Liveaboard duiken, wie wil dat nu niet? Met een duikbrevet op zak opent zich een geheel nieuwe wereld van avonturen. Maar wat is een liveaboard nu eigenlijk? Anke Westerlaken zet het voor ons op een rij.
Een liveaboard, een drijvend hotel
De benaming zegt eigenlijk al heel veel, live aboard, je leeft dus aan boord van een schip. Liveaboards zijn zeil- of motorjachten die voor een week, 10 dagen of soms langer, haar gasten meenemen naar bijzondere locaties. Zo zijn er liveaboards gespecialiseerd in kitesurfen, snorkelen en gelukkig ook duiken. Je kunt dus een duikrondreis maken per boot en in de regel liggen deze schepen in tropische gebieden waar het water interessante locaties biedt om te duiken.
Je deelt een hut met een mede-duiker
Boek je een vakantie aan boord, dan deel je een kamer met een vriend of vriendin of een andere medereiziger van hetzelfde geslacht en ga je met een boot vol duikers een avontuur aan. En dat avontuur kan vandaag de dag bijna overal ter wereld plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan Galapagos met haar walvis- en hamerhaaien, Indonesië en de Filipijnen die beide een ongelofelijke biodiversiteit bieden, van de pygmeezeepaardjes tot aan de reuzenmanta. Of heerlijk een weekje op de Roze Zee om op wrakken te duiken, grotten te bezoeken of langs de diepvallende wanden van haar offshore riffen. Wat het ook is, voor ieder budget kun je wel een liveaboardreis vinden.
Papierwerk & set opbouwen aan boord
Nadat je aan boord bent gekomen, zul je eerst het nodige papierwerk moeten doen. Je krijgt uitleg over de boot en je bouwt alvast je set op. En dat opbouwen moet je goed doen, alles checken en kijken of je compleet bent. Want zodra het schip de haven verlaat, zijn er vrijwel geen mogelijkheden meer om iets aan boord te krijgen. Wees dus grondig.
Faciliteiten liveaboard
Het ergste heb je nu gehad en wordt het tijd om te ontspannen en het schip verder te verkennen. Ieder schip heeft een restaurant en/of salon, een hoek waar je thee, koffie en water kunt vinden, maar ook een zonnedek. Bij de luxe jachten vind je ook een goede camerahoek en -tafel, laadstations, een bar en tweede salon, jacuzzi of zelfs een massagekamer. Zo zijn er ook de nodige ruimtes waar jij als gast niet mag komen, tenzij je wordt uitgenodigd. Denk aan de machinekamer, de brug, de keuken en de privévertrekken van de kapitein en al de crew.
Crew aan boord
Al met al heeft ieder schip meer crew als je in eerste instantie verwacht. Sommige schepen hebben er 10, maar anderen lopen over de 20. Gemiddeld genomen heb je een kapitein, twee of vier zeemannen, een of twee engineers, een twee tot drie chefs en twee salonmanagers en housekeeping plus wat gidsen en een cruise director. Een flink team aan mensen dat zal proberen het jou aangenaam te maken. Samen met 15-26 duikgasten op een 30-50 meter schip is een interessante ervaring en doet denken aan een expeditie op zoek naar duikavonturen.
Overtochten
Zo heeft iedere reis ten minste een of twee grote overtochten en die gaan een hele nacht door, maar daarnaast zal en ‘s nachts zo min mogelijk gevaren worden. De ene trip biedt veel verschillende duikenlocaties aan, terwijl de ander zich richt op een specifieke plek, denk aan wrakken of een plateau waar je haaien kunt vinden. Wat ze bieden geeft ook aan of ze veel rond zullen varen tussen de duiken in.
Regels liveaboard
Rondreizen over het water en heerlijk duiken is fantastisch en om het zo prettig en veilig mogelijk te maken zijn er een aantal regels aan boord. Van iedereen wordt verwacht dat ze zich daaraan houden. Over het algemeen gelden de volgende regels:
- Open deur beleid: Geen enkele deur wordt afgesloten, zodat in geval van nood alles toegankelijk is.
- Wees voorzichtig: Geef de crew ruimte om te werken, zeker de zeemannen op het dek. Blijf weg van touwen en ankers, ren niet over het dek, spring niet van een ander dek dan een duikdek te water, loop achter of zijwaarts de trap af en houd altijd een reling vast. Loop vooral zo rustig mogelijk.
- Droge en natte ruimtes: Betreed je een droge ruimte dan moet je afgedroogd zijn en droge kleding dragen om uitglijden en nare luchtjes te voorkomen. Bewaar in de natte ruimtes niet iets wat niet nat mag worden.
- Alleen organisch gaat overboord: Gooi niets in de toiletten, gebruik het afvalbakje dat dagelijks wordt geleegd. Gooi niets overboord en doof je sigaret in de asbakken. Roken is alleen toegestaan in toegewezen ruimtes, echter roken binnen in de boot is ten strengste verboden.
- Hygiene: Je leeft met veel mensen op een relatief klein oppervlak en we dragen makkelijk iets aan elkaar over. Wees daarom extra schoon en was de handen geregeld. Gebruik bij voorkeur je eigen badkamer en niet die op het dek zodat de kans op overdragen wordt verkleind.
- Gezondheid en eerste hulp: Drink 3 Liter water per dag om uitdroging te voorkomen. Drink geen water uit de kraan, maar gebruik de waterstations. Voel jij je niet lekker meld het dan tijdig. Er is eerste hulp aan boord en de crew is getraind, inclusief eerste hulp bij duikongevallen. Zodra het eerste alcoholische drankje genuttigd wordt mag je die dag niet meer duiken. Drink met mate en stop met nuttigen ten minste 8 uur voor de wake-up call.
- Verlies niets: Laat geen spullen onbeheerd achter op het deck tenzij het vastgebonden ligt. Markeer je kabeltjes en ruim ze op na het opladen zodat ook een ander het laadstation kan gebruiken.
Iedere keer als het eten wordt geserveerd of iedereen aan het duiken is, wordt de boot opgeruimd, koelkasten en water bijgevuld, onderhoud gedaan, je kamer schoongemaakt of de hele boot gewassen. Alles om iedereen comfortabel, relaxed, veilig en gezond te houden.
Tekst en foto’s: Anke Westerlaken