Rond de kerst spoelden tientallen zeepaardjes aan op Texel. Wat was er aan de hand en wat is er met de geredde zeepaardjes gebeurd? Dierverzorger Jarco Havermans van Ecomare vertelt.

“Het zeepaardje spoelde letterlijk voor mijn voeten aan”

Op het moment hebben we een viertal kortsnuit-zeepaardjes onder onze hoede. De eerste daarvan vond ik zelf op De Hors. Dit zeepaardje spoelde letterlijk voor mijn voeten aan, en heb ik in een rubberen handschoen meegenomen naar Ecomare.

Naar aanleiding van het persbericht wat we hierover plaatsten, namen meer mensen zakjes mee naar het strand, en zijn er uiteindelijk nog zes zeepaardjes bij ons binnengebracht. Vier hebben het aanspoelen en transport vanaf het strand overleefd.

zeepaardjes

Zeepaardjes menu

In onze aquaria krijgen ze mysis te eten, en probeer ik zo vaak als ik kan levend voer voor ze te vangen (in de vorm van vlokreeftjes, aasgarnalen en jonge steurgarnalen). Vanuit mijn ervaring bij andere aquaria waar we tropische zeepaardsoorten hielden, weet ik hoe een gezond zeepaard zich gedraagt.

Dat gedrag hoop ik natuurlijk terug te zien bij de dieren op Ecomare, en tot nu toe doen ze het keurig.

Zeldzaam langs de Noordzee kust

Kortsnuitzeepaardjes zijn zeldzaam langs de Nederlandse kust, dit is het noordelijkste deel van hun verspreidingsgebied. In de zomermaanden worden ze steeds meer gezien, in de wintermaanden houden ze zich iets buiten de kust op in bijvoorbeeld velden met mosdiertjes, waar ze inactief blijven tot het voorjaar.

Zeepaardjes spreken natuurlijk enorm tot de verbeelding, zo is het de enige vissoort die rechtopstaand zwemt, en zijn het bij deze dieren de mannen die de broedzorg voor hun rekening nemen.

Anderen lezen ook:  Duikers bevrijden moeder bultrug uit visnet

zeepaardjes

Houvast kwijt

Eind vorig jaar lagen langs de hele Texelse kust grote plukken met harige mosdiertjes. Waarschijnlijk is door storm of opwelling een veld met harige mosdiertjes losgeraakt, en raakten de zeepaardjes daardoor hun houvast kwijt.

Op het moment dat deze dieren in inactieve toestand aanspoelen, heeft uitzetten in ondiep water met branding maar weinig nut. Beter is het om de dieren in bijvoorbeeld een emmer zeewater naar een zeeaquarium te brengen, waar ze dan kunnen blijven tot het voorjaar.

Kortsnuitzeepaardje

Als het water een graad of 12 is, worden de kortsnuitzeepaardjes langs onze kust weer actief. Er is dan weer prooi in de vorm van allerlei kreeftachtigen aanwezig. Dat zal ook het moment zijn dat we ‘onze’ zeepaardjes willen gaan uitzetten.

Langs de dijk bij het NIOZ zijn al eerder kortsnuitzeepaardjes waargenomen tussen het Japans bessenwier. Het is de bedoeling om onze zeepaardjes dan ook daar uit te zetten. Het is nu dus even afwachten voordat ze van stal mogen!

zeepaardjes

Over Jarco Havermans

Als kind hij op bij de Oosterschelde en het Schelde-Rijn Kanaal op Tholen in Zeeland, dit deltagebied met zoet en zout water boeide hem al snel. Aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft hij mariene biologie gestudeerd, en is via deze studie voor stages en werk op Texel terechtgekomen.

Bij Ecomare werkt hij momenteel als dierverzorger in de vogel/zeehondenopvang, is verantwoordelijk voor zijn specialiteit: zoute koudwater-aquaria.

Leadfoto: Janny Bosman

Ook interessant voor jou:

Portugal heeft de grootste kolonie zeepaardjes van de wereld

Wereldwijd overzicht van plastic in zeedieren

 

Anderen lezen ook:  De succesvolle koraal kweektuin van Bonaire