Of je nu de eindeloze grottenstelsels met al haar druipstenen wilt verkennen of liever de rijke cultuur van de Maya’s opsnuift bij de tempels… In Belize krijg je haast keuzestress, zoveel is er te doen! Om het je iets makkelijker te maken hebben wij onze 10 must do’s in Belize samengesteld.

1. Waterfall cave – Caves Branch

Cave branches Belize

What a rush! En helemaal nat, maar wat een avontuur. We hebben het eindpunt bij Waterfall Cave bereikt.

Waterfall Cave ligt op eigen terrein van de schitterende Caves Branch Jungle Lodge. Daal af in de onderwereld van de Maya’s – de Xibalba, en volg de donkere gangen met de meest bizarre druipsteenformaties. Zorg wel dat je goede wandelschoenen aan hebt en kleding die nat mag worden: om bij de zes watervallen te komen volg je de ondergrondse rivier waar je zelfs ook sommige stukken moet zwemmen!

Vergeet niet om goed in alle hoeken te kijken want vroeger gebruikten de Maya’s de grotten voor hun religieuze ceremonies. Nog steeds kun je hier sporen van terugzien zoals bewerkte stenen en scherven. Aangekomen bij de watervallen begint het leukste gedeelte van de tour: klimmen! Bij de zeven meter hoge waterval ga je gezekerd omhoog en je eindigt bij een schitterende verkoelende pool waar met donderend geraas water in wordt gespuwd. Je gaat dezelfde weg weer terug – adrenalinezoekers kunnen zelfs van de watervallen afspringen!

2. Maya tempel Xunantunich

Belize

Even waan je je ver terug in de tijd bij de tempel El Castillo. De ornamenten zijn replica’s om zo de originele ornamenten, die eronder zitten, te conserveren.

In heel Belize vind je Maya tempels, maar een van de mooiste is toch wel Xunantunich. Beklim de enorme treden van de imposante tempel El Castillo, wandel over de Plaza waar vroeger marktwaar werd verkocht en gluur naar binnen in het oude paleis. Op deze site is nog lang niet alles opgegraven: nog steeds ligt er heel veel verborgen onder de grasheuvels die je rondom de grote tempel ziet. Zo werd in juli 2016 een Maya-tombe gevonden met skelet en offerandes. Volgens zeggen is pas 30% opgegraven.

Anderen lezen ook:  Welke Specialty wil je deze keer ontdekken tijdens je bezoek aan Bonaire? 

3. Jaguar reservaat 

10 must do Belize

Het eerste beschermde gebied voor bescherming van de jaguar.

Oog in oog staan met de grootste en sterkste kat van Amerika? Het kan in Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary. Het reservaat werd in 1986 opgericht als het eerste beschermde gebied voor bescherming van de jaguar.

4. Ziplining

zip line Belize must do

Wooaaahhh wooaaahhhaahah klinkt een luide Tarzankreet door het oerwoud. Langs zeven opeenvolgende lijnen schiet het groen aan je voorbij. Het duurt ongeveer 40 minuten om deze adembenemende tour te voltooien.

5. Bird watching

10 must do Belize

De nationale vogel van Belize.

In de jungle van Belize barst het van de unieke vogels. De nationale vogel van Belize is de toekan, maar er zijn ruim 600 vogelsoorten te ontdekken. Het enige wat je moet doen is je verrekijker meenemen en omhoog kijken!

6. Hiking nature trails

10 must do Belize

Afkoelen kan bij Big Rock Falls, want niets is lekkerder dan een massage door een waterval!

Belize bestaat voor maar liefst een derde uit nationale parken. Een hike is de manier om wildlife en vogels te observeren. Afkoelen kan bij Big Rock Falls, want niets is lekkerder dan een massage door een waterval!

7. Paardrijden

10 must do Belize

Via de meeste resorts kun je eenvoudig een junglerit boeken.

De mooiste plekjes van Belize bereik je alleen te voet of te paard. Het land is met zijn dichte jungle nu eenmaal niet overal even toegankelijk. Via de meeste resorts kun je eenvoudig een junglerit boeken.

8. Kayaking

10 must do

Enkele van de beste gebieden om per kano te ontdekken zijn de Mopan en Macal River.

Kajakken is een geweldige manier om de zee en de rivieren van Belize te verkennen. Enkele van de beste gebieden om per kano te ontdekken zijn de Mopan en Macal River in het Cayo District.

Anderen lezen ook:  Wetenswaardigheden Jordanië

9. Tubing

Verken deze spannende wereld in een band (tube).

De Maya‘s beschouwden grotten als de toegang tot de onderwereld, genaamd Xibalba. Grofweg vertaald betekent het Plaats van angst. Verken deze spannende wereld in een band (tube) via een ondergronds stromende rivier.

10. Familietrip

10 must do Belize

Rio On Pools

Kleine watervallen en spectaculaire glooiende heuvels: Rio On Pools is een heerlijke plek om na je bezoek aan de oude Mayastad Caracol een verfrissende duik te maken. Zeer geschikt voor het hele gezin. Kijk voor meer Belize tips op: www.ontdekbelize.nl

Bekijk ook:

Praktische informatie over het mooie Belize

Wakkere verpleegsterhaaien in Belize

Great Blue Hole Belize, eindeloze diepte

Manatees in Belize, Caye Caulker

Duister geheim van Belize, grotduiken bij Caye Caulker