De Efteling is nooit mijn ding geweest. Veel te druk, te lange wachttijden en ook nog eens verschrikkelijk duur. Maar nu hebben we een koter van 5 en die wil toch ook echt wel ‘stoere’ dingen in de voorjaarsvakantie doen. Immers, dat doen zijn vriendjes ook. Dus bedenk ik het ultieme uitje dat zowel hij, ik als papa leuk vinden: een mini-vakantie in Beringen mét bezoek aan het indoor snorkel- en duikcentrum TODI.

Nog geen 6 jaar en als een volleerde freediver duikt Luuk zo naar 3 meter diepte. Hij vindt het prachtig. Wanneer hij weer bovenkomt, roept hij door zijn snorkel: “Mama, mama! Er ligt daar een auto onder water!” En weg is hij weer, hard zwemmend naar het volgende autowrak toe.

Jaaaaaa! Samen snorkelen!

We hadden zijn eigen wetsuit al meegenomen, maar TODI heeft daadwerkelijk aan alles gedacht en ook voor de kleinere duikers en snorkelaars is alles te vinden. Wel zo fijn dat hij een pakje kan lenen, zitten we straks in het vakantiehuisje niet met natte spullen. Ik geniet om hem zo te zien rond zwemmen tussen de vele vissen. Ik was namelijk even bang dat ons snorkelavontuur maar heel kort zou duren, omdat hij het 23,5 graden warme water toch wel koud vond in het begin.

Maar gelukkig is het een doorzettertje en 45 minuten later ligt hij nog steeds in het water. “Ik vind die lange en die grote vissen het leukst, mama! En de Chewie vis natuurlijk!” Dat is een hele grote dikke vis die wel iets weg heeft van onze bolle kat thuis met dezelfde naam… Ik ben zelf dol op de pangasius, de zoetwaterpiranha’s (nou ja, familie ván dan, het zijn officieel pacu’s) maar ook de nieuwe kogelvissen zijn geweldig!

Anderen lezen ook:  Politie zoekt woensdag verder naar vermiste duiker Vinkeveen

Blauwe lippen

Na ongeveer een uur klimt hij op de kant. Ik moet eerlijk toegeven, ik heb het zelf ook best fris gekregen. Ik vind het ook wel goed geweest zo. “Mag ik met vinnen snorkelen?” krijg ik te horen, wanneer hij zijn masker afzet. Geen probleem, die hebben ze hier ook. De warme douche lonkt, maar ja. Dit enthousiasme is niet te stoppen en dat wil ik niet. Snel is zijn maat gevonden en 5 minuten later liggen we weer in het water. Het is zijn eerste keer met vinnen maar hij zwemt ermee alsof hij nooit anders gedaan heeft.

Na 20 rondjes, afdalen langs touwen, vissen bewonderd te hebben en papa nadoen met freediven is het dan toch echt tijd. De lippen zijn blauw en ons kleine mannetje heeft nu een warme douche nodig. In het restaurant eten we een lekkere pannenkoek en tosti – oh nee, hier is het een croque monsieur! en onze wangen beginnen steeds harder te gloeien. Wat een dag!

Boshuisje
Ik ben heel blij dat we ook een overnachting hebben geregeld, via Airbnb verblijven we in een superschattig boshuisje, waar het haardhout al ligt te wachten. Het is nog geen 15 minuten rijden van TODI. Luuk is helemaal uitzinnig van vreugde: er is een trampoline! Buiten is het maar liefst -4 maar het deert de mannen niet. Ze staan wel 1,5 uur op de trampoline en ik zie ze de gekste sprongen maken. Ik geniet binnen van het spektakel met een hete kop thee. Uitgelaten komen ze binnen waar een warme kom soep op hen wacht.

Anderen lezen ook:  Honderden vissersschepen bedreigen natuur bij Galapagoseilanden

“Gaan we morgen weer snorkelen?” vraagt Luuk. Dat staat niet op de planning, in de buurt kun je ook schitterend wandelen en we zijn verwoed ‘schatzoekers’ a.k.a. geocachers. “Dit is de fijnste mini-vakantie ooit!” zucht Luuk, voordat hij in een diepe slaap valt. Wat zal hij een hoop verhalen te vertellen hebben op school. En zeg nu zelf, snorkelen tussen (zoetwater)piranha’s is toch veel stoerder dan de Droomvlucht in de Efteling?

TODI
Het is vanaf Utrecht ongeveer twee uur rijden naar Beringen. Parkeren is gratis, entree snorkelaars kost € 15 p.p. inclusief huur uitrusting voor 2 uur snorkelen. Er zijn warme douches aanwezig. In het restaurant in hetzelfde gebouw kun je lekker eten. Kijk voor alle openingstijden op www.todi.be

Verblijf Meerhout
Geboekt via Airbnb. Je kunt hier met vijf personen verblijven. Er is 1 slaapkamer met een driepersoonsstapelbed en een tweepersoonsbed. In de woonkamer is een slaapbank. In de keuken is alles aanwezig, er is zelfs een vaatwasser. Het huisje is vrijstaand, midden in het bos. Zorg dat je je boodschappen van tevoren koopt, in de buurt is niet veel te vinden. Prijs: € 77. Meer info: www.airbnb.nl