Er zijn nogal eens discussies of je wel of niet een snorkel mee moet nemen tijdens je duik. De een heeft ‘m aan zijn masker hangen, de ander opgerold in zijn pocket en weer een ander laat hem thuis. Wat is nu wijsheid?
Ooit begonnen als een simpele rietstengel waarmee oude beschavingen adem probeerden te halen onder water, is de snorkel vandaag de dag een gestroomlijnd stuk duikuitrusting – of juist een vergeten accessoire, ergens onderin je duiktas. Tenzij er natuurlijk net dolfijnen voorbij zwemmen en je mag het water in! Maar hoe belangrijk is die snorkel nou echt?
De snorkel maakte in de jaren ‘30 zijn intrede in de sportduikwereld. Eerst vooral gebruikt bij het snorkelen en vrijduiken, later ook bij persluchtduiken. Het idee was simpel: energie besparen aan de oppervlakte zonder kostbare lucht uit je tank te gebruiken. En ja, in een tijdperk zonder jacket en met loodgordels als ankers, was dat geen overbodige luxe.
Maar fast forward naar nu: met comfortabele BCD’s, automatische inflators en een veel beter buddysysteem, vragen veel duikers zich af… moet die snorkel nou echt nog mee?
Wat zeggen de regels?
PADI
Volgens PADI is een snorkel aanbevolen, maar geen absolute vereiste voor duiken. Bij opleidingen als Open Water Diver zie je hem vaak op de checklist staan. PADI promoot de snorkel vooral om veiligheidsredenen: het vergemakkelijkt het ademen aan de oppervlakte, vooral in golven of als je moet wachten op de boot. Maar tijdens gevorderde duiken (denk aan wrakduiken, stromingsduiken of technische duiken) laten veel PADI-instructeurs de snorkel links liggen — zeker als hij in de weg zit bij het hoofd draaien of inflatorslangen.
NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond)
De NOB is iets traditioneler ingesteld. Bij de 1*-opleiding (het equivalent van PADI’s Open Water) is een snorkel verplicht materiaal. Ook bij reddingsoefeningen en aan de oppervlakte zwemmen wordt de snorkel nog gezien als essentieel onderdeel van de uitrusting. Toch geldt ook hier: met toenemende ervaring zie je veel duikers hun snorkel vaarwel zeggen. Vaak verdwijnt hij uit beeld zodra het verplichte onderdeel van de opleiding is afgerond.
Team Snorkel of Team Zonder?
Dus, wat vind jij? Is de snorkel een levensreddend hulpmiddel, een nuttig stukje back-up of een ouderwets plastic buisje dat alleen maar in de weg zit? Laat het weten in de reacties — wij zijn benieuwd of jij ‘m trouw meeneemt of bewust thuislaat!