Deze zomer kunnen we éíndelijk weer doen wat we willen wat onze vakantie betreft. Waarom bijvoorbeeld niet een keer op duikvakantie in een warm land met mooie natuur? In vrijwel alle uithoeken van de wereld zijn hier geschikte hotspots voor. Maar er kan zomaar iets misgaan tijdens het duiken. Weet jij dan wel wat de volgende stappen zijn? Geen zorgen: in dit artikel leggen we je het uit.

Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat er een ongeluk gaat plaatsvinden precies wanneer jij aan het duiken bent. En toch kun je maar beter voorbereid zijn voor de (kleine) kans dat dit wel gebeurt. Zeker als je ergens aan de andere kant van de wereld bent, in een land waar je niet zo bekend bent met de taal en de cultuur. Dat voorkomt een hoop stress, gedoe en misschien ook geld op het moment zelf.

Bij welke zorgverleners kun je terecht?

Het belangrijkst om stress te minimaliseren: weet waar je moet zijn in het geval dat er iets misgaat. Zoek nadat je geboekt heb daarom meteen even op welke zorgverleners er in de buurt van je vakantiebestemming zijn, en schrijf de gegevens op. Huisartsen, ziekenhuizen, maar ook apotheken kunnen van pas komen.

Schrijf ook meteen het nummer van de alarmcentrale van je zorgverzekeraar op. Je vind hem op de website van de verzekeraar of achterop je zorgpas (neem die trouwens ook mee!). Dit nummer kun je namelijk bellen wanneer je zorg nodig hebt in het buitenland. De medewerker verwijst je dan naar een zorgverlener in de buurt.

Anderen lezen ook:  Zeldzame zeedraak zien? Regel je visum naar Australië!

Deze optie is bovendien financieel gezien extra veilig, omdat de verzekeraar je altijd naar een staatsziekenhuis zal sturen, waar de werelddekking van je Nederlandse zorgverzekering geldig is. Als je naar een privékliniek gaat is dit niet het geval, en het verschil tussen de twee is soms lastig te spotten. Dit kan je dus veel geld besparen. Dat brengt ons bij de kosten.

Hoeveel kost zorg in het buitenland eigenlijk?

Medische zorg uit het basispakket van je zorgverzekering wordt dus overal ter wereld nog steeds vergoed dankzij werelddekking. Dat scheelt! Maar: dit wordt gebaseerd op het Nederlandse tarief. In landen waar een behandeling meer kost dan in Nederland, zou je dus zelf het verschil betalen. Voor je eigen gemoedstoestand is het daarom wellicht fijn om alvast op te zoeken hoe duur de zorg is in je land van bestemming.

Ook moet het wel om een urgente situatie gaan om vergoed te worden vanuit de werelddekking. Als de behandeling had kunnen wachten tot je terug in Nederland was, wordt deze niet vergoed. Voor zorg die niet onder de basisverzekering valt kun je je natuurlijk aanvullend verzekeren; deze extra dekking kun je ook in het buitenland gebruiken. Hierbij geldt opnieuw dat je zelf voor het verschil opdraait als de behandeling meer kost in het land waar je verblijft.

Denk ook aan je reisverzekering

Naast je zorgverzekering kan je reisverzekering je in dit soort situaties ook uit de brand helpen. Deze biedt namelijk twee aanvullende dekkingen aan die geschikt zijn voor duikvakanties:

  • Dekking gevaarlijke sporten: sommige sporten brengen volgens verzekeraars van zichzelf zo veel risico’s met zich mee, dat schade als gevolg van het beoefenen van die sport niet onder de standaarddekking van de reisverzekering valt. Hiervoor moet je dan de extra dekking ‘gevaarlijke sporten’ afsluiten. Duiken is hier een voorbeeld van. Maar let op: het verschilt per verzekeraar welke sporten onder deze dekking vallen, dus houd daar rekening mee tijdens het vergelijken.
  • Ongevallendekking: deze is specifiek bedoeld voor extremere ongevallen. Als je deze dekking hebt, krijg je eenmalig een bedrag uitgekeerd als je door een ongeval op vakantie blijvend invalide wordt of als je komt te overlijden.
Anderen lezen ook:  Hoe maak je je duiktrip zo duurzaam mogelijk?

Ten slotte is het ook handig om te checken of je reisverzekering überhaupt goed up to date is. Kies je er bijvoorbeeld voor om je eigen dure duikuitrusting mee op reis te nemen in plaats van te huren? Dan loopt die ook het risico flink beschadigd raken bij een ongeval. Je reisverzekering kan die schade vergoeden.