YES! Indoor Duik- en Snorkelcentrum TODI is weer geopend. Ben je de snoeken en baarzen al een beetje zat en ga je niet op vakantie? Duik dan tussen kogelvissen en piranha’s in België! Wij spraken eigenaar Wouter Schoovaerts over hun maatregelen met betrekking tot corona en of de vissen de duikers gemist hebben.

Per 1 juli mochten jullie weer open! Hoe was dat?

We waren blij dat we op 1 juli weer open konden. We vallen onder de zwembadwetgeving, die nog lange tijd niet open mochten gaan. We hadden met alle indoor duikcentra samen, in België, een voorstel gedaan van een veiligheidsprocedure, maar dat heeft het niet gehaald.

We moesten dus wachten totdat de zwembaden weer open mochten. Heel veel duikers wisten ons direct weer te vinden, we hadden zelfs meer bezoekers dan vorig jaar! Vakantie in eigen land heeft daar zeker aan bijgedragen, en natuurlijk dat mensen hun favoriete hobby willen blijven beoefenen in warm water. Ook vele snorkelaars zijn al weer langs geweest.

 Welke aanpassingen heeft TODI gedaan met betrekking tot corona?

Uiteraard hebben we alle middelen ingezet die moeten, om de coronamaatregels te respecteren. Eenrichtingsverkeer, plexi-wanden, ontsmettingsgels, mondmaskers, afstand houden enz…

Hoe werkt het met het verhuurmateriaal?

Eigenlijk waren we al voor de coronacrisis coronaproof bezig. Ons materiaal wordt regelmatig gespoeld en ontsmet om de bacteriën te vernietigen.

Dit heeft dan vooral te maken met de hygiëne voor de vissen! Nu is het van belang voor de mensen en gaan we alles dubbel ontsmetten. Al het materiaal moet ontsmet worden in de voorziene spoelbaden voor en na de duik.

Anderen lezen ook:  Soepschildpad eet zichzelf de vernieling in

De volgende die dan gaat duiken, moet dat ook weer doen… misschien wat te veel, maar beter op zeker spelen. Ook je eigen materiaal moet je op deze manier ontsmetten. Er staan overal baden met ontsmettingsmiddel die zeer regelmatig ververst worden.

Hoeveel mensen mogen nu tegelijk duiken?

Volgens de regels mogen we 1 persoon per 3 vierkante meter toelaten. Ons wateroppervlak is 1000 vierkante meter, wat wil zeggen dat we 333 mensen in het bad mogen laten…. geen probleem dus.

Hoe werkt het in de kleedkamers en douches?

Hier geldt dus de regel dat de afstand van 1,5 meter gerespecteerd moet worden. In België is het zelfs verplicht om in publieke plaatsen een mondmasker te dragen.

Volledig publiekelijk zijn we niet echt en dat hoeft dus niet, maar wij geven wel het advies om een mondmasker te dragen tot je in het water gaat. Of je moet dus zeker de afstand van 1,5 meter respecteren. Aan het bassin mag je dan ook (per bubbel van 5 mensen) per raam zitten. De afstand tussen de ramen is 2 meter en we hebben 50 ramen.

Is de horeca open?

Vanaf 1 juni mocht de horeca open en zijn we voorzichtig opgestart in de weekends. Vanaf juli is de horeca 7/7 open en we merkten daar in het begin ook weer meer bezoekers dan vorig jaar. Ondertussen zijn de maatregelen weer wat verstrengd en is er eenrichtingverkeer.

Je moet in de horeca ook een mondmasker dragen zolang je niet gaat zitten. Een beetje aanpassen, maar het valt allemaal wel mee zolang iedereen hier een beetje aandacht aan besteedt en van goede wil is. Wat onze bezoekers ook zijn!

Anderen lezen ook:  Zeeschildpad moet eieren achterlaten op landingsbaan

Moet ik ver van tevoren reserveren?

Reserveren mag, maar moet niet op voorhand, het kan ook ter plaatse. In de zomer zijn onze duikende en snorkelende bezoekers genoeg verspreid over de dag, zodat je ook last minute kan reserveren.

Zijn de vissen blij dat de duikers weer terug zijn?

