Een bijzondere waarneming vanaf het NIOZ onderzoekschip Navicula in de Blauwe Balg, een vaargeul tussen Terschelling en Ameland. Hier werd gistermiddag een levende maanvis waargenomen.

Maanvissen (Mola mola) worden zo nu en dan levend gezien in de Noordzee, maar zeer zelden in de Waddenzee. Het ging om een nog jong exemplaar van ongeveer 60 cm doorsnee. Volwassen maanvissen kunnen een lengte van tot wel 4 meter en een gewicht van ruim 2000 kilo bereiken. Het zijn oceaanvissen die voorkomen in de gematigde en tropische oceanen. Ze eten kwallen, plankton en kleine vis.

maanvis

De maanvis liet zich geruime tijd bewonderen, foto’s NIOZ, Bram Fey

Levende maanvis

NIOZ onderzoeker Sander Holthuijsen was bezig met het bemonsteren van de Waddenzee voor het SIBES project, toen hij de kenmerkende vin van de maanvis boven water zag uitsteken. Omdat het water zo kalm was konden de onderzoekers de vis langere tijd goed volgen en filmen. De kenmerkende zwembewegingen van de maanvis worden veroorzaakt door het stijve lichaam en de lange vinnen die als roeispanen worden gebruikt. Maanvissen worden ook vaak dobberend aan de oppervlakte gezien, maar zwemmen doen ze wel rechtop. Omdat maanvissen zich niet zo goed kunnen redden in ondiep water of branding spoelen ze ook regelmatig op de Nederlandse stranden aan. Dit exemplaar maakte een gezonde en levendige indruk en zwom actief weg voor een grijze zeehond die nieuwsgierig kwam kijken.

Meer informatie over strandingen van maanvissen kun je op de  website van Ecomare vinden.

Waarnemingen worden onder ander op de website van waarneming.nl bijgehouden.

Anderen lezen ook:  Heilige Graal voor onderwaterfotografen

Bekijk ook: Springende voshaai in de Noordzee