Het is nu een paar maanden geleden dat onze redacteur Harro Cats op bezoek was bij Wannadive op Bonaire. Een bijzonder moment, omdat toen net de overname van Wannadive ter sprake kwam. Wij feliciteren de nieuwe eigenaren Emma en Alex!

Tekst en foto’s: Harro Cats

Voor trouwe bezoekers zal er weinig veranderen. Wannadive is en blijft Wannadive zoals het altijd geweest is. Ook, de inmiddels “oud eigenaar” Bart zal gewoon te vinden zijn op het duikcentrum. Die is voorlopig nog niet van plan om volledig te gaan stoppen. Bring back te fun! Is de slogan van Wannadive en is gericht op iedereen die op Bonaire komt duiken. Laat het drukke westen voor wat het is. Weg met de stress, weg met alle verplichtingen, ga gewoon lekker genieten. Want Wannadive zelf is een ongedwongen, no nonsens duikcentrum met een knipoog, een lach, maar vooral met een warm hart. Bij Wannadive moet je je welkom voelen, ontspannen en gewoon doen waar je voor gekomen bent. Lekker duiken en plezier maken!

Wachten op vergunning

Volgend jaar viert Wannadive hun 25 jarig bestaan. Emma van der Veen en Alex Broeders zijn al meer dan een decennium mede het gezicht van Wannadive. En samen zijn ze ongeveer een 25 jaar verbonden aan het duikcentrum. De directeursstoel is begin dit jaar verwisseld van Bart naar Emma en Alex. Bart blijft verbonden aan het duikcentrum en draagt alle verantwoording over aan de twee nieuwe eigenaren. Daarmee zal hij meer tijd hebben voor de leuke dingen die gerelateerd zijn aan Wannadive. Voor Alex en Emma een gehele nieuwe verantwoording. Maar eigenlijk toch ook weer niet. Want Emma en Alex waren altijd al twee toegewijde Wannadivers. Ik schuif bij hen aan op het duikcentrum locatie Windsock.

Het begin…

Bart vertelt hoe het allemaal is begonnen. “Eind jaren 70 maakte ik voor het eerst kennis met duiken in de Rode Zee nabij een toen nog lege Sinaï. De militaire dienstplicht was nodig om mij op het goede spoor te krijgen… Nadat ik een paar avontuurlijke jaren op Hawaï heb doorgebracht, startte ik een decennium later als professional in de duiksport op Bonaire.” Bart wordt gevraagd als manager van een duikresort. Vol ambitie pakt hij dit aan. Het is het tijdperk waarin er op Bonaire een gelimiteerd aantal vergunningen wordt afgegeven voor het uitbaten van een duikcentrum. Het duurt 10 jaar voordat Bart een kans ziet om een vergunning te bemachtigen. Het kost hem een fortuin, maar hij neemt het risico. En geboren is Wannadive. Bart: “Wannadive, de naam zegt precies waar het om gaat. Want: “you want to dive” dat is wat je wil. Je wilt duiken! Je wilt de duiksport aanleren bij anderen, je wilt de passie delen.”

Hobbels en kuilen

De weg van 25 jaar naar Wannadive nu, is ongeveer net zo oneffen geweest als de wegen op het eiland Bonaire zelf; vele hobbels en kuilen. Soms wat pech, maar ook de kansen grijpen die er zijn. En dat is nu precies waarom Emma en Alex zo goed in de Wannadive familie passen. Beiden zijn meer dan 10 jaar geleden komen “aanwaaien” op het eiland. Emma van der Veen was 13 jaar oud toen ze in 2002 haar eerste duikbrevet haalde. Uiteraard bij Wannadive. Te jong nog om te weten wat je met je toekomst gaat doen. In 2009 komt ze terug naar het eiland en zou er eigenlijk willen blijven. Na eerst nog wat jaren levenservaring opgedaan te hebben als verpleegkundige en andere plekken van de wereld bezocht te hebben, vliegt ze van de Malediven uiteindelijk weer terug naar Bonaire om zich aan te sluiten bij de Wannadive-familie.

