Techduiken en smartwatches met volledig geïntegreerde duikcomputer, het kan met de Garmin Descent Mk3i.  Techduiker Stefan Panis test het nieuwste model met zijn rebreather én sidemountduiken.

Tekst en foto’s: Stefan Panis 

Een aantal jaren geleden was mijn sporthorloge aan vervanging toe. De Garmin Mk1 was net op de markt gekomen, en de gedachte om naast mijn sporthorloge ook een back-up duikcomputer aan de pols te hebben leek gewoon ideaal. Geen gedoe meer om telkens te wisselen… Sindsdien heb ik het horloge geen dag meer afgedaan en gebruik ik het als dagelijkse horloge, sportwatch én als back-upcomputer bij mijn duiken. Als ik dus de vraag krijg om de gloednieuwe Mk3i te testen, sta ik uiteraard te popelen om hem te vergelijken met de ‘oude’ Mk1.

Mijnduiken Garmin

Je kunt kiezen voor een single-gas programma voor als je met nitrox duikt, of een multigasprogramma waar je als bodemgas bijvoorbeeld trimix 18/45 en dan 50% of 100% zuurstof als decompressiegas gebruikt.

Gebruik met rebreather

Ik haal het horloge op tijdens de heenreis voor een duiktrip naar Dover. We gaan een paar wrakken beduiken in Het Kanaal. Op de ferry heb ik even tijd om het horloge te ‘unboxen’. Het uiterlijk van het horloge is niet heel veel veranderd, toch ziet het er in eerste instantie nog stoerder uit dan zijn voorgangers; perfect! Via een gebruiksvriendelijk menu kan ik makkelijk de settings aanpassen voor mijn rebreather: diluent, OC bailout en O2 setpoints. Alles is duidelijk en overzichtelijk te lezen op het beginscherm: OC of CC, PO2-level en NDL tijd en ook de decostoptijd en diepte, diepte en duiktijd. Verder kan ik het conservatisme aanpassen, wat ik op midden zet, maar wat je ook kan aanpassen met hellingsfactoren.

Anderen lezen ook:  Bare Evoke, eindelijk lekker warm

Duiken met rebreather

Tijd voor een duik! Aangezien ik in droogpak duik, wil ik het langere bijgeleverde polsbandje gebruiken. Dit is eenvoudig te wisselen dankzij het QuickFit systeem. Super dat hieraan is gedacht. De bandjes zijn overigens in vele kleuren verkrijgbaar, ik heb een witte gekregen. Eenmaal gereed, dalen we af naar het wrak op 40 meter diepte. Het zicht is bar slecht, en als ik aankom op het wrak is het gitzwart. Ik kan amper een meter ver zien. Mijn Garmin daarentegen is superzichtbaar. Het scherm valt direct op, helder en duidelijk afleesbaar! Wat ik dacht dat wel een ‘minpunt’ zou kunnen zijn – de nogal kleine bedieningsknoppen – blijkt ook met mijn handschoenen geen probleem. De knoppen van de Mk3i zijn groot genoeg en reageren goed op druk. Ze geven een voelbare klik wanneer ze worden ingedrukt, wat helpt bij het navigeren door de menu’s zonder visuele bevestiging. De Mk3i loopt vrij synchroon met de computer van m’n rebreather, enkel iets conservatiever, wat me een paar minuten extra decompressie oplevert. Volgende keer maar even aangepast instellen.

De Mk3i loopt vrij synchroon met de computer van m’n rebreather, enkel iets conservatiever.

De knoppen van de Mk3i zijn groot genoeg en reageren goed op druk. Ze geven een voelbare klik wanneer ze worden ingedrukt, wat helpt bij het navigeren door de menu’s zonder visuele bevestiging.

Gebruik met sidemount

Ondertussen gebruik ik het horloge om te gaan hardlopen en te gaan fietsen. Ik krijg stilaan wat meer inzicht in de menu’s en mogelijkheden die een stuk uitgebreider zijn – en soms ook wat moeilijker – dan bij de voorganger. Het weekend erop gaan we met het Mine Exploration Team bij een nieuwe site lijnen leggen om de mijn in kaart te brengen en te documenteren. Het lijkt me hét moment om het horloge aan één van m’n buddy’s te geven om het ook eens te testen. Ben Möhlmann is het slachtoffer van dienst. Hij besluit de duik in OC Sidemount te duiken. In no-time passen we de settings van het horloge aan. Je kunt kiezen voor een single-gas programma voor als je met nitrox duikt, of een multigasprogramma waar je als bodemgas bijvoorbeeld trimix 18/45 en dan 50% of 100% zuurstof als decompressiegas gebruikt. Voor de liefhebbers ook handig dat je zelf je eigen gradiëntfactoren (percentage van M-waarde) kunt instellen om je profiel aan te passen.

Met de verbeterde SubWave sonartechnologie kun je van maximaal acht tanks de tankdruk aflezen op je Mk3i.

Handig, twee zenders!

Ik heb ook twee tranceivers erbij gekregen om te testen: de T2. Deze sluit je aan op je tank en koppel je eenvoudig met je duikcomputer. Met de verbeterde SubWave sonartechnologie kun je van maximaal acht tanks de tankdruk aflezen op je Mk3i. Dat komt dus heel mooi uit met sidemountduiken, aangezien je meerdere tanks gebruikt. Op het hoofdscherm staat duidelijk hoeveel bar er nog in beide tanks zit. Ook kun je de resterende tijd, het gasverbruik en de resterende batterijlading aflezen. Hoe handig is dat! Zo kun je echt eenvoudig alles monitoren. Ook hier hebben we weer ‘pech’ met de zichtbaarheidgoden, maar is het dus ook voor Ben een aangename verrassing dat het scherm zo helder is en alles zo goed is af te lezen. Hij is best onder de indruk!

Anderen lezen ook:  Metalsub KL1242 kabellamp: twee keer zoveel lichtopbrengst

Conclusie

Ik ben zeker onder de indruk. Het is een stevige upgrade, op z’n zachtst gezegd. Het aantal functies lijkt eindeloos. De slaapmonitoring en de daaraan gekoppelde functie die de duikfitheid berekent, vind ik echt fantastisch. Ik ben ervan overtuigd dat als je het horloge meer gebruikt, deze functie pas echt tot zijn recht gaan komen en je je weg nog makkelijker vindt in de menu’s. Kortom: voor mij is het een prachtig all-in-one horloge met een stoer uiterlijk en een zee aan mogelijkheden.

Facts Garmin Descent Mk31

✔ Groot, robuust horloge

✔ Lange batterijduur

✔ Volwaardige duikcomputer & smartwatch in 1

✔ Continue schermverlichting mogelijk

✔ Gradiëntfactoren zelf in te stellen

✔ Te gebruiken met CCR & sidemount

Prijs: mk3i 51 mm: € 1.549,99.
Met zender: € 2.019,98

www.garmin.com

Stefan Panis testte de Garmin Mk3i uitgebreid, en hij is enthousiast!