Vaak kreeg ze de vraag van kennissen ‘of er wel wat te zien was’ onder water. Voor haar nog meer reden om zich te verdiepen in onderwaterfotografie. Inmiddels heeft ze al behoorlijk wat mooie platen geschoten en bewijst Nancy van Ollfen dat er wel degelijk wat te zien is, zeker in de Toolenburgerplas in Hoofddorp!

«Het moment dat ik de albino-meerval zag, deed mijn hartje sneller kloppen!»

Ik duik veel in Nederland, gemiddeld twee keer per week, het meest in de Toolenburgerplas. Het is zo divers, dat je nooit weet wat je gaat tegenkomen tijdens een duik. Altijd weer spannend dus! Enorme snoeken tussen de kleine visjes in de bus, tot palingen tussen het wier. Baarsjes, snoekbaarzen, karpers, brasems, voorntjes, meervallen en de nodige grondels en zoetwaaterkreeftjes…

Toolenburgerplas in Hoofddorp

Natuurlijk hangt alles af van de periode dat je hier duikt. Het valt mij altijd weer op dat het onderwaterleven in de Toolenburgerplas behoorlijk uit de kluiten is gewassen. Ook doen de Hollandse zoetwaterkreeftjes het erg goed, elk jaar zie ik er steeds meer. De Amerikaanse zoetwaterkreeftjes (exoten) ben ik nog niet tegengekomen. Een steur is vaker gespot en staat nog op mijn lijstje om eens op de gevoelige plaat vast te leggen. Helaas heb ik hem nog niet gezien.

Hoofddorp

Wauw, een witte meerval!

Mooiste duik

Mijn allermooiste duik was in het voorjaar. Toen kwam ik een albino-meerval tegen! Ik wist dat er een aantal meervallen zaten, maar deze kwam echt als een complete verrassing. Nooit geweten dat deze witte vis hier woonde. Niet alleen ik, ook mijn buddy’s die hier regelmatig duiken, hadden nog nooit zo’n meerval gezien.

Anderen lezen ook:  Duikende dochters...

Op het moment dat ik hem tegenkwam, ging mijn hartje toch wel sneller kloppen. Dit was in de paaitijd van de meervallen. De mooie witte meerval had op dat moment een knuffelsessie met een gevlekte soortgenoot.

Hoofddorp

De fuut jaagt en snoept van de zoetwatermosseltjes.

Elk jaargetijde in de Toolenburgerplas is bijzonder

Qua wrakken is het ook leuk, zoals de bus op vijf meter diepte en een rode auto op tien meter diepte. Daarnaast zijn er nog wat autowrakjes en een leuk begroeide boot. Elk jaargetijde is bijzonder in de Toolenburgerplas.

Heel vroeg zie je de fuut jagen onder water en snoepen van de zoetwatermosseltjes. Die futen kunnen zomaar ineens naast je zwemmen, wat elke keer een uitdaging is om deze goed op de foto te krijgen trouwens!

Meestal is dat voor mij al een voorbode op al het leuks wat nog gaat komen, zoals de snoekbaarzen, als deze eitjes hebben en er alles aan doen om hun nest te beschermen. Of de meervallen waar je erg dichtbij kan komen.

Zeker als ze een nest hebben, dan zijn ze toch wel honkvast. Ik zorg wel altijd voor een gepaste afstand van 1,5 meter. Dus op de vraag of er wat te zien is onder water in Nederland? Echt wel!

Hoofddorp

Naam: Nancy van Olffen Duikt sinds: 2008 Brevettering: Master Scuba Diver Naam duikstek: Toolenburgerplas

Info Toolenburgerplas Hoofddorp

Maximale diepte: 18 meter

Faciliteiten: paviljoen met toiletten – deze mag je alleen gebruiken als je er ook iets nuttigt. Verder geen sanitaire voorzieningen.

Instap: rechts met een paar treden het water in en links kun je via het strandje het water in.

Anderen lezen ook:  Mis jij een van je fundamentele duikvaardigheden?

Niveau: ervaren

Parkeren: bij het nabijgelegen paviljoen

Adres: IJweg, Hoofddorp

Ook interessant voor jou:

Lees gratis de digitale special DUIKEN in Nederland

Zoetigheid, top tien zoetwatervissen