De Eon Core kwam op de duikmarkt in 2018. Dit als het kleinere broertje van de Eon Steel en net als de Eon Steel voorzien van onder andere scherm personalisatie, gebruiksgemak en het Suunto FusedTM RGBM.

Het Suunto FusedTM RGBM is een mix (fuse) van twee RGBM modellen, het Suunto RGBM en het Full RGBM van dr. Bruce Wienke. Het voordeel van dit Suunto FusedTM RGBM is dat je onafhankelijk van uw duikprofiel steeds met het optimale algoritme duikt.

In de ondiepte tot circa 40m diepte rekent het Suunto RGBM. Dieper dan 40m neemt het Full RGBM, geschikt voor diepe duiken, stelselmatig over. Dit alles gaat automatisch zonder dat de duiker iets moet aanpassen of bevestigen.

Het Suunto FusedTM RGBM gaat er wel van uit dat u als duiker steeds het ideale gasmengsel gebruikt voor de geplande duik.

Duiken op perslucht

In bepaalde landen en regio’s wordt door veel duikers perslucht gebruikt om dieper te duiken dan 40m diepte. Bij deze duikers wringt soms het schoentje met het Suunto FusedTM RGBM omdat de betreffende duiker bij dit soort duiken redelijk conservatieve decompressiestops voorgeschoteld krijgt.

Er werd bijgevolg door de deep air diver veel feedback gegeven aan Suunto Oy betreffende deze lange decompressiestops.

Luisteren naar de feedback van de duikmarkt

Naar aanleiding van deze feedback werd er door Suunto Oy naar een oplossing gezocht zodat deze groep duikers ook optimaal van de Suunto Eon Core gebruik kunnen maken.

Omdat aanpassingen aan algoritmes echter niet over een nacht ijs gaan liet een update op zich wachten. Er dienden serieus wat testen in labo en reële duiksituaties geëvalueerd te worden. Decompressieziekte-risicobeoordelingen werden uitgevoerd om te controleren of de aanpassingen overeenkomen met het niveau dat Suunto gebruikt en erkend.

Anderen lezen ook:  Kunst onder water bij TODI

Verder wou Suunto Oy naast de geplande update ook nog andere verbeterde gebruikersmogelijkheden invoeren. De filosofie was bijgevolg om de update voor deep air diving samen te laten lopen met de andere voorziene updates om zo een allesomvattende update uit te brengen. Het Suunto FusedTM RGBM2 was in de maak.

Suunto FusedTM RGBM2:

Nu is het dus zo ver. Sinds begin maart kunnen alle Eon Core eigenaars hun Eon Core updaten naar het nieuwe Suunto FusedTM RGBM2. Maar wat heeft deze update nu voor jou als voordeel ? Hieronder een opsomming van de belangrijkste wijzigingen met verduidelijking.

 1. Diepere luchtduiken met kortere decompressiestops. Duiken naar de 50m zone met lucht resulteren met het vernieuwde algoritme in kortere decompressiestops in vergelijking met het vorige Suunto FusedTM Hieronder een voorbeeld van een enkelvoudige duik met het Suunto FusedTM RGBM in vergelijking met het nieuwe Suunto FusedTM RGBM2. Onderstaande identieke duikplanning laat een verschil van 30 minuten minder decompressiestops zien met het Suunto FusedTM RGBM2. Ook voor herhalingsduiken zijn de duiktijden merkbaar verbeterd.  Opmerking: Suunto raadt het diepduiken met lucht niet aan en het wordt aanbevolen om de duikverzekering instructies met betrekking tot deze duiken te controleren.

Duikprofiel met Suunto FusedTM RGBM naar 52 meter met bodemtijd van 10minuten

Duikprofiel met Suunto FusedTM RGBM2  naar 52 meter met bodemtijd van 10minuten

 1. Mogelijkheid om de decompressiestops weer te geven volgens twee methodes !
  1. volgens de vertrouwde Suunto continue decompressiecurve met een vloer, plafond en de ertussen liggende decompressiezone.
  2. Volgens het systeem van vaste decompressiestopdieptes op iedere 3m.

Door deze mogelijkheid heeft de Eon Core duiker de keuze welk decompressieprofiel hij zal volgen. Hij kan zijn deco-opstijgprofiel maximaal vergelijken met zijn buddy die een niet Suunto duikcomputer gebruikt. Het decompressiestopprofiel is vooraf in te stellen op de Eon Core en kan tijdens de duik niet gewisseld worden.

