Weg van de werkstress thuis. Geen drukte om je heen of mensen die continu voor je deur heen en weer lopen. Bij Sand Dollar wordt de rust van onder water doorgezet boven water. Met heel veel ruimte, grote appartementen en Bari Reef als huisrif, hoef je eigenlijk het terrein niet meer af.   

Een gevoel van rust overspoelt me wanneer we het terrein van Sand Dollar Bonaire oplopen. Een warmer welkom hadden we niet kunnen krijgen: een lieve hond met een vrolijke blik, vliegt op ons af. “Bouncer! Carefull, dear!” Hotelmanager Ilsa Bancroft moet stiekem lachen. Ze lijnt Bouncer aan en stelt voor om gelijk met de tour te beginnen. Ze benadrukt dat er een No Pets Policy is, maar Bouncer mag heel even mee.

 

Een van de oudste resorts

Sand Dollar Bonaire is een van de originele resorts op Bonaire, vertelt Ilsa wanneer we over een pad richting zee lopen. We worden omgeven door groen, geurige bloemen, cactussen, palmen en aloë vera. “Hoewel de panden dus ook al enige tijd meegaan, zijn de appartementen een paar jaar geleden compleet gerenoveerd. De woningen zijn particulier bezit en worden door ons verhuurd.” We komen uit bij een grote uitgestrekte tuin met uitzicht op zee. In het midden staat een pagode. “Sand Dollar heeft de grootste kustlijn van het eiland. Deze tuin zorgt voor rust, iets dat je niet veel meer vindt op de nieuwe resorts. Daar zijn ook vier keer zoveel appartementen dan hier! Een plek zoals dit, vind je niet meer op het eiland.” Een enkele tuinman onderhoudt het hele terrein. Ilsa is er trots op: “We hebben geen keurig getrimde bomen of struiken, alles is heel speels. Het zal hier nooit perfect zijn, maar dat hoort ook bij deze plek.” 

 

 

Bari Reef als huisrif 

Ik loop richting de zee en spiek over de muur. Het turkooizen water lonkt, wat is het toch helder! Een enorm elandgeweikoraal is zichtbaar. Zo hier, patsboem voor mijn neus. Dit is overigens Bari Reef. “We hebben vier instappen om te water te gaan,” zegt Ilsa, wijzend naar enkele plekken verderop. Deze liggen toch ook wel weer een stukje uit elkaar, en onderstrepen weer even de grootte van het terrein. “Eigenlijk hebben we vijf instappen, want je kan overal het water ingaan met een commandosprong!” lacht Ilsa. “Het rif is het meest diverse rif in het Caribisch gebied waar meer dan 420 soorten zeeleven zijn gespot. Het rif begint op 5 meter en loopt langzaam of tot 30 meter. Er zijn regelmatig schildpadden en adelaarsroggen gespot. Met nachtduiken zijn er tarpons, ostracods en af en toe een maankwallen te zien!” vertelt Ilsa enthousiast.  

Anderen lezen ook:  Story Divers Sharm el Sheikh: modern duikcentrum op een prachtige locatie 

 

Strandje

Opvallend is het mooie strandje met wit zand, dat hier ook te vinden is. Leuk weetje: een schildpad heeft hier een keer een nest gelegd. De Sea Turtle Conservation Bonaire heeft zich erover ontfermd, anders was het nest weggespoeld. 96 kleine schildpadjes waren het resultaat van de goede zorgen.  

 

Van studio tot 3-slaapkamerappartement

Met Bouncer voorop, wandelen we verder door de grote tuin, ‘The Ocean Walk Way’ zoals Ilsa het noemt. Met links de oceaan en rechts de groene tuin, is het een heerlijke wandeling. Het blijft me verbazen hoe ruim het is opgezet. Her en der zijn leuke zitgedeeltes gecreëerd en ook zijn er twee zonneterrassen met ligbedjes. Oh ja, en laten we de bbq’s niet vergeten! “Ik zal jullie enkele appartementen laten zien!” zegt Ilsa, en ze gaat ons voorop naar het gebouw dat aan het uiteinde van het terrein ligt. “We verhuren iets meer dan 30 appartementen. Studio’s, een-, twee-en drieslaapkamerappartementen…  

 

