snoekbaarzen. Ook aan deze kant heb je vele objecten onder water liggen. Maar geen plattegrond boven water helaas, waar je even op kunt kijken wat er te zien is.

Daarvoor moet je het web op. Het typische zoetwaterleven is hier te vinden: snoeken, paling, snoekbaarzen, baarsjes, voorntjes, zoetwatermosseltjes en karpers. Qua begroeiing langs de kant rietkragen, in het water ondiep het (krans)wier. Voor mij is ’t Twiske een heerlijke duikstek, en dat zo dicht bij Amsterdam!

Naam: Marlène Terpstra Duikt sinds: 1996 Brevettering: Master Scuba Diver Naam duikstek: ’t Twiske

’t Twiske

Info ’t Twiske

Maximale diepte: 30 meter

Faciliteiten: parkeerplaatsen, horeca bij Onderwaterpark, Kure Jan klein kioskje op strand, toiletten.

Anderen lezen ook:  De succesvolle koraal kweektuin van Bonaire

Instap: via strandjes of bij Onderwaterpark d.m.v. gebruik steiger

Niveau: eenvoudig

Parkeren: betaald parkeren, € 3,50 per 3 uur, € 6 voor hele dag, betalen met pinpas

Adres: Onderwaterpark: Noorderlaaik 8, Oostzaan Kure Jan: Stootersplas, Kure Jan Strand, Den Ilp

’t Twiske

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland