Klimaatverandering heeft een grote impact op zeeschildpadden. Doordat zeeën en stranden opwarmen, worden er steeds meer vrouwtjes  geboren. De temperatuur die het ei ondervindt, is namelijk bepalend voor het geslacht van de zeeschildpad.  Onderzoek onder leiding van Swansae University’s College of Science wijst uit dat er effectieve  manieren zijn om ervoor te zorgen dat er weer meer mannetjes komen.

Eieren van de zeeschildpad die bij lagere temperaturen in een nest liggen (over het algemeen lager dan 29 graden) produceren mannelijke zeeschildpadden. Als de temperaturen hoger zijn, worden het vrijwel altijd vrouwtjes. Omdat de temperaturen de laatste jaren gestegen zijn, worden 97 van de 100 zeeschildpadden nu vrouwelijk. Een groot probleem, aangezien mannetjes van cruciaal belang zijn voor de voortplanting.

Palmbladeren en relocatie

Om dit probleem aan te pakken, zijn er tussen 2012 en 2017 verschillende experimenten uitgevoerd. Onder andere St Eustatius National Parks was hierbij betrokken. Er is geëxperimenteerd met het creëren van extra schaduw, door wit zand, witte doeken en palmbladeren te gebruiken. Onderzoek wijst uit dat de palmbladeren het meest effectief zijn.

Palmbladeren kunnen de temperatuur van het zand met 0,6 graden verlagen. Daarnaast is er een groot verschil gezien tussen de temperaturen op stranden die nog geen 1 kilometer van elkaar af lagen. Dit wijst er op dat ook relocatie van de nesten zeer effectief kan zijn. Met deze eenvoudige en goedkope maatregelen, kan het geslachtsratio verschuiven van 97-100% naar 60-90%. En dat is weer goed nieuws voor de toch al zo bedreigde zeeschildpadden.

Bron: WNF

Bekijk ook: 99 procent van groene zeeschildpadden zijn vrouwtjes door opwarming

Anderen lezen ook:  DUIKEN OKTOBER 2019: Rondreis Filipijnen