«De oceaan is geen SeaWorld, je hebt nooit garantie dat je iets tegenkomt.» Na ons bezoek aan Pico op de Azoren begin ik daar toch aan te twijfelen. Bultruggen, vinvissen, snorkelen tussen megascholen dolfijnen en duiken met haaien. Ik heb ze echt allemaal gezien bij deze Portugese archipel in de Atlantische Oceaan. En dan onze duik met duivelsroggen… 

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: René Lipmann

Maar, waarom zijn er zoveel duivelsroggen bij de Azoren te vinden? We vroegen het aan Manta Catalog Azores Researcher Ana Filipa Sobral: «Je ziet de duivelsroggen alleen in zulke grote aantallen op de Azoren»

Waarom zijn er zoveel duivelsroggen bij de Azoren te vinden?

De scholen duivelsroggen bestaan voornamelijk uit volwassen exemplaren. De Azoren schijnen een van de weinige plekken ter wereld te zijn waar de Mobula tarapacana zich in zulke grote scholen ophoudt. Deze samenscholingen vinden seizoensgebonden plaats, in de warmere maanden juni tot september. De kans is dan ook zeer groot dat je ze die periode ziet.

Manta Catalog Azores Researcher Ana Filipa Sobral

We weten helaas nog niet veel over de duivelsrog. Hoe groot is hun populatie, wat is hun migratieroute en wat is de reden achter deze enorme samenscholingen? Hier doen we nu onderzoek naar. Wel hebben we ontdekt dat de duivelsroggen een duidelijke voorkeur hebben voor ondiepe zeebergen in de archipel en dat ze zuidwaarts naar Kaap Verdië migreren wanneer ze de Azoren verlaten.

De onderzeese berg Princess Alice Bank en Ambrósio rif (4,8 km vanaf Santa Maria Island) zijn de twee grootste plekken waar de roggen samenscholen. Ambrósio is een marien reservaat, maar de duivelsrog is helaas niet beschermd in de Portugese wateren.

Een mobula bij Princess Alice Bank

Hoe ga je te werk?

Anderen lezen ook:  Wat houdt zuurstofschoon in en waarom is het zo belangrijk?

Ik verzamel data van de duikscholen die duivelsroggen hebben gezien. Het is essentieel om meer te leren over hun leefgebied en met welke bedreigingen de roggen te kampen hebben. Ik wil aantonen waarom ze samenscholen en aan de lokale bevolking aantonen waarom deze grote migranten belangrijk zijn voor het gebied. Ook vragen we duikers om foto’s te nemen van de duivelsroggen en deze te mailen. Iedere rog heeft een uniek patroon op zijn buik en zo kan ik een foto-ID database aanleggen. Hoe groter de database, hoe meer de kans bestaat om een terugkerende duivelsrog te herkennen.

Voor meer info: mantacatalogazores.wix.com/mobulaid

Duikcentrum

We doken met Pico Sport, het duikcentrum ligt pal in de haven van het stadje Madalena. Van hieruit kun je duiken boeken met haaien, maar ook met duivelsroggen. Daarnaast worden bootduiken aangeboden waarbij je gigantische roggen kunt zien en vele soorten vis. Groupers, snappers en murenen voelen zich prima thuis in de lavatunnels en inhammen. Macroliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen met de vele zeenaaktslakken die er te vinden zijn. Verhuur van materiaal en nitrox aanwezig.

www.pico-sport.com

Bekijk ook: Walvissen en dolfijnen bij de Azoren