Anderen lezen ook:  Nieuw Nationaal record door Eric van Riet Paap

Alex Broeders, pakt samen met zijn vrouw in 2011 definitief het vliegtuig naar Bonaire. Beiden waren het er over eens dat dit voor hun de toekomst was. De sympathieke Alex, die vaak in is voor een geintje of woordspeling, was uitgekeken op Nederland.  “De dagelijkse routine op kantoren en maar roepen dat het allemaal zo leuk en zo mooi was… Ik was het helemaal zat. We pakten onze spullen en vertrokken naar Bonaire.” Na een paar maanden was hij divemaster bij Wannadive. Daarna is hij er nooit meer weggegaan. Het is zijn thuis en zijn familie geworden. Na 25 jaar hard werken staan er uiteindelijk twee complete en fantastisch mooie duikcentra. Eén op Eden Beach Resort ten noorden van Kralendijk, vlak bij de rotonde bij het radiostation. En een tweede, de meest recente, direct ten zuiden van de luchthaven op Grand Windsock resort.

Geen poeha

Vorig jaar verbleef ik in een nabijgelegen resort bij Wannadive Eden Beach. Niet wetende dat ik een jaar later gevraagd zou worden om hier verslag over uit te brengen. Ik heb de Wannadivers meegemaakt in de pure vorm. En ik moet zeggen dat ik toen al naar volle tevredenheid met deze mensen heb gedoken. Een open en hartelijk ontvangst, geen poeha, maar een ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ mentaliteit. Op dat moment was er wel gelegenheid om met de boot aan te meren bij de steiger van Wannadive Eden Beach. Dit jaar is deze in renovatie en zit het zoals gebruikelijk in de bouw wat tegen met de vooruitgang van het project. Maar als de nieuwe steiger er ligt, dan dump je je uitrusting in een kruiwagen en rol je deze zo over het resort naar de steiger toe. De allereerste keer is het wat onwennig, maar er zijn genoeg mensen om je even te gidsen. En daarna merk je het gemak van deze duikbasis. Ook de bootduiken die vanuit Wannadive Windsock georganiseerd worden, vertrekken vanaf de steiger van Eden Beach Resort.

Duikstek Knife

Dit jaar, doordat de steiger in de steigers staat, vertrekken we vanuit de jachthaven nabij de vuurtoren. Een erg serieuze ervaring, omdat de havenmeester het allemaal erg kort houdt en streng toeziet op alle reglementen in de haven. Ook wel weer een prettig idee dat alles goed geregeld is. De Wannadive crew verzorgt alle cilinders en lood. De uitrusting heb ik zelf meegebracht dit keer. Op de kant wordt een laatste check uitgevoerd voordat alles aan boord wordt gelegd. Het is een knusse boot en het blijkt de tweede optie te zijn. Zoals  ook in dit geval laat de techniek je wel eens in de steek en ligt de gebruikelijke (grotere) boot even in het dock voor een kleine revisie. Zo maak je gelijk ook mee dat er allemaal niet zo een probleem van gemaakt wordt.

Anderen lezen ook:  Camel Dive Club: "Sharm El Sheikh heeft een prachtige diversiteit aan duikplekken."

Geen stress. Gewoon lekker duiken! Alex vangt aan met een briefing. Hoewel het voor hem gebruikelijke routine is komt het zeker niet zo over, de passie en overtuiging bruist in zijn speech. Er wordt op een ontspannen manier uitleg gegeven over de gang van zaken. Tussen door een grap met een knipoog om het wat luchtig te houden. Er wordt gekeken naar het niveau en wensen van de groep, alvorens er een definitief plan gemaakt wordt. Ik laat me verrassen die dag. Het wordt Klein Bonaire “Knife”, een duikplaats die (zoals vele) zo genoemd is door Captain Don Stewart.

Super relaxed

We rollen achterover van de boot en laten ons meenemen in de Caribische onderwaterwereld. Telkens al ik onder ga dan blijft het genieten. De prachtige koraalstructuren, het onderwaterleven, de vissen en uiteraard ook het duiken. Deze duikplaats heeft een iets wat steilere afloop. Dat geeft altijd wat meer spanning aan de duik. Je hoeft niet per se de diepte in, maar het kan wel als je dat zou willen. Samen met mijn buddy zwemmen we op ons gemak achter de groep aan. We houden afstand om wat leuke opnames te kunnen maken. Mooie paarse kokersponzen, veel vis en mooie koraalstructuren. De aandacht wordt getrokken door een Franse keizervis vergezeld door een trompetvis, die samen als koppel lijken op te trekken. Ik volg ze een tijdje en probeer van het duo ‘lange stengel’ en ‘ronde vis’ een mooie combifoto te maken, maar dat lukt niet 100% naar wens. Toch is het wel een grappig gezicht.

