Door veel mensen wordt duiken niet als zware sport gezien. Hierbij moet je echter bedenken dat het duiken plaatsvindt in een omgeving die veel meer tegenstand biedt dan lucht. Iedere kleine beweging kost veel meer energie voor het lichaam. Ook het bevochtigen en het verwarmen van de ingeademde lucht vraagt veel energie van het lichaam. Maar ook het op goede temperatuur houden van je lijf kost de nodige energie. Kortom: ons lichaam kan best wat extra energie gebruiken voor dat we gaan duiken. Maar hoe gaan we dat doen?
Je kan gaan voor de snelle actie. Bijvoorbeeld in de vorm van energiedrankjes, energierepen of druivensuiker. Het probleem hierbij is dat ze snel werken maar dat het effect van de snelle suikers ook weer snel verdwenen is. Sterker nog: nadat de snelle suikers verbrand zijn treedt er vaak een extra vermoeidheid op. Dus de snelle suikers alleen gaan ons niet helpen. Het zal dus een combinatie moeten worden.
Op zoek naar voedingsmiddelen die gedurende langere tijd zorgen voor energieaanmaak. Deze vind je in koolhydraten. Koolhydraten kunnen de suikers omzetten in bijvoorbeeld vetopslag. Ruim 40% van onze energie halen we uit koolhydraten. Deze stoffen vind je in heel veel voedingsmiddelen en geven een meer stabielere suikerspiegel in je bloed. Het is gezonder voor je lichaam als deze spiegels niet teveel op en neer gaan. Een boterham met kaas is zo`n voorbeeld. Dat geeft lang suikers af die zorgen voor de energie. Maar ook pasta`s en gewone Hollandse kost werken uitstekend. Als je er maar voor zorgt dat je niet zonder gegeten te hebben het water ingaat. Ons lijf heeft onderwater wel wat energievoorraden nodig.
Zijn er dan misschien nog speciale vitamines die nuttig zijn om te gebruiken bij het duiken? Er is hier met name in de Verenigde Staten wat onderzoek naar gedaan. De resultaten zijn niet eensluidend en een goed advies kun je daarom op basis van deze onderzoeken niet geven. Ook speciaal voedsel dat de vrije zuurstofradicalen wegvangt laat geen meerwaarde zien. Vrije zuurstofradicalen zorgen onder andere voor de veroudering van ons lichaam. En omdat de partiële zuurstofdrukken tijdens het duiken groter zijn dan aan de oppervlakte is hiernaar gekeken.
Dus voor het duiken geen speciale dieettips. De algemene adviezen voor gezonde voeding blijven ook recht overeind bij het duiken. Wel blijft het natuurlijk van belang te zorgen voor een goede waterhuishouding. Te zout voedsel zorgt voor extra urineproductie en dat helpt mee aan de uitdroging van het lichaam.