Duiken is een rustgevende sport, maar net als veel andere (water)sporten niet zonder risico. Water is veel zwaarder dan lucht. Hoe dieper je gaat, hoe groter de druk wordt waaraan het lichaam wordt blootgesteld. De holten in het lichaam die gevuld zijn met lucht kunnen dit niet altijd goed weerstaan. Interessant is dat het lichaam zich wel aan kan passen.
Schade aan het middenoor
Het is belangrijk om je te realiseren dat de meest voorkomende oorzaken van duikongevallen een niet-medische oorzaak hebben. Ook is het zeldzaam dat een ongeval veroorzaakt wordt door het falen van de uitrusting. Het overgrote gedeelte van de duikongevallen, 80 procent, is het gevolg van een menselijke fout. Vaak komt dit doordat de veiligheidsprocedures niet worden gevolgd. Zorgverzekering vergelijken is altijd verstandig, maar zeker als je meer risico loopt op bepaalde aandoeningen. Door te vergelijken kun je eenvoudig een verzekeraar uitzoeken die past bij jouw persoonlijke situatie. De meest voorkomende blessure is schade aan het middenoor veroorzaakt door druk. Tijdens het afdalen wordt de lucht hier samengedrukt. Dit veroorzaakt een instulping van het trommelvlies. Doorgaans kan je deze verandering corrigeren door de druk gelijk te maken. Dit doe je door je neus dicht te knijpen en te blazen of door bijvoorbeeld te slikken. Lukt het gelijkstellen van de druk niet? Dan zal het trommelvlies verder uitrekken en kan het uiteindelijk springen. In dit geval krijg je erge oorpijn en kan ook duizeligheid, misselijkheid en desoriƫntatie optreden.
Kans op een klaplong
In het geval van een klaplong ontstaat er een lek in het longvlies door de druk. Lucht uit de longen komt tussen de longvliezen terecht. Dit verdringt het longweefsel zelf. Een klaplong kan voorkomen als je tijdens het opstijgen niet voldoende uitademt. Lucht hoopt zich in de longen op waardoor de druk zeer hoog wordt, het longweefsel uitrekt en kan scheuren. Deze blessure komt vooral voor bij duikers met longaandoeningen zoals astma of emfyseem. Je voelt de eerste verschijnselen direct want door de klaplong word je kortademig, moet je hoesten en voel je een drukgevoel op de borst. In ernstige gevallen kan je het bewustzijn verliezen.
Decompressieziekte of caissonziekte
Decompressieziekte staat ook wel bekend als caissonziekte. Bij deze ziekte ontwikkelen zich gasbelletjes in het bloed. De meeste duikers zijn op de hoogte van dit gevaar. Perslucht bevat een mengsel van zuurstof en stikstof. Bij te snel stijgen kan dit stikstof gasbelletjes vormen. Deze belletjes sluiten de doorbloeding naar de weefsels af, waardoor deze te weinig zuurstof krijgen. Type 1 is de minder ernstige vorm, waarbij er vooral pijn rond de gewrichten ontstaat. Bij type 2, de ernstige vorm, is het centrale zenuwstelsel aangetast met gevoelsverlies tot verlamming en bewustzijnsverlies als gevolg.