Waren we van de prestaties van de Oceama Shark al onder de indruk (Duiken 06-2022), zijn grote broer, de Oceama Kaiman, doet daar nog een schepje bovenop. De Oceama Kaiman is namelijk op veel vlakken superieur aan de Shark.  

Tekst: Pim Valk   

In Nederlands water

De Oceama Kaiman nam ik mee tijdens diverse duiken in het Nederlandse water, want daarvoor vind ik hem het meest geschikt. Net als de andere modellen van Oceama, is de Kaiman gemaakt van robuust vliegtuig aluminiumkwaliteit. Dat maakt dat hij tegen een stootje kan. Natuurlijk beschikt hij ook over een draaibare lampkop waarmee je traploos de lichtstraal kunt aanpassen. Die loopt van 5 graden spot tot 70 graden flood. Ik vind dat een erg handige functionaliteit. Het vergroot het gebruiksgemak van deze lamp enorm. Heb je veel licht nodig over een groter oppervlak, dan is de floodstand  (foto 1) de beste stand. Wil je liever een spotbelichting (foto 2), dan draai je hem onder water met het grootste gemak naar deze stand. Het draaien gaat beslist erg soepel, en ook goed te doen met dikke handschoenen aan. Het is wel belangrijk om na de duik de lamp goed te spoelen en nog beter om hem even in schoon water te leggen, want het blijven toch draaiende delen en die gaan zeker met zout water nooit zo goed samen.   

Floodstand

120 minuten 

Deze lamp presteert het om maar liefst 4.000 (!) lumen te produceren waarmee het met recht het lichtkanon onder de lampen mag worden genoemd. Soms is dat handig, maar soms mag het ook best een tandje minder. Dat kan ook, met een simpele druk op de (magnetische) schakelaar kun je de lichtopbrengst van 100% naar 50% schakelen. Hiermee verleng je de brandduur van deze lamp zomaar van 60 minuten op vol vermogen naar zo’n slordige 120 minuten op halve kracht. Dat maakt dat je de lamp prima kunt inzetten voor twee duiken op één dag, zonder dat je tussendoor moet opladen. Dat opladen is trouwens erg gemakkelijk: je draait het kapje los aan de onderkant van de lamp en je ziet daar een USB-C connector en een led-lampje. En het USB-kabeltje is meegeleverd. De led geeft de status van het laden aan. Rood is laden en groen is vol. In de lamp zit een Li-ion accu van het type 26650 van 5.000 mAh en kan eenvoudig worden verwisseld of vervangen. Dit type accu is gemakkelijk verkrijgbaar en het vervangen ervan is simpel, je haalt hem er zo uit. Het laadsysteem is uiteraard voorzien van overspanningsbeveiliging.

Spotstand

Ook boven water

De lamp heeft behalve dat ook een beveiliging tegen oververhitting. En die zorgt ervoor dat je deze lamp ook prima boven water kunt gebruiken. De meeste lampen vinden dat niet zo leuk omdat ze dan hun warmte niet (goed) kwijt kunnen. De Oceama’s hebben daar geen last van. Als deze lamp te heet wordt, schakelt hij automatisch terug naar pakweg 400 lumen. Als hij voldoende is afgekoeld, schakelt hij weer omhoog. Hierdoor kun je hem probleemloos gebruiken bij bvijvoorbeeld nachtduiken, en vooral ook ná de duik. Je hangt hem aan de achterklep van je auto en zet hem op de floodstand. Resultaat is een prima verlichte omkleedplek rondom je auto. Een handige feature vind ik. 

Anderen lezen ook:  Getest: Oceama Calmar Photo/Video lamp

Mistig

Het gewicht van deze lamp (ong. 640 gr. Inclusief accu) maakt dat ik hem minder geschikt vind om het mee te nemen op vliegreis.  Bij de levering is een mooie opbergetui, handkoord, reserve O-ringen en een USB-kabel begrepen waardoor de set compleet genoemd mag worden.Tijdens mijn duiken in het Nederlandse water probeer ik de flood- en spotstanden natuurlijk uitgebreid uit en wissel steeds tussen de 50% en 100% stand. Wat wel opvalt, is dat het licht in de floodstand (dus die met de breedste straling) en 100% vermogen, in water met het nodige zweefvuil, een beetje blijft hangen rondom de lamp. Net zoals je autolampen in de mist. Betere resultaten krijg ik bij 50% en spotstand (dus die met een smalle lichtstraal). Maar man man wat een berg licht produceert deze lamp in de 100% stand spotmode. Ideaal wanneer het water lekker helder is, zoals nu in de Vinkeveense Plassen. Ik zou zweren dat ik net een snoek zag wegzwemmen die een zonnebril droeg.   

 

Specificaties Oceama Kaiman

Waterdicht tot 100 m 

USB-C oplaadkabel 

Overspanningsbeveiliging 

Drie standen: 100%, 50% en S.O.S 

Lichtopbrengst 4.000 lumen 

Kleurtemperatuur 6.500K 

Brandduur 120 minuten 50%, 60 minuten 100% 

Lengte 21.5 cm  

Gewicht lamp inclusief accu ca. 640 gram 

 

Waarom zou je deze lamp kopen:

+ Je wilt héél veel licht 

+ Hij heeft een verstelbare spot, dat maakt ‘m veelzijdig 

+ Eenvoudig op te laden 

+ De accu is simpel te vervangen 

Anderen lezen ook:  Aqua lung oppervlakteboei, een must have

+ Boven water prima inzetbaar 

+ Hij is van robuust materiaal dus kan tegen een stootje 

–  Maar, deze lamp is vanwege zijn gewicht minder geschikt om m op vliegreis mee te nemen.