Kun je nergens zitten om je duikset aan te trekken, dan ben je aangewezen op je buddy. Dat is wel zo makkelijk!

Wat is de beste manier om je duikuitrusting aan te trekken?

Op die vraag is maar één antwoord mogelijk: om je rug te sparen ga je erbij zitten.  Pas als je de set aanhebt, sta je op. Op deze manier kom je zonder krachtinspanning in je duikset. Dit is de gebruikelijke procedure op een boot. Duik je vanaf de kant, dan kun je de duikset op een bankje of een tafel zetten en ga je ervoor zitten om de set aan te trekken.

Maar wat wanneer er geen tafel, stoel of bankje in de buurt is? Je in alle bochten wringen om het jacket als een jas aan te trekken of de set –zonder dat je daar ervaring mee hebt- maar over je hoofd aantrekken?

Geen goed idee, als we ons artsenteam mogen geloven. Maar ook fysiotherapeuten en orthopeaden hebben zo hun bedenkingen bij deze methode.  Want hoewel veel duikers in de hele wereld het zo doen, is het allesbehalve goed voor je lichaam. Je ruggenwervel, gewrichtsbanden, tussenwervelschijven, gewrichten en spieren zijn gemaakt voor een rechte houding en verticale belasting. Een kromme rug of vreemde draaien van je bovenlichaam terwijl je een zware last tilt, moeten worden vermeden. En als er dan nog duikers zijn die de verfoeide methoden willen blijven gebruiken, dan kunnen ze dit maar beter eerst met alleen het jacket en zonder fles oefenen zodat ze de beweging gemakkelijker maken. Loop je altijd met een grote boog om de sportschool heen, dan moet je het niet eens willen proberen. Doe het in elk geval nooit met een volle fles en zware loodzakken proberen als je lage rugpijn wilt vermijden.

Anderen lezen ook:  Getest: Garmin G1 Solar duikcomputer en smartwatch in 1

Het kan ook anders als er geen tafel of bank in de buurt is. Je buddy! Hij kan je helpen bij het aantrekken van de duikset. Let wel op dat het gewicht niet hoger tilt dan net boven de benen.
En hoe je opstaat met het gewicht van de duikset op je rug? Zorg dat je je rug recht houdt en belast je de dijspieren!

Door Michael Krüger

De beste helper

Als je nergens kunt gaan zitten, vraag dan een bemanningslid of je buddy om hulp. Doe het niet alleen.

Rechte rug!

Buk nooit met een kromme rug. Houd de rug altijd recht en gebruik je dijspieren.

In het water

Als er nauwelijks golven of stroming staan, kun je in het water je set aantrekken. Oefen het wel eerst in het zwembad.

Beter voor je rug

Je hoeft je met je bovenlichaam niet in allerlei bochten te wringen omdat je duikset blijft drijven.

Op het randje

Ook de rand van de Zodiac kan als bank dienen. Zorg wel dat je buddy de set goed vast heeft terwijl hij je helpt.

Goed vastzetten

Laat de duikset pas los wanneer de duiker zegt dat het kan. Hij kan dan opstaan om zich verder op de duik voor te bereiden.

Solo-techniek: Over je hoofd!

Niet goed voor de rug, maar dat is voor veel ervaren duikers geen reden het niet te doen. Zo doe je het! Veel duikers trekken hun duikset over hun hoofd aan, ook al is dat allesbehalve goed voor de ruggen- en lendenwervels. Vergeet in elk geval niet eerst het lood uit de zakken te halen.

Geoefende duikers doen het zo: leg de fles met de kraan naar voren. Steek je arm door de schouderband en til de fles voorzichtig over je hoofd op je rug.

Belangrijk is dat je stevig staat. Het moet in één vloeiende beweging gaan. Halverwege stoppen is geen optie, want dan worden je spieren en gewrichten onnodig belast.

Deze methode is favoriet bij pro’s – maar doe het alleen zo als het niet anders kan. Een tafel of een helpende buddy is beter, zeker als je de vakantie zonder rugklachten wilt doorbrengen.

Anderen lezen ook:  Dagje uit op Curaçao: peddelen door de mangroven midden in Willemstad