EEN WITPUNTHAAI! Maar je buddy is zo druk bezig met fotograferen, dat hij totaal niet oplet en je handsignalen mist. Weg haai. Had je nu maar een Buddy-Watcher gehad…

 

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: René Lipmann

 

Vol verbazing hoor ik het verhaal aan over de twee neon-gele apparaatjes die in mijn hand liggen. Dit is de Buddy-Watcher, waarmee je onder water elkaar een trilsignaal kunt geven. Het klinkt me als muziek in de oren! Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat ik een leuk onderwerp onder water zag, en René alleen maar uiterst geconcentreerd bezig was met een zeenaaktslak. In alle gevallen zwom ik dan terug en bleef achter hem hangen, wachtend dat hij een keer op zou kijken. Maar ja, dat gebeurde minder snel dan gehoopt natuurlijk. Alleen een ferme tik op zijn schouder werkte om zijn aandacht te krijgen.

 

Buddy-Watcher

Met de Buddy-Watcher lijkt het allemaal een stuk makkelijker. Het apparaatje heeft twee knoppen, waarvan eentje een stuk groter is. Dit is de knop waarmee je het trilsignaal aan je buddy zendt door middel van een ultrasoon signaal.

De Buddy-Watchers heb ik al goed opgeladen, er branden drie rode lampjes dat inhoudt dat de batterijen vol zijn. Je zet hem aan door de grote knop enkele seconden in te drukken. Het pairen gebeurt automatisch, je dient ze ongeveer een minuut naast elkaar te houden. Wanneer beide apparaatjes starten met trillen, zijn ze verbonden. Boven water werken de Buddy-Watchers gelimiteerd, maar je kunt ze wel testen. De sensoren moeten in dit geval dan dicht bij elkaar liggen om een signaal te ontvangen, onder water is de reikwijdte uiteraard veel groter.

Anderen lezen ook:  Bijzondere confrontatie vastgelegd tussen haai en twee hongerige kreeften

Ik druk de grote knop in en het apparaatje van René begint drie keer te trillen. Hij doet het! Ook verschijnen er lichtjes op het display. Onder water zwemmen we meerdere afstanden van elkaar en drukken regelmatig om de beurt op de grote knop. De signalen komen goed door tot maar liefst 45 meter, de specificaties beweren zelfs 80 meter te halen. Ik vind het echt een ‘tikkie op de schouder’, géén vervanging van communicatie. Nog een voordeel: de rust is terug onder water. Het zijn nu de herrie-makende tank bangers die voor flink wat lawaai zorgen, maar voor de gebruikers daarvan is dit een zeer goed alternatief.

 

Master Device

Voor instructeurs kan de Buddy-Watcher overigens ook handig zijn: de instructeur kan zijn apparaatje instellen als ‘Master Device’ en deze connecten met andere Buddy-Watchers. Hij kan dan met een druk op de knop alle studenten attenderen, en zij kunnen op hun beurt individueel hun instructeur een trilsignaal zenden. Boven water zet je hem eenvoudig uit door de beide knoppen tegelijk in te drukken. Ik vind het een mooie uitvinding.  Ideaal als René weer eens wordt opgeslokt door een klein beestje. Hoef ik niet helemaal terug te zwemmen, maar enkel op de knop te drukken. Dit signaal kan hij gewoon niet negeren!

Buddy-Watcher

  • mis nooit een belangrijk moment
  • ideaal voor onderwaterfotografen en hun buddy
  • geluidloos
  • reikwijdte: 80 meter
  • prijs: € 249 per set van twee
  • buddy-watcher.com