Praktische informatie over het mooie Belize.

Reis 

Vanaf Amsterdam vlieg je in 11 uur naar Panama-Stad met KLM. Wij vlogen de volgende ochtend door met Copa Airlines naar Belize City. Dit duurt 2,5 uur.

Tip: boek een hotel voor de nacht. Je komt eind van de middag aan en vliegt de volgende dag rond middaguur weer verder. Zorg dat je schone kleding en toiletspullen mee hebt in je handbagage, je ruimbagage gaat namelijk direct door.

Belize

Geografie

Belize is het kleinste land in Centraal-Amerika. Het grenst in het noordwesten aan Mexico, in het zuiden en westen aan Guatemala en in het oosten aan de Caribische Zee. Het inwonertal van Belize is rond de 367.000.

Beste reisperiode

In Belize ligt de temperatuur vrijwel het hele jaar rond de 30 graden in de zomermaanden en rond de 27 graden in de winterperiode. Op de hoogste plekken van het land, in het Mayagebergte, kan het nog wat koeler zijn. Belize heeft een tropisch klimaat, waardoor er een droog en een nat seizoen zijn. Deze laatste wordt ook wel ‘groen seizoen’ genoemd. In september tot november is het orkaanseizoen in volle gang.

De beste maanden om te reizen zijn februari, maart en april. Dan verklein je de kans op een reis vol tropische buien.

Caye Caulker

Vervoer ter plaatse

Binnenlandse vluchten zijn prima georganiseerd. Vanaf het vliegveld van Belize City vlieg je eenvoudig met de lokale maatschappijen Maya Island Air en Tropic Air naar binnenlandse steden of de eilanden. Het zijn kleine vliegtuigen waar ongeveer 14 man aan boord kan. Elke dag wordt er meerdere keren gevlogen. Tussen de eilanden varen regelmatig ferry’s. De ferry van Caye Caulker naar Belize City doet er een half uur over. In het binnenland zelf kun je het beste een taxi huren. Deze zijn wel aan de dure kant.

Anderen lezen ook:  Tropical Divers Resort Bonaire, kleinschalig familieresort met duikcentrum

Elektriciteit

De netspanning in Belize bedraagt 110 volt. Het type stopcontact heeft twee platte polen, deze wordt ook in de Verenigde Staten gebruikt. Het makkelijkste is om een verloopstekker mee te nemen.

Tijdverschil

Tijdens onze zomertijd is het in Belize acht uur vroeger. In de wintertijd is dit zeven uur. In Belize is er overigens geen verschil tussen zomer- en wintertijd.

Geld

In Belize wordt er betaald met de Belizaanse dollar. Het is ook mogelijk om met de Amerikaanse dollar te betalen.

Shark Ray Alley

Decotank

In San Pedro zijn twee decompressietanks aanwezig.
Telefoonnummer: +5012262851 of +5016154288.

Watertemperatuur

Het water in Belize voelt het hele jaar door als een warm bad. In de zomer is het water zo‘n 30 graden en in de winter is het iets koeler met ongeveer 26 graden.

Zicht

Belize heeft het op één na grootste rif ter wereld, waardoor er veel variatie in diepte is. Buiten het rif en de atollen is het zicht vaak 30 meter of meer, vlakbij het rif kan het soms wat minder zijn.

Taal

De voertaal is Engels, maar ook Spaans en Maya-talen hoor je veel.

Muggen

Belize kent twee periodes: een natte en een droge. In het groene seizoen kan het flink regenen – niet de hele dag, maar wel soms fikse buien, waar de muggen dol op zijn. Neem in deze periode dan ook lichte, lange kleding mee. Vooral eind van de middag gaan ze in de aanval.

Bekijk ook:

Ga je mee? 10 must do’s in Belize

Anderen lezen ook:  Oostkust: De wilde kant van Bonaire

Wakkere verpleegsterhaaien in Belize

Manatees in Belize, Caye Caulker

Great Blue Hole Belize, eindeloze diepte

Duister geheim van Belize, grotduiken bij Caye Caulker