Beroepsduikers lopen ermee weg, en nu maakt dit merk ook zijn opmars bij recreatieve duikers: het droogpak van Ursuit. DUIKEN productreporter Pim Valk gaat naar Finland waar alle geheimen van Ursuit worden blootgelegd.

Het pas nieuw gebouwde hoofdkantoor van Ursuit is gigantisch met 2500 m2. Het is dan ook lastig voor te stellen dat het allemaal begon in 1964, met een bescheiden duikwinkel in de Finse binnenstad Turku. In die tijd verkocht het al topklasse duikmateriaal, waaronder neopreen wetsuits. Achter in de winkel was een kleine werkplaats waar neopreen pakken werden gemaakt voor klanten die maatwerk wilden. De pakken bleken een hit voor met name de Finse surfers, die weg waren van de 3 mm versie. In de loop van de jaren kwamen meer en meer duurzame materialen op de markt waardoor er ook meer mogelijk werd op het vlak van pakken. Dit droeg weer bij aan het groeiende succes van het bedrijf. Het fanatiek duikende buurland Zweden werd een steeds grotere afnemer van de producten en is nu zelfs de grootste.

Ursuit

Hier gebeurt het allemaal!

Ongeveer begin van deze eeuw startte Ursuit met het ontwikkelen en fabriceren van lichte, comfortabele en duurzame droogpakken, voornamelijk bestemd voor het bedrijfsleven. Dan moet je denken aan SAR-diensten, helikopterpiloten, leger, brandweer en ga zo maar door. Eigenlijk voor iedereen die droog wil of moet blijven. Sales Director Mika Aitio zegt lachend: «Met onze pakken vergeet je dat je aan het werk bent in het water!» We lopen de opslagruimte in en ik kijk mijn ogen uit. Wat een enorme hoeveelheid rollen met Trilaminaat en andere stoffen in allerlei kleuren en diktes, en dozen vol met tape, lijm, seals en ander materiaal dat nodig is om droogpakken te maken. Mika zegt dat ik overal mag rondkijken, Ursuit kent geen geheimen. Hij benadrukt nog eens de bedrijfsfilosofie van Ursuit: het produceren van hoogwaardige kwaliteitspakken met de mogelijkheid van het leveren van individueel maatwerk. Dat zijn heel sterke punten en dat heeft Ursuit ook zo groot gemaakt. Ursuit gaat heel bewust voor kwaliteit en wil geen prijsvechter zijn. Zij staan in voor een genormeerde en hoge kwaliteit. Dat moet ook wel, zegt Mika: «Als brandweerman of reddingswerker wil je blindelings kunnen vertrouwen op je pak.» En voor de duiksport geldt natuurlijk hetzelfde. De duikomstandigheden in Scandinavië zijn ronduit uitdagend te noemen: kou, wind, sneeuw, vorst, noem het maar op. Ook dan wil je materialen hebben waar je op kunt vertrouwen.

Ursuit

Alles wordt met de hand gemaakt.

Puzzelen

Anderen lezen ook:  Expeditie vindt USS Juneau terug, schip met legendarisch verhaal over vijf broers

Eenmaal in de productieruimte overvalt me de rust die er heerst. Even denk ik dat er niet wordt gewerkt, maar dan zie ik dat er toch zo’n 30 medewerkers geconcentreerd bezig zijn met allerlei werkzaamheden. Mika legt uit dat er niet gestuurd wordt op grote productie-aantallen en doorloopsnelheid.  Aan ieder pak wordt evenveel zorg en aandacht besteed waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft. Toch staat de fabriek goed voor meer dan 10.000 pakken op jaarbasis. Wat hier allemaal gebeurt, is indrukwekkend. Machinaal worden individuele stukken voor de droogpakken gesneden uit rollen stof. De mal wordt via een slim computerprogramma gemodelleerd op basis van de diverse maten die door de klant bij een dealer op een formulier en een referentiefoto zijn aangeleverd. Zo is de constructie van een écht maatwerkpak mogelijk zonder dat de klant ervoor naar de fabriek hoeft te komen. Het meten kan vanaf iedere locatie ter wereld. Vervolgens worden alle losse pakdelen als puzzelstukjes in de fabriek aan elkaar gezet: lijmen, tapen en stikken. De medewerkers zijn zichtbaar geconcentreerd bezig terwijl ik langsloop. Ze kijken op en zeggen me vriendelijk gedag. Mika vertelt me trots dat het personeel echt betrokken is bij het werk. Ze hebben liefde voor hun vak. En dat meen ik ook te merken als ik een praatje met ze maak. De dame die de naden lijmt, de jongen die de seals plakt en de man die de schoenen aan de pakken zet. Allemaal vertellen ze enthousiast over hun specifieke werkzaamheden. Echt leuk om te zien en te horen.

Ursuit

Realisatie van de mal voor het pak.

Als de puzzel eenmaal klaar is, is het inderdaad een compleet droogpak. Mika neemt ons mee naar de testkamer. Hier wordt ieder droogpak uitgebreid getest op met name lekkage: het wordt afgesloten en onder druk gezet. Als er na een bepaalde tijd geen drukverlies is opgetreden, is het in orde. Zo niet, dan worden de naden en ritsen ingespoten met een zeepsopje om de lekkage op te sporen. Een enkele keer blijkt de lijm of de tape niet helemaal goed te zijn aangebracht, het blijft immers handwerk. Het droogpak gaat dan de productielijn weer in om het euvel te verhelpen. Waarna het vervolgens weer getest wordt. Als het droogpak is goedgekeurd, dan wordt het gereedgemaakt voor verzending. Ieder pak wordt individueel verpakt in een mooie tas, klaar om aan het werk te worden gezet door zijn gebruiker. Ik ben onder de indruk van de manier van werken in de fabriek. De vakmanschap en betrokkenheid van het personeel straalt er vanaf. Dat móet je terugzien in de kwaliteit die Ursuit wil uitstralen en leveren.

Anderen lezen ook:  Tropical Carrental Bonaire: «De SUV’s beschikken over een plastic container en zijn daardoor minder gevoelig voor diefstal»

Ursuit

Ursuit One Endurance

Materiaal: mix softdura en cordura

Doelgroep: advanced en tech

Rits: Metal BDM of YKK Aquaseal

Nekseal: latex of siliconen

Deflator: Apeks of Si Tech

Inflator: Apeks of Si Tech

Bretels: ja, 4 punts

Versteviging: cordura op knieën, armen, kruis, zitvlak en schouders

Schoenen: techboots, sokken of Heavy Duty

Pockets: 2 techpockets

Maten: heren S-M-L-XL-XXL, dames XS-S-M-L. Ook maatwerk mogelijk (MTM).

Prijs: € 1979

www.ursuit.com

ursuit

Ursuit Softdura

Materiaal: softdura

Doelgroep: advanced en tech

Rits: Metal BDM of YKK Aquaseal

Nekseal: latex of siliconen

Deflator: Apeks of Si Tech

Inflator: Apeks of Si Tech

Bretels: ja, 4 punts

Versteviging: cordura op knieën, armen, kruis en zitvlak

Schoenen: Heavy Duty, techboots of sokken

Pockets: 2 techpockets

Maten: heren XS t/m XXXL, dames XS t/m XL. Beide in short en tall maten. Maatwerk mogelijk (MTM).

Prijs: € 1869

www.ursuit.com

Bekijk ook: Test Bare Aqua-Trek droogpak