Natuurlijk gaat je onderwatercamera met je mee op vakantie dit jaar! Lekker snorkelen of duiken en foto’s maken van al dat moois onder water! De onderwaterfotografen van Onderwaterhuis.nl hebben een aantal praktische tips op een rijtje gezet:
Tip 1: Spoelen, spoelen, spoelen
Spoel na gebruik je waterdichte camera of het onderwaterhuis altijd goed als je deze in zout water heeft gebruikt. Laat een emmer of wasbak vollopen met water en leg het gesloten onderwaterhuis of de onderwatercamera daar een tijdje in. Vervolgens raden wij je aan om onder water alle knoppen een aantal keer te bedienen, zodat het zout ook tussen de knoppen uitgespoeld wordt. Als je niet goed spoelt gaan de knoppen door het zout en/ of zand na een tijdje vast zitten. Merk je toch dat een knop naar verloop van tijd wat vast is gaan zitten? In onze werkplaats kunnen we je onderwaterhuis een servicebeurt geven, zodat alles weer net zo soepel werkt als voorheen. Na afloop doen we dan een druktest om het onderwaterhuis weer op waterdichtheid te controleren
Tip 2: Reserve O-ring mee!
Denk aan een reserve O-ring! Eenmaal op de plaats van bestemming installeert je de camera in het onderwaterhuis, je maakt de o-ring schoon en vet hem licht in……maar bij het terugplaatsen van de O-ring blijft u per ongeluk met je nagel achter de O-ring hangen. Er zit een haakje in de O-ring. O jee, wat nu? Je vertrouwt het eigenlijk niet meer zo. De O-ring is immers heel belangrijk voor de waterdichtheid. Op zo’n moment ben je blij dat u een reserve o-ring bij je heeft! Na een tijdje gaat de kwaliteit van een O-ring overigens toch wat achteruit. Op tijd vervangen is een kleine moeite, maar zeker ook een must! Reserve O-ringen houden we continu op voorraad.
Tip 3: Silica-gel: de vochtslurper in uw onderwaterhuis
Niets is frustrerender dan een beslagen lens onder water! De zakjes bevatten korrels, die het vocht opslurpen uit hun omgeving. Dit is in een onderwaterhuis met name van belang om condensvorming tegen te gaan. Met een beslagen lens kun je geen foto’s maken! Als het huis wordt gesloten, wordt er ook vochtige lucht in het onderwaterhuis opgesloten en dat gaat dan gegarandeerd condenseren! Als de korrels in het zakje eenmaal vochtig zijn geweest, verliest het zijn werking. Dus zorg er voor dat je de zakjes luchtdicht bewaart en dat je tijdig het zakje vervangt. Uit eigen ervaring weten we dat je best een aantal duiken met 1 zakje kunt doen, zolang het zakje niet vochtig is geweest… Al met al een handig product om zeker voldoende van mee te nemen als je op reis gaat!
Tip 4: Een extra accu vooronafgebroken fotoplezier
Er komt altijd een moment…..dat de accu opeens leeg is! Met een extra opgeladen accu of setje volle oplaadbare batterijen in jouw tas kom je nooit voor teleurstellingen te staan. Even accu wisselen en weer lekker verder fotograferen!
Tip 5: Raak uw onderwatercamera niet kwijt onderwater
Wellicht gebruik je het al lang, maar een spiraalkoord is de ideale manier om jouw onderwaterhuis aan je te borgen tijdens de duik. Door het spiraalkoord heb je bewegingsvrijheid en ruimte om de onderwatercamera tijdens de duik goed te kunnen gebruiken. Als je het onderwaterhuis even niet gebruikt en als je bijvoorbeeld begint aan uw opstijging, klik je het spiraalkoord vast aan jouw vest. Het onderwaterhuis blijft dan dicht tegen je aanhangen. Voor de compacte onderwaterhuisjes is er ook een neopreen tasje verkrijgbaar, dat aan jouw cumberband vastgemaakt kan worden. Zo is het setje echt goed en veilig op te bergen onder water.
Tip 6: Licht toevoegen voor heldere contrastrijke foto’s
Met een externe flitser op een verstelbare arm voorkom je dat het zweefvuil tussen de lens en het onderwerp belicht wordt. Het onderwerp wordt vanuit een andere hoek belicht en dat zorgt voor kraakheldere foto’s! Het krachtige flitslicht van een externe flitser zorgt tevens voor mooie kleuren en contrast in het onderwerp. Voor ècht mooie onderwaterfoto’s is een externe flitser dan ook onontbeerlijk. Huur eens een onderwaterflitser en zie zelf het verschil terug op jouw foto’s. We hebben ook diverse gebruikte flitsersets in ons assortiment.
Tip 7: Do not jump!
Te water vanaf een boot of rots, waardoor je in het water moet springen? Doe het liever niet met uw onderwatercamera in je handen. Spring er eerst zelf in en laat de camera daarna even aangeven als dat mogelijk is. De klap op het water zou waterschade kunnen veroorzaken.
Tip 8: Na de vakantie….
Gebruik je het onderwaterhuis een tijdje niet? Geen tijd om te gaan duiken en voorlopig geen leuke duikvakantie’s op de planning? Spaar de o-ring van het onderwaterhuis! Haal de o-ring uit het onderwaterhuis en bewaar deze donker en ingevet. Of laat de o-ring in het onderwaterhuis, maar sluit deze niet. De o-ring wordt anders continu ingedrukt en verliest daardoor elasticiteit. Zorg overigens dat je het juiste o-ring vet gebruikt. Gebruik van vet met een verkeerde samenstelling kan de o-ring beschadigen of doen opzwellen.
Nog materiaal nodig voor je camera? Snuffel gerust even rond in de overzichtelijke webshop van Onderwaterhuis.nl
Nog vragen?
Mail (info@onderwaterhuis.nl) of bel gerust naar Onderwaterhuis.NL (+31 (0)165553944). Of neem eens een kijkje in de showroom in Oud Gastel. De showroom is 6 dagen per week geopend. Zij fotograferen zelf met veel passie onder water.
Het team van Onderwaterhuis.NL wenst u alvast een hele fijne vakantie! Take only pictures and leave only bubbles!
Foto’s: Andy Lambert