Op 1 juli 2024 werd bekendgemaakt dat de visdeurbel dit jaar opnieuw zeer populair was bij zowel inwoners van Utrecht als internationale bezoekers.

Ondanks de vele regenachtige periodes van het voorjaar, trok de onderwatercamera bij de Weerdsluis meer kijkers dan ooit tevoren. Meer dan 20 miljoen mensen volgden de vissen, en er werd ruim 150.000 keer op de bel gedrukt om duizenden vissen door de sluis te helpen, zodat ze geschikte voortplantingsplaatsen konden vinden. De camera is per maandag 1 juli uitgeschakeld omdat het vismigratieseizoen is geëindigd.

Dit jaar bezochten maar liefst 20 miljoen mensen de website van de visdeurbel, en er werd meer dan 150.000 keer aangebeld om de vissen door de sluis te laten gaan. Dit is een stijging van ruim 11 miljoen bezoekers en 45.000 beldrukkingen vergeleken met 2023, toen de website 8,2 miljoen keer werd bezocht en de bel 105.000 keer werd ingedrukt. De meeste bezoekers van de website kwamen dit jaar uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië.

Wethouder Linda Voortman (Groen & Dierenwelzijn) zei: “Het is fantastisch om te zien hoe de visdeurbel elk jaar populairder wordt bij zowel Utrechters als mensen van ver daarbuiten. Dit maakt me erg trots, omdat het laat zien hoeveel plezier mensen aan de visdeurbel beleven en hoe belangrijk deze is. Het is een prachtig initiatief om de kennis over de onderwaternatuur te vergroten.”

De Weerdsluis in Utrecht.

Hoogheemraad Gijs Stigter (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) voegde daaraan toe: “Als waterschap werken we samen met de gemeente Utrecht aan schoon en gezond water. Een gezonde visstand hoort daarbij. De visdeurbel helpt niet alleen duizenden vissen door de Weerdsluis, maar maakt mensen ook bewust van de bijzondere en waardevolle onderwaterwereld. Ik ben blij dat zoveel mensen plezier hebben beleefd aan de visdeurbel.”

Anderen lezen ook:  Zeeland duiken: Kijkuitpolder ook voor familie

Internationale belangstelling voor de visdeurbel

Van over de hele wereld was dit jaar aandacht voor de visdeurbel. De ecologen vertelden daarover aan diverse nieuwszenders, talkshows en televisieprogramma’s. Zo was de Utrechtse Weerdsluis te zien in Amerika, Duitsland, Engeland, Zuid Afrika, Brazilië, Nieuw Zeeland en Servië. Het belang van de visdeurbel wordt onderkend, ook op andere plekken wordt onderzocht of een visdeurbel mogelijk is.

Bijzondere vissen

Er kwamen ook weer vele bijzondere vissoorten voorbij. Opvallend was dat er veel meer palingen (tientallen) en karpers waren. Ook kwam de meerval een paar keer langs en was er voor het eerst een zeelt te zien. De baars, brasem en blankvoorn kwamen het meest voorbij.

Bron: De Stichtse Rijnlanden