De laatste week van september hebben we de jaarlijkse duikvakantie van Q-divers uit Culemborg naar Kroatië gemaakt.

Via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië zijn we in Kroatië beland. Na even zoeken vinden we op de aankomstdag het juiste Stranici. We worden hartelijk ontvangen door Wouter Klaassen, de eigenaar van de twee huizen waar we deze week zullen verblijven. Na een tour door de huizen, die van alle gemakken zijn voorzien, mogen we in een van de twee huizen een kamer uitzoeken en krijgen daarna meteen een drankje geserveerd door Theo, die de komende week de catering voor zijn rekening neemt. Zowel in het huis als op de boot zorgt hij ervoor dat we van eten en drinken worden voorzien. Wouter, zelf actief duiker en instructeur, kent de diverse wrakken goed. Voor de onderwaterfotograaf heel prettig om Wouter als buddy mee te nemen. Hij kent alle goede plekjes voor een mooie foto.

Honderd wrakken

De volgende dag zijn we klaar om naar de duikschool (Diving Center Starfish in Vrsar) te gaan. Aangezien we met negen personen zijn, mogen wij kiezen waar de boot naar toe gaat. Langs de kust van Kroatië liggen tegen de honderd wrakken uit WOI en WOII. Aan de Noord-Adriatische kust is er keuze uit meer dan veertig wrakken, niet allemaal even bereikbaar, maar sommigen zijn zeker de moeite van meer dan één bezoek waard. We duiken met 28% Nitrox, waardoor het mogelijk is om wat langer op diepte te blijven, zonder al te veel stikstof op te bouwen. Jammer is alleen dat je maar tot 40 meter kan, maar dat is in ons geval geen probleem.

Anderen lezen ook:  Haaien fotograferen, National Geographic fotograaf Nuno Sá vertelt zijn geheim

Baron Gautsch

In totaal hebben we daar als groep drie duiken gemaakt. Het passagiersschip is in 1914 gezonken, doordat het op een zeemijn is gevaren. Het wrak verkeert in goede staat en is nog steeds zeer herkenbaar. Er is voldoende mogelijkheid om op een veilige manier het schip in te gaan en het interieur te verkennen. In de afgelopen (bijna) honderd jaar is het  mooi begroeid geraakt met algen en schelpdieren. Daarnaast zwemmen en verkeren er meerdere soorten vissen in en om het wrak. Het meest opvallende zijn de verschillende soorten en maten steenvissen. Het wrak bevindt zich op 28 tot 40 meter, waardoor we veel te kort rond kunnen kijken om alles in een keer te kunnen zien.

Giuseppe Dezza: mystieke ervaring

Giuseppe Dezza was een torpedoboot, die in WOII door een zeemijn in tweeën op de bodem van de zee is beland. Het wrak ligt op 30 tot 35 m. Voor Nederlandse begrippen is tijdens onze duik het zicht goed en kunnen we de contouren van de voormalige mijnenveger prima zien. Wanneer we naar boven gaan zie je dat er meerdere duikers rond het wrak hebben gedoken: het is alsof het wrak langzaam in een mist verdwijnt.

Grotten

Voor de afwisseling duiken we niet alleen op wrakken, maar ook een keer bij de grotten van Banjol en het rif bij St Ivan na pucini. Hierdoor zijn er ook mogelijkheden voor duikers die geen Advanced Open Water of 2-sters brevet hebben. Rond het eiland Banjol, vlak voor de kust zijn er meerdere makkelijk betreedbare grotten, waar je doorheen kunt zwemmen. Een van de grotten eindigt zelfs boven water, wat een aparte ervaring is.

Anderen lezen ook:  Duiken in ’t Twiske is super in het voor- en najaar!

Onderwaterleven

Onder de indruk van de prachtige wrakken, het verhaal van hun ondergang en de grotten zou je bijna vergeten dat je ook mooi onderwaterleven kunt zien. Zo werden we aangenaam verrast door een bezoek van een grote bloemkoolkwal, mooie kleur en zeer apart vormgegeven. Zakpijpen, naaktslakjes (macrolens!), schorpioenvissen, kreeften en flinke scholen vis behoren ook tot de vaste bewoners.

Na het afsluitende eten op vrijdagavond is er helaas weer een eind aan deze duikvakantie gekomen. We kijken terug op een week, waarin we ons volledig op het duiken konden concentreren, aangezien de rest door Theo en Wouter werd verzorgd.

Zaterdagochtend vertrekken we weer richting Nederland, met in onze bagage herinneringen aan een leuke week en vele mooie foto’s.

Paarse waaierslak (Flabellina pedata)

Bloemkoolkwal, zeepaddenstoel (Rhizostoma pulmo)

Meer dan duiken alleen

Soms vergeet je tijdens een duikvakantie dat er nog meer is te doen dan duiken, eten en slapen. Istrië is een mooi gebied met een rijke historie, aangenaam weer en genoeg te doen voor de hele familie. Dus ook voor de duiker, die met zijn of haar gezin op vakantie is, zijn er volop mogelijkheden.

 

Praktische informatie

Afstand Utrecht-Stranici: 1400 km

Vliegen: naar Pula, Triest of Venetië

Wrakduiken in Kroatië: www.wrakduikeninkroatie.nl

Huis: www.stranici12.com

Benodigd brevet: Voor het wrakduiken is een 2-stersbrevet of gelijkwaardig nodig. Om de bodemtijd te verlengen is Nitrox is aan te bevelen.

Watertemperatuur: 18 C  (35mtr.)

Duikclub: www.q-divers.nl

 

Bekijk ook:

Newfoundland: Wildlife & More