Japanse vissers hebben dit jaar al meer dan 50 walvissen gedood in een beschermd zeegebied voor de kust van Antarctica. WWF onthulde dit vandaag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de International Whaling Commission (IWC).

Maas in de wet

Het is verboden om te vissen in de Rosszee, een enorme baai in de Zuidelijke Oceaan in Antarctica. Daarnaast is de commerciële walvisjacht al sinds de jaren ’80 verboden. Japan omzeilt dit verbod door een ‘maas in de wet’: er is een uitzondering mogelijk voor wetenschap opgenomen het internationale verdrag. Het land jaagt daarom op walvissen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. WWF ontdekte de slachtpartij van de Japanse vloot na onderzoek naar de vaarroutes van de Japanse walvisvloot en verslagen van de IWC.

Oproep

WWF roept het IWC en de Convention for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) op om samen met de Japanse overheid deze maas in de wet te dichten en zo een einde te maken aan de jacht in de Rosszee en de Zuidelijke Oceaan. “De Rosszee zou een beschermd gebied moeten zijn waar de Antarctische natuur ongestoord blijft. Het is een grof schandaal dat Japan in dit natuurgebied een slachting op deze schaal aanricht”, aldus Chris Johnson, Senior Manager van het Antarctic Program van WWF. ” Het IWC is kan de internationale afspraken ‘waterdicht’ maken en zo dit soort slachtingen voorkomen.”

Alternatieven

Het internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelde al in 2014 dat de Japanse walvisjacht geen enkel wetenschappelijk doel dient. WWF werkt samen met wetenschappers om te onderstrepen dat walvissen niet gedood hoeven te worden voor onderzoek. Zo werd eerder dit jaar voor het eerst een ‘whale cam’ op een walvis geplaatst om onderzoek te doen naar het eetgedrag van de Antarctische dwergvinvis.

Anderen lezen ook:  Hartverscheurend beeld; zes kilo plastic in maag dode potvis

Ongerept natuurgebied

De Rosszee is met 1,55 miljoen vierkante kilometer een van de grootste beschermde zeegebieden ter wereld. Het werd beschermd gebied na een internationaal akkoord in 2016, dat onder andere door de Europese Unie en Japan werd getekend. Het gebied is bijzonder door de ongerepte natuur en bijzondere dieren, waaronder orka’s, zeehonden, walvissen en de keizerspinguïn.

Foto: WWF-Canon/Jurgen Freund Bron: WNF

Bekijk ook: Viagra: vloek of zegen voor een sportduiker?