Vanaf Bonaire zie je het al liggen, een klein eiland op nog geen steenworp afstand. Een bezoek aan dit bijzondere stukje natuur mag zeker niet ontbreken aan je duikvakantie: Klein Bonaire.
Met mijn rug tegen een grote stapel kussens aan en mijn benen lekker in de zon, varen we in een slakkengangetje naar Klein Bonaire. We zijn aan boord van Kantika di Amor met schipper Henk. De kleurrijke huisjes van het moedereiland gaan langzaam aan ons voorbij totdat Henk de boot scherp naar bakboord stuurt.
In nog geen 25 minuten bereiken we Klein Bonaire dat een ware rust uitstraalt. Het strand is maagdelijk wit en er zijn nauwelijks mensen. Ook het water ziet er heel aanlokkelijk uit. Ik rol snel mijn handdoek uit en pak mijn masker en vinnen. Vanaf de kant zie ik al dat het azuurblauwe water superhelder is. Ik loop rustig het water in, het warme zand tussen mijn tenen. Het rif ligt recht voor onze neus, met enkele vinslagen ben ik er al. Het loopt langzaam af naar 180 meter.
Zo vanaf het wateroppervlak valt er al heel veel te zien. Hard koraal heeft het hier prima naar zijn zin en een school Franse grommers zigzagt over het rif. Langzaam dobber ik verder, een veld hertshoornkoraal strekt zich onder mij uit. Geweldig! Het is erg fijn om te zien dat deze koraalsoort langzaam aan weer terugkomt.
Dan hoor ik een hard gemurmel. Sander roept me. Ik steek mijn hoofd boven water en hoor hem «schildpad!» roepen. Snel zwem ik naar hem toe en volg zijn wijzende arm. Daar! Een groene schildpad! Wat is ie mooi! Hij zwemt over het rif, stompt wat koraal eraf (daar gaat het hertshoornkoraal…) en neemt her en der een hap. Wat een knapperd! Stiekem krijg ik zin om te duiken, maar zo snorkelen is ook zeker een keer leuk. Duiken kan een andere keer nog wel.
Geitenplaag
Klein Bonaire heeft een oppervlakte van 6 km2 en is sinds 1999 onderdeel van het Bonaire National Marine Park. Ondanks dat het eiland niet groot is, is het een belangrijk ecologisch gebied. Er leven 54 verschillende diersoorten waaronder vogels en reptielen. Het eiland heeft drie kleine zoutmeren waar flamingo’s op afkomen en rustig kunnen foerageren.
Het is niet zo verwonderlijk dat we een schildpad zien, want Klein Bonaire is een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden. De nesten worden beschermd door Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB). Hoewel het eiland onder water heel mooi is, wil ik boven water ook nog graag wat zien. Wanneer we
ons afdrogen lopen we per toeval Elsmarie Beukenboom tegen het lijf. Ze werkt voor STINAPA als consultant en is net op weg met een nieuw onderdeel voor de waterpomp.
De natuurorganisatie is sinds 2013, samen met de Stichting Ecologisch Bonaire, gestart met een project om 2.500 m2 grond op Klein Bonaire te beplanten met 100 bomen. Elsmarie : «Vroeger was Klein Bonaire volop begroeid maar jarenlange houtkap, duizenden geiten die er wel pap van lusten en verwoestende stormen, lieten een kaal eiland achter. Alle geiten zijn nu gelukkig weg – in 1966 zijn ze allemaal gevangen.
STINAPA
Het eiland kent 34 boom- en heestersoorten en 42 plantensoorten. We hebben voornamelijk soorten aangeplant die schaars zijn en die een belangrijke sleutelrol spelen als bron van voedsel voor dieren.» In 2006, 2007 en 2009 zijn al eerder bomen geplant, maar deze zijn nooit heel groot geworden. Dit komt doordat de grond zo onvruchtbaar is, want er kan zich geen humuslaag vormen. We lopen met Elsmarie mee over een zandpaadje waar het dorre en droge zand onder onze voeten knerpt.
We wandelen langs enkele bomen waar ik net niet overheen kan kijken. Het valt me op hoe groen ze zijn. Langs het pad liggen overal stapeltjes stenen waar piepkleine boompjes hun best doen om groot te worden. Er ligt overal een gevulde waterfles naast. «Met vrijwilligers komen we hier wekelijks en geven de nieuwe aanwas een flinke scheut water. Dat houdt dus in dat we per boompje water uit de fles erbij gooien, en deze weer bijvullen. Een flinke klus, maar noodzakelijk. » We komen uit bij een kaal stuk land waar het water vandaan komt: hier is een echte waterbron!
Elsmarie begint direct met het vervangen van het onderdeel van de pomp. Gelukkig heeft ze verstand van zaken, want al snel werkt het weer. Het is verzengend warm zo in de zon en het is begrijpelijk dat de vegetatie tijd nodig heeft om te herstellen in deze omstandigheden. Maar dankzij de vele vrijwilligers krijgt de natuur een steuntje in de rug. Het einddoel van STINAPA is om een vegetatie te krijgen zoals die er oorspronkelijk was. Daar moet nog goed onderzoek naar worden gedaan.
Veel zeldzame soorten zijn ook dicht bij elkaar geplant, dicht bij het strand, om ze goed te kunnen monitoren en om ze voor educatieve doeleinden te gebruiken. Elsmarie : «We hopen door de herbebossing de lora en de treurduif weer te zien. De treurduif heb ik pas gespot, ik hoop dat er nog meer volgen!»
Info klein Bonaire
Watertaxi’s naar Klein Bonaire
Aan de promenade van Kralendijk vind je verschillende watertaxi’s. Deze varen meerdere keren per dag uit, de tijden staan op de informatiebordjes langs de promenade. De tocht duurt ongeveer 20 tot 25 minuten.
Faciliteiten
Uniek aan Klein Bonaire is dat er geen mensen wonen. Er zijn daardoor ook geen voorzieningen, behalve een klein, met riet bedekt afdakje en een informatiebordje met de geschiedenis, flora en fauna van het eilandje.
Bekijk ook: