Een plastic tas, een zonnebril of een verpakking van een zak chips… Allemaal hoort het niet in de oceaan. Gelukkig nemen de meeste duikers dit afval ook mee als ze het tegenkomen, maar lang niet iedereen heeft pockets in zijn BCD. Het in Nederland gevestigde TRSHBG heeft daarom de oplossing: een gave bag voor om je heup of kuit, waar je het afval in kwijt kan. Bedenker Trieu vertelt meer.

Wat is TRSHBG?

Het is een speciale tas, handgemaakt van hergebruikte materialen. Je kunt een TRSHBG dragen tijdens je duik, surfen of zwemmen en zo je handen vrijhouden. Je voelt de tas helemaal niet! Het werkt eenvoudig: je stelt de heupband en beenband op maat.

Of je nu een droogpak aan hebt of wetsuit; je kan de TRSHBG altijd verstellen. De tas is voorzien van een ronde opening waar je afval makkelijk in stopt, maar waar het niet meer uit kan. De ‘afvaltas’ zelf is trechtervormig, gemaakt van mesh, zodat water eruit stroomt. Aan de onderkant van de zak zit een klittenbandsluiting zodat je na de duik eenvoudig je afval eruit kunt halen.

Een trash island is een eiland van afval dat aan elkaar vast zit.

Hoe kom je op zo’n idee?

Ik was aan het surfen in Bali, meestal is dat prachtig. Op een dag in december zag ik een trash island, een eiland van afval dat aan elkaar vast zit. Dat komt door hevige regenbuien en dan spoelt alles wat los zit, naar de zee: hout, takken en ook plastic afval.

Anderen lezen ook:  Van ijverige duikinstructeur naar scootmobiel op Duikvaker

Er drijft dan echt een eiland van circa 50 bij 50 meter langs de kust. Waanzinnig raar en eng om te zien. Ik wilde er iets aan doen, maar er was niets om te gebruiken. Thuis heb ik een ontwerp gemaakt waarmee je als surfer gewoon kan surfen, maar waarmee je wel afval kunt verzamelen.

De kunst is dan om een comfortabele tas te hebben die niet in de weg zit en ook het geraapte afval niet loslaat. Ik ben naar een lokale Balinese tassenmaker gegaan en we hebben samen de prototypes gemaakt. Dat is uiteindelijk de TRSHBG geworden en dat is een kwestie van blijven proberen met prototypes tot je iets hebt dat werkt.

Welk materiaal is gebruikt?

De tassen worden voor 80% gemaakt van gerecycled materiaal. We gebruiken oude reclamebanners en binnenbanden uit Bali. Leuke bijkomstigheid! Het is dus een tas van rotzooi voor rotzooi. In het begin ging ik zelf langs scootershops en printershops om afgedankt materiaal te verzamelen.

Dat halen we nu van recycling stations. Die reclamebanners zorgen ervoor dat elke tas uniek is, er is echt geen tweede van. Wel kun je de basiskleur kiezen, die sorteren we daar waar mogelijk.

Samen met een lokale Balinese tassenmaker maakte Trieu de prototypes.

Waar worden de tassen gemaakt?

De tassen worden nog steeds gemaakt in Bali, door de meneer die de eerste tas maakte. Met onze hulp heeft hij nu een team en machines. We hebben samen de productie opgeschaald, stap voor stap.

We vinden het heel belangrijk dat we trouw blijven aan deze mensen, zij hebben ons vanaf het begin bijgestaan en hun vaardigheden zijn echt bijzonder. Juist nu ook de toeristen niet meer naar Bali komen, heeft ons team daar gelukkig nog inkomsten middels het TRSHBG-project.

Anderen lezen ook:  Oceama Mako: wat een licht!

Wat voor tassen zijn er?

Er zijn twee formaten: de Regular Tbag van 3.8 liter, deze wordt op de heup gedragen en de Techbag van 1,2 liter, deze draag je op je kuit.

Dat lijkt niet zo groot, maar onze tassen zijn bedoeld voor bijna elke duiksessie en niet alleen clean-ups. Dan moet de tas comfortabel blijven, daarbij is 3.8 liter een eettafel vol met plastic.

TRSHBG

De reclamebanners zorgen ervoor dat elke tas uniek is, er is echt geen tweede van.

Wat kost een TRSHBG?

De kosten voor de TRSHBG zijn zo laag mogelijk gehouden. De prijzen zijn afhankelijk van het model en kleur inclusief verzenden € 39 voor de Regular Tbag, de grote tas. En € 36 voor de Techbag, de kleine tas.

Neem jij er zelf ook altijd eentje mee tijden het surfen?

Ja, natuurlijk! Ik gebruik op elke surfsessie een kleine tas. Het went heel snel en je voelt je een stuk beter. Na een paar sessies is het heel normaal. De kleine tas biedt nauwelijks weerstand en hij zit stevig om je been.

Uiteraard krijg je er op een gegeven moment wat meer handigheid in. Zo moet je bij het surfen altijd de golven in de gaten houden, trash pakken, rechtop zitten en je been laag houden voor balans. Op onze site staan meer video’s met tips en tricks voor zowel duiken als surfen.

TRSHBG

Trieu, de bedenker van de TRSHBG

Hoe gaat het nu met jullie tijdens de coronacrisis?

De duikwereld heeft het lastig. Ook onze grote partners waar we mee samenwerken. Met ons gaat het gelukkig heel redelijk en natuurlijk hebben wij er ook last van. Maar wij kunnen nog wel wat.

Anderen lezen ook:  Full Face Mask Shop, duiken met volgelaatsmaskers

Wij steunen nu nog meer dan ooit juist de partijen die ons in het begin gesteund hebben: de tassenmakers en ook de duikscholen die er vroeg bij waren met ons product. Als zij eco-activiteiten hebben zoals koraalonderhoud, of educatieprogramma’s om nog meer duikers op te leiden tot ocean cleaners, dan steunen we hen ook financieel. We vinden het extreem belangrijk, dat juist als het moeilijk gaat, we meer investeren in eco-projecten. Die gaan meestal als eerste de deur uit. Dat willen we juist niet.

TRSHBG

Duikers komen op plekken waar anderen niet snel komen.

Waarom is het zo belangrijk dat duikers plastic meenemen?

Duikers komen op plekken waar anderen niet snel komen. Als zij het niet meenemen, wie dan wel? Eén stukje plastic telt als 500 jaar vervuiling. Zo lang duurt het voordat het afbreekt. Vervolgens worden het microplastics die nog meer schade veroorzaken.

Op de wereld zijn 8 miljoen duikers en 25 miljoen surfers, als we allemaal wat doen, dan is de impact enorm. Als je de TRSHBG dagelijks gebruikt, kun je 10 tot 15 kg per maand verzamelen!

TRSHBG

Bestel nu

Wil jij jouw eigen unieke TRSHBG bestellen? Ga dan snel naar trshbg.com of www.trshbg.com/duiken