Je kan kiezen! Allemaal hebben ze zeezicht en een volledig ingerichte keuken met alle apparaten die je nodig hebt. Ook zijn er extra’s aanwezig zoals boeken en spelletjes.” De appartementen die Ilsa laat zien, zijn heel ruim. Het is duidelijk dat ze van particuliere eigenaren zijn, want ieder heeft zijn appartement weer naar eigen smaak ingericht. De ene is strak en modern, de ander weer met heel veel kleur en leuke details. Een appartement op de onderste verdieping valt direct bij ons in de smaak: buiten op het bijbehorende terras is een eigen plek om op te gearen! Je loopt dus zo naar Bari Reef! Overigens, Buddy Reef ligt ook binnen bereik als je een klein stukje doorzwemt. Kan je gelijk de koraalboompjes bekijken van het Reef Renewal Foundation Bonaire en de enorme tarpons die zich daar bij de steigers ophouden. Het terras is overigens afgeschermd dus je hebt alle privacy – mocht je het idee hebben dat die er niet is (wat mij onmogelijk lijkt met al die ruimte). Op het terras staan ook ligstoelen en een hangmat lonkt… 

Anderen lezen ook:  Buddy Dive Bonaire: spontaan een duikje maken? Binnen 15 minuten lig je in het water!

 

Duikcentrum Dive Friends

Met wederom Bouncer voorop, lopen we terug naar het begin van het terrein. Daar is ook het duikdok.“Sand Dollar werkt samen met Dive Friends Bonaire die ons duikdok beheren. Het dok is voor exclusief gebruik voor Sand Dollar gasten en 24/7 beschikbaar met duikflessen, spoeltanks, zoetwaterdouches en dagelijkse boottochten. Tevens hebben de gasten 24/7 toegang tot de uitrustingsruimte en het drive thru tankstation,” vertelt Ilsa. Dive Friends is een full service duikcentrum met cursussen, begeleide duiken, bootduiken, onderhoud aan uitrusting en een detailhandel. Gasten van Sand Dollar mogen alle locaties van Dive Friends gebruiken (om bijvoorbeeld tanks op te halen of weg te brengen) waarvan er meerdere op het hele eiland zijn.

Zwembad en tennisbaan

Met Bouncer voorop (hoe kan het ook anders) lopen we terug naar de parkeerplaats. “Eddy’s restaurant is via de achterkant te bereiken, daar zit ook een zwembad bij. Onze gasten mogen daar gewoon gebruik van maken. Ook is er een tennisbaan,” vertelt Ilsa. Nog steeds voel ik de rust van Sand Dollar. Wat een plek! Na Bouncer nog even een dikke knuffel gegeven te hebben, verlaten we niet het terrein, maar lopen we naar onze vrienden die hier een condo hebben. Onder de pagode met uitzicht op zee, genieten we van een prachtige zonsondergang met een koud biertje en wijntje in de hand. Rust, rust en nog eens… Ilsa heeft niets te veel gezegd! 

 Checklist Sand Dollar  

  • Bari Reef als huisrif 
  • Zeer ruime accommodaties 
  • Enorme tuin met zonneterrassen en pagode 
  • Strandje 
  • Dichtbij parkeren 
  • Alle appartementen voorzien van complete keuken
  • Volledige afgeschermde veranda’s 
  • Diverse restaurants en winkels op 5 minuten loopafstand  
  • Centrum 2 minuten met de auto of  20 minuten lopen 
Anderen lezen ook:  Dahab of Sharm el Sheikh: Duikcentrum Circle Divers biedt op beide plekken eersteklas duiken

En dit vinden onze lezers ervan… 

Wij komen hier al sinds de jaren 90 en zijn altijd hier gebleven. Tijdens corona hebben we zelf een appartement gekocht hier op Sand Dollar. We hebben ons altijd thuis ostragevoeld. Het is zo rustig! Je hebt geen last van mensen die door het resort lopen om naar een restaurant te gaan. Echt layed back, weinig mensen en heel chill. Door ons drukke werk is het fijn als je weet dat als je op vakantie gaat, je ook echt rust hebt. We zijn ook fanatieke duikers en hebben al 100 keer op Bari Reef gedoken, fantastisch om dit zo recht voor de deur te hebben!
Chris en Chrissy 

www.sanddollarbonaire.com