Anderen lezen ook:  Ken jij deze schatten uit de Noordzee?

 1. Aangepaste “no fly time” berekeningen. Suunto berekent de “no fly time” in al zijn duikcomputers volgens het principe van totale stikstofdesaturatie alvorens een vlucht te maken. Omdat het Suunto FusedTM RGBM gebruik maakt van 15 periodes in vergelijking met 9 periodes in Suunto RGBM computers krijgen duikers die een Suunto FusedTM RGBM gebruiken langere “no fly time” waarden dan hun buddy’s. Deze verschillen zijn weggewerkt door nieuwe “no fly time” berekeningen in het Suunto FusedTM RGBM2 algoritme. Het Suunto Fused™ RGBM2 vereist niet dat uw lichaam volledig vrij is van restgassen bij het berekenen van de “no fly time” voor een normale vluchten die onder druk staan tot 3000 meter. De wijziging vermindert de vereiste tijd tussen uw laatste duik en vliegen terwijl u uw veiligheid behoudt.

 

 1. Geen 3m veiligheidsstop meer na lange decompressiestops. De aanbevolen 3m veiligheidsstop wordt bij lange decompressiestops uitgeschakeld. Niettemin kan iedere duiker zelf nog de keuze maken om na lange decompressiestops toch nog een 3m veiligheidstop te maken. Deze wordt door het Suunto FusedTM RGBM2 algoritme echter niet meer weergegeven.

 1. Eon Core ondersteunt met het Suunto FusedTM RGBM2 zowel open circuit als gesloten circuit duiken. Gesloten circuit duikers tot een maximale diepte van 80m blijven dus niet in de kou staan.

 

 1. Mobiele connectiviteit met de Suunto app. De Suunto-app werkt als een digitaal logboek voor uw duiken. Breng je duiklogboeken na het duiken eenvoudig via Bluetooth over naar je mobiele telefoon. In de Suunto-app kunt u uw duikavonturen herbeleven en delen, een all-inclusive duikgeschiedenis opbouwen door uw duiklogboeken te verrijken met foto’s, opmerkingen en duiklocaties. Bekijk en analyseer al uw duikgegevens; inclusief duiktijd, maximale diepte, apparaat instellingen, gasverbruik (bij gebruik van Suunto Tank POD). De Suunto-gemeenschap is een levendige en diverse groep, die elke dag inspirerende verhalen en ervaringen deelt. Sociaal delen op de Suunto-app is persoonlijk – selecteer wat u wilt delen en met wie. De Suunto-app kan ook uw andere sporten en dagelijkse activiteiten volgen met een compatibel Suunto-sporthorloge.
Anderen lezen ook:  Spookachtige beelden van scheepswrak in Lake Superior

 

 1. Nieuwe vereenvoudigde manier om uw Suunto duikcomputer te updaten. Software-updates zijn nu beschikbaar via SuuntoLink. SuuntoLink is een desktopsoftware die beschikbaar is voor OS en Windows en die de software van uw Suunto duikcomputer up-to-date houdt. De nieuwste software zal ook beschikbaar zijn om te downloaden in DM5. Aarzel niet om de SuuntoLink te installeren op uw desktop en laptop.

 1. Verbeterde logboekfunctie. Er zijn nieuwe functies toegevoegd aan het logboek in de duikcomputer om de bruikbaarheid te verbeteren en de beschikbare duikinformatie te verrijken. De verbeterde en verrijkte overzichtspagina helpt u bij het analyseren van uw duik door de gemiddelde duikdiepte, CNS- en OTU-niveaus en uw persoonlijke duikinstellingen weer te geven. Als u de Suunto Tank POD gebruikt, kunt u ook de ontwikkeling van uw gasverbruik en SAC-rate (Surface Air Consumption) volgen.

 

 1. Er werd ook een extra taal toegevoegd; het traditioneel Chinees. Verder bevat de update verbeteringen op gebied van prestaties en bruikbaarheid van het apparaat.

 

 1. Naast deze aanpassingen biedt de Eon Core uiteraard nog steeds de vertrouwde mogelijkheid als : schermweergave personaliseren, meerdere duikprofielen aanmaken, duidelijk leesbaar kleurenscherm, lange autonomie, enz.….

Heeft u de update nog niet uitgevoerd ? Hier de directe link