Ondertussen is het al weer de laatste wedstrijddag voor het WK onderwaterfotografie 2015. Op het programma van vandaag staat een bezoek bij de duiklocaties van de wedstrijd en het bezoeken van wat site events. 

Tekst en foto’s: Rinie en Brigitta Luijkx 

Als we aankomen bij Nieuwe Kerkweg is de wedstrijd al in volle gang. Het is een schitterende dag de zon staat strak aan de hemel. De deelnemers liggen al onderwater en de controllers, EHBO en stand-by duikers staan op de boot te kijken en genieten heerlijk in de zon. Even rust al voor zij weer aan het werk kunnen.

Wij genieten ook even lekker aan de waterkant en staren wat naar de bubbels. Zo nu en dan komt er een buddy paar boven, maar niet voor lang, want het is nog geen tijd om uit het water te gaan.

De duikstek is gewoon open voor duikers en er staan diverse stands van o.a. Mares, Bare. 

Aan de andere kant van de dijk is het gezellig druk. De duikstek is gewoon open voor duikers en er staan diverse stands van o.a. Mares, Bare. Onderwaterhuis geeft een workshop. Het terras van de cafetaria bij Kerkweg zit lekker vol. Volgens wat duikers is het zicht onderwater op dit moment erg goed. Wat natuurlijk erg prettig is voor de WK deelnemers.  Wij besluiten om naar de volgende stek te gaan.

Onderwatermodel van het Chileense WK-team. Duiken bij de Zeelandbrug.

Alternatieve brug… bij de Zeelandbrug.

Zeelandbrug

Bij de Zeelandbrug zijn de teams al aangekomen zij moesten vanmorgen al vroeg op pad en hebben er al 1 duik opzitten. Het WK zit er voor hun bijna op nog een laatste duik en zij zijn klaar. Ik maak even een rondje langs wat teams en vraag of ze tevreden zijn met hun beelden tot nu toe. Bijna iedereen die ik spreek is niet ontevreden. De ene moet nog 1 van de categorieën af werken dus moeten nog echt aan de bak de laatste duik. Maar het Finse team heeft alle categorieën al klaar. Alles wat ze nu nog maken is bonus. Dat is natuurlijk wel erg relaxt.

Anderen lezen ook:  Onze eerste echte grotduik

Ik laat de teams verder met rust want het is ondertussen tijd om zich naar het water te begeven. Normaal gesproken is er 1 trap waar iedereen te water kan gaan. Maar speciaal voor het WK zijn er 2 steigers gebouwd die toegang tot het water verschaffen. Toch blijven de laatste stappen in het water wat moeilijk bij de brug. Maar de stand-by duikers staan in het water klaar om de deelnemers te assisteren bij het aantrekken van de vinnen.

Gelijk bij het te water gaan gebeurd er een klein ongelukje het Zwitserse team verliest een diopter. Zij geven de stand-by duikers aan waar de diopter verloren is en deze gaan gelijk opzoek. Helaas wordt de diopter niet teruggevonden. Ondertussen is iedereen in het water en wordt het sein gegeven om onder te gaan. De laatste duik is begonnen.

Vrijwilliger en standby duiker Frank Vissers helpt bij het te water gaan.

Na een poos valt me op dat er een buddypaar constant aan de oppervlakte duikt met een reddingsboei. Ik vraag de vrijwilligers waarom er niemand naar deze duikers toegaat. Zij leggen mij uit dat deze deelnemers dit met hun hebben afgesproken. Ze proberen een half half opname te maken met model en boei. Het is blijkbaar nog de enige foto die dit team moet maken want de volle 90 minuten blijven zij aan de oppervlakte.

Na ruim 50 minuten komt het Finse team boven. Problemen de lekmelder van de camera gaat af. De zodiac van de reddingsbrigade pikt snel de camera op om de schade beperkt te houden. Eenmaal terug aan de kant blijkt de schade mee te vallen. Enige probleem is dat ze met teveel foto’s zijn bovengekomen. Dus de laatste foto’s tellen niet mee en dat bleken nu juist de mooiste te zijn. 

Anderen lezen ook:  Duiken met stages, hoe werkt dat?

Ondertussen is iedereen het water uit gekomen en zit het WK er voor de deelnemers op. Erg uitgelaten staan ze nog na te praten op de parking. Een Chileen steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken en verteld iedereen die het wil horen hoe mooi de Zeelandbrug is. Zoveel leven te vinden op de stenen hij kan hier nog wel uren doorbrengen. Dat vind ik geweldig om te horen dat ook onze buitenlandse gasten het Zeeuwse water zo waarderen.
Voor ons tijd om een hapje te gaan eten als vorens we weer naar een side event gaan.

Side-event: lezing Kurt Amsler
In het hotel spreken we nog even onze Spaanse vrienden. Ze zijn moe maar voldaan. Het resultaat tja dat zullen we morgen weten. De side-event voor deze avond is een presentatie van Kurt Amsler over de geboorte van een potvis. Kurt laat ons zijn beelden zien van een project waar hij 5 jaar aan gewerkt heeft. In die periode maakt hij een unieke gebeurtenis mee. Tijdens één van de keren dat zij freediven met de potvissen zijn zij ooggetuige van de geboorte van een potvis. Kurt weet het hele gebeuren op foto vast te leggen. En toont ons deze schitterende beelden. Ook laat hij een filmpje zien waarin de gebeurtenis is vast gelegd. Een mooie afsluiting van de avond.

Kurt Amsler toont unieke onderwaterbeelden: de geboorte van een potvis.

Het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie vindt plaats van 21 tot en met 25 mei 2015 in Zeeland en wordt georganiseerd door de Nederlandse Onderwatersport Bond. Om de duiksport ook in de rest van Nederland in de spotlights te zetten start op 15 mei 2015 de Duikweek. Tien dagen lang kunnen beginnende duikers, gebrevetteerde duikers en onderwaterfotografen aan allerlei activiteiten meedoen.

Anderen lezen ook:  Cozumel: alle kleuren van de regenboog

Meer informatie? Ga naar www.netherlands2015.com

Gedurende het WK zijn er side events georganiseerd, bekijk een overzicht van de activiteiten hier.