Hoe kun je beter je Olympus Tough TG-5 leren kennen dan een workshop volgen van een expert op het gebied van camera’s? Onze producttester Pim Valk ging terug in de schoolbanken bij Ron Offermans bij Onderwaterhuis.nl
«Compactcamera’s zoals de Olympus Tough TG-5 blijken tot veel meer in staat dan ik had gedacht!» Deze uitspraak van bekend onderwaterfotograaf Ron Offermans was te lezen in een artikel dat we in april van dit jaar publiceerden. Ron heeft de meest bekende compactcamera’s die nu op de markt te vinden zijn flink aan de tand gevoeld. Een ambitieuze klus, want de ontwikkelingen gaan ook op dit gebied snel. Ron is behoorlijk onder de indruk van hun prestaties. Zo erg zelfs dat hij besloten heeft om voor zijn nieuw verschenen boek Digitale onderwaterfotografie per geteste camera een aparte bijlage te maken, waarin hij de bijzonderheden en afwijkende instelling voor dat type camera beschrijft.
Een prima idee: in het boek staan de algemene zaken over belichting, scherpstellen en compositie, en in de bijlage kun je lezen hoe dat voor jouw specifieke camera werkt. Zo houd je het overzichtelijk en hoef je niet eindeloos bladzijden over te slaan in het boek omdat die niet voor jou van toepassing zijn. Het is geen vervanging van je handleiding, maar een aanvulling erop met het idee je te leren om echt betere foto’s te maken. Ook is het mogelijk om via Onderwaterhuis.nl voor jouw camera een workshop te volgen bij Ron. Hierdoor leer je je camera nóg beter kennen en kun je live vragen stellen over specifieke situaties.
Overmatige kleurzweem
De Olympus TG5 had ik al vrij snel in mijn bezit nadat hij op de markt was verschenen. Ik ken hem al behoorlijk als mijn broekzak. Zou Ron mij dingen kunnen leren die ik nog niet weet over deze camera? Er is behoorlijk wat animo voor deze dag. De zaal zit vol mede-fotograferende duikers. Na een korte kennismakingsronde blijkt dat het echt een gevarieerde club mensen is. Van ervaren tot nét begonnen. Van diehard Noordzeeduiker tot de vakantieduiker. Kortom, behoorlijke diversiteit. Zou dit het voor Ron lastig maken? Bevlogen begint hij aan zijn verhaal. Eén van de eerste dingen die hij roept: «Haal toch direct die camera van de autostand af!» want met een beetje oefening kun je zelf zoveel beter. De autostand mag boven water misschien wel tot bevredigende resultaten leiden, onder water is dat een heel ander verhaal. Dan zit de camera er simpelweg naast.
Ron toont voorbeelden om die stelling te onderbouwen. Een goed voorbeeld is de auto-witbalans. Die raakt onder water totaal van slag. Overmatige kleurzweem op je foto‘s is dan het gevolg. Met een handmatige witbalans-instelling krijg je veel meer natuurgetrouwe opnamen. De Olympus TG-5 heeft maar liefst vier onderwaterstanden, maar toch zweert Ron erbij dat je beter zelf de instellingen kunt doen. «Het leidt onherroepelijk tot teleurstellingen.» Nog een heel belangrijk aspect is de bediening van de camera in en uit het onderwaterhuis. Het is goed om te weten dat sommige knopjes en schakelaars ineens op een andere plek zitten. «Belangrijk is dat je je camera blind kunt bedienen. Dus ga ermee oefenen totdat je alles kunt dromen. Onder water heb je vaak geen tijd om alles uit te moeten zoeken. Dat éne moment kan dan zomaar aan je voorbijgaan terwijl jij je camera nog aan het instellen bent,» aldus Ron.
Belichtingsperikelen
Belichtingsperikelen kent iedere ow-fotograaf wel. Ron: «In de regel moet je ervan uitgaan dat het fotograferen onder water zonder aanvullende belichting meestal op een teleurstelling uitloopt. Het is vaak te donker en alle kleuren zijn ook weg. Dus gebruik minimaal één (video) lamp en/of een flitser, het liefst nog twee.» Uitgebreid legt Ron uit hoe we de instellingen kunnen aanpassen, en ook komt de belichtingscorrectie- en de flitscorrectie-instelling – en de relatie tussen deze twee – aan bod. Met de belichtingscorrectieknop bepaal je de correctie van het bestaande licht ten opzichte van het flitslicht. Hiermee kun je met de ‘kleur’ van de achtergrond spelen. Wil je een donkere achtergrond, dan corrigeer je veel naar beneden. Wil je juist een lichtere achtergrond, dan dus het tegenovergestelde.
«Eén van de mooie dingen van de Olympus Tough TG-5 is de microscoopstand. Die is werkelijk superieur en heel eenvoudig te bedienen. Je kunt bijna boven op je onderwerp scherpe close-ups maken. Het enige probleem dat je gaat tegenkomen is: hoe krijg is óók nog voldoende licht op je onderwerp? Hiervoor zijn een aantal oplossingen, maar de meest mooie en simpele is de montage van een zgn. ringlight. Hiermee krijg je correct belichte macro-opnamen!» verklaart Ron.
Bruikbare tips voor de Olympus Tough TG-5
Compositie, instellen van de witbalans en plaatsing van flitsers en/of videolampen: alles komt aan bod gevolgd door het effect van een groothoeklens. Voor de TG-5 zijn inmiddels perfecte oplossingen op de markt waarmee je de hoek van de opnames drastisch kunt vergoten: bijvoorbeeld de AOI UAL-05 groothoeklens of de Weefine WFL02 – die heb ik zelf al! Een groothoeklens met dome die je zó op je Olympus onderwaterhuis schroeft. Een echte aanwinst voor de serieuzere fotograaf.
De workshop vliegt voorbij, maar ondanks dat is er genoeg gelegenheid om vragen te stellen. Eerlijk is eerlijk, Ron heeft mij zeker heel bruikbare tips gegeven en mij een aantal kneepjes kunnen laten zien die ik nog niet wist over mijn camera. De bijlage voor de TG-5 heb ik inmiddels als naslagwerk aangeschaft, het staat inderdaad boordevol informatie speciaal voor de TG-5. Een aanrader. Inmiddels heeft Olympus de TG-6 op de markt gebracht. Ron is alweer bezig om ook voor deze camera een special te schrijven…
Tips van Ron
Fotografeer altijd in RAW-formaat.
Dan heb je veel meer mogelijkheden achteraf om je foto‘s te bewerken. Zelfs onder- of overbelichte foto‘s zijn dan vaak heel goed te redden.
Gebruik een aanvullende lichtbron zoals een flitser.
Een goede flitser is niet heel goedkoop, maar je hoeft ook geen kanon te kopen om goede resultaten te krijgen. En op je eventuele nieuwe camera kan de flitser dan weer dienstdoen. Een videolamp is ook een goede keuze. Je kunt ermee filmen, maar kan daarnaast heel goed worden ingezet bij fotografie. Je kleuren en belichting knappen er enorm van op.
Workshop Olympus Tough TG-5
Deze workshop staat helemaal in het teken van onderwaterfotografie met een Olympus Tough TG-5. Aan de orde komen belichting, bediening en instellingen, macro, witbalans, RAW, geavanceerde functies, uitbreidingen en externe belichting. De workshop wordt gegeven door professioneel onderwaterfotograaf Ron Offermans. Voor alle data check www.onderwaterhuis.nl
Tekst en foto’s: Pim Valk