Regelmatig komen er vragen binnen bij de redactie van Duiken Magazine. Deze keer: Is het gevaarlijk als mijn manometerslang lekt? 

In de manometerslang zit een koppeling bij de 1e trap als beveiliging. Dit is een heel klein gaatje dat voorkomt dat je in luttele seconden al je gas kwijt bent. Uiteraard verlies je je gas, maar het gaatje zorgt ervoor dat dit veel minder snel gaat. Oorzaken dat je manometerslang gaat lekken zijn knikken en slijtage. Bij knikken van de slang snijdt de metalen huls van de koppeling in de slang. Ook kan de slang gaan lekken als je hem niet goed opbergt en hij zo ergens achter blijft haken.

Maar de grootste oorzaak is eigenlijk door knikken. Indien je slang onder water gaat lekken, breek dan de duik af. Controleer vervolgens aan de oppervlakte waar de lekkage zit. Als het de slang zelf is, probeer hem dan niet zelf te repareren maar laat hem vervangen. Is het niet de slang zelf, dan kan het een O-ringetje zijn. Aan de manometerzijde of luchtgeïntegreerde computerzijde zit een swivel en die verzorgt de verbinding tussen slang en manometer. Hierdoor kan de manometer draaien ten opzichte van de slang. Deze verbinding is voorzien van twee O-ringen die tijdens onderhoud ook ingevet worden om slijtage te minimaliseren. Maar als de O-ring niet wordt schoongehouden, dan kan hij door kalk, slijtage en verdroging niet goed meer functioneren en barsten.

1 Tijdens het opbouwen van zijn duikset hoort Max lucht uit zijn manometer ontsnappen. 

Om te voorkomen dat je slang gaat lekken moet je deze daarom regelmatig inspecteren. Controleer het rubber op uitdroging en breng je set regelmatig weg voor onderhoud. Tijdens deze servicebeurt wordt er altijd gekeken naar de kwaliteit van je slangen. Wanneer het glas van je manometer breekt: geen paniek. Er ontsnapt echt geen gas. De manometer is voorzien van een gesloten buis die in een slakkenhuisvorm is opgewonden en door de druk wil strekken. Dus een gebroken scherm heeft totaal geen invloed. Uiteraard dient het glas wel vervangen te worden.  

Anderen lezen ook:  Droogpak voor de Die Hard duiker

Ook een vraag? Mail deze naar redactie@duiken.nl

Foto’s: R. Lippmann