Bij dit rif zijn er ook op een aantal plekken koraalkweektuinen. Meerdere soorten koraal op verschillende stations staan hier op kweek, om later uitgezet te kunnen worden. Met een beetje tegenlicht geeft dat leuke sfeerbeelden. Na een heerlijk ontspannen duik van een uurtje stappen we weer aan boord. De verzorging is prima. Een drankje en een hapje wordt ons direct bij het wegvaren van de duikplek aangeboden. Het is tijd om weer terug naar vaste wal te gaan. Heerlijk dat dit geen “speedboot” is, daardoor kan je net wat meer genieten van de vaart. Aangekomen in de haven is het de Wannadive crew die je ontzorgt. We nemen zelf onze eigen uitrusting mee omdat we die middag nog andere duikplannen hebben.

Koningin Beatrix

Waarin Wannadive zich onderscheidt ten opzichte van andere duikcentra, is dat het duikcentrum merkbaar niet door geld gedreven wordt. Uiteraard zullen aan het eind van de maand alle rekeningen betaald moeten worden, maar, hier gaat het om de mens. Ook in het verleden heeft oprichter Bart hier een stempel mee gezet op Wannadive. Hij heeft altijd de intentie gehad om ook wat terug te willen geven aan de maatschappij.  Zo is Wannadive een van de belangrijke schakels geweest bij het oprichten van de Sea Turtle Conservation Bonaire. Ter bescherming en behoud van de zeeschildpadden op Bonaire. En met de onuitputtelijke inzet van Linda Nieuwenburg van Wannadive Eden Beach is er uiteindelijk begonnen met het kweken van koralen en aanleggen van de koraaltuinen. Zonder haar was dit nooit zo van de grond gekomen tot het niveau wat het nu is.

Anderen lezen ook:  Duiken in Zuid-Afrika: tijgerhaaien & corona blog #1

Eén van de meest opmerkelijke bemoeienissen uit de geschiedenis van Wannadive is het behoud van Klein Bonaire geweest. Er waren grootse plannen om op dat kleine eilandje een enorm resort neer te zetten tot en met een helikopterplatform en al. Bart heeft daar een tegeninitiatief in genomen om Klein Bonaire te behouden, zoals het toen was en nu nog steeds is. Met de hulp van zowel de toenmalige Koningin Beatrix, voormalig premier Balkenende en nog heel veel meer ambtsbekleders, is het gelukt om het eiland in handen te laten komen van de overheid, die dit nu in beheer heeft gegeven van Stinapa. Het is bij Wannadive niet altijd nemen, maar ook heel veel geven. Dat maakt de Wannadive-familie net even anders. Kortom, Wannadive heeft een warm hart voor iedereen. Kom gewoon lekker duiken en genieten. Wannadive ontzorgt je en brengt veel plezier tijden je duikvakantie. Wij feliciteren wij Bart, Alex en Emma met de overname, en proosten met ze op nog vele jaren duikplezier! “Bring back the fun!”

Handig om te weten!

1. Wannadrive

Wannadive groeit met het nieuwe management ook door. Zo is er een afdeling WannaDrive bij gekomen. Want als je wilt kantduiken op Bonaire, dan horen daar ook wielen en een stuur bij! Zo is er een investering gedaan in een 5-tal splinternieuwe pick-ups om te kunnen voorzien in de behoefte Dive & Drive tegelijkertijd. En dat is wel zo gemakkelijk. Over de jonge auto’s alleen maar complimenten natuurlijk. Want een nieuwe auto rijdt altijd lekker. Ook het regelen van de auto gaat net zo makkelijk als het regelen van het duiken en de uitrusting. Alles gemoedelijk, maar zeker goed verzorgd in Wannadive-stijl.

2. Nieuwste locatie Windsock

De locatie Wannadive bij Grand Windsock Resort is een aantal jaar geleden nieuw gebouwd. Het is er ruim van opzet, fris en verzorgd van uiterlijk en gezellig van inrichting. Alles wat je als duiker nodig hebt, is aanwezig. Service en onderhoud, verhuur en aankoop. Je kan er met al je wensen voor alle merken terecht.

3. Programma Ocean Minds

Vanuit locatie Grand Windsock worden er ook PADI Instructeurs opleidingen aangeboden. Het duikcentrum is daar optimaal voor uitgerust. Wannadive heeft een samenwerking met Nederland, waar Berdi en Olga van Scuba Connection het programma Ocean Minds hebben opgericht. Zij leiden daarin jonge enthousiaste sporters/duikers van begin tot en met instructeur op, met zicht op een betaalde baan als duikinstructeur. Bij Wannadive zijn inmiddels een aantal van deze instructeurs aan de slag.

 

Meer informatie over Wannadive