Jardines de la Reina in Cuba is een complex netwerk van mariene ecosystemen waar alles er nog net zo bij ligt als toen Christoffel Columbus bij de kust van Cuba kwam. Deze verborgen onderwatertuin zorgt dat je kunt duiken met wereldklasse.

Snorkelen met krokodillen

Dankzij de vele jaren van economische boycot en politieke isolatie
is dit gebied ongerept gebleven. Ook de afgelegen ligging van de riffen dragen hun steentje bij. Het snorkelen met krokodillen behoort tot een van de hoogtepunten (als je durft!), maar er zwemt ook een hele gezonde haaienpopulatie rond. Jardines de la Reina heeft nog een troefkaart: grote en supervriendelijke groupers. In Cuba zijn deze spawning sites bij het marine park getrokken dus de invloed van de mens is ook hier weer beperkt gebleven.

Cuba

Jardines de la Reina

Als je besluit om Jardines de la Reina te bezoeken dan moet je beseffen dat je één van de happy few zult zijn. Er is geen menselijke nederzetting vlakbij, geen commerciële vaart, geen telefoon en geen internet. Maar je zult beloond worden met riffen die onaangeroerd zijn door menselijk handelen en die duurzaam beheerd worden. Dit is absoluut een plek waar je naartoe moet gaan als je van haaien of krokodillen houdt. Het zal dan zeker aan je verwachtingen voldoen.

«In vergelijking met de Nederlandse Cariben is ‘ons’ gebied nog ongerept»

27 jaar geleden startte Avalon met haar eerste liveaboard in Cuba. Inmiddels is er een hele vloot van luxueuze jachten die je meenemen naar de mooiste duikplekken van dit Caribische gebied.

Anderen lezen ook:  Kantduiken op DushiCuraçao #2

Cuba

Waarom kozen jullie voor deze regio?

Dit zijn de mooiste plekken van de Cariben die zo beschermd en exclusief zijn, dat er slechts enkele gasten van kunnen genieten. Wij doen ons uiterste best om de mariene parken rond Cuba te blijven beschermen.

Cuba

Welke routes bieden jullie aan en welke is het meest populair?

Jardines de la Reina is de meest fantastische plek. Het is zo groot dat we zo’n 75% van alle duikactiviteiten hier aanbieden. De andere plekken groeien nog, maar hebben wat meer tijd nodig om het niveau van de Jardines de la Reina te bereiken.

Wat is jullie favoriete duikstek?

We vinden ze allemaal geweldig. In vergelijking met de Nederlandse Cariben, is ‘ons’ gebied nog ongerept. Schitterende koralen en zoveel onderwaterleven… Je gaat 20 jaar terug in de tijd.

Wat voor soort duiken bieden jullie aan?

De gemiddelde duik is 15 tot 25 meter diep, maar er zijn allerlei mogelijkheden. We passen de duiken aan op wat de duikers graag willen zien of doen.

Wat maakt jullie liveaboards uniek?

We zijn exclusief in Cuba, er is sinds 1992 niemand bij gekomen. We hebben verschillende namen, zoals Avalon, Aggressor en Diving the Run, maar het zijn altijd onze boten.

Cuba

Meer info: www.cubandivingcenters.com

Openingsfoto: Theresa Guise

Bekijk ook: Liveaboard duiken, wie wil dat nu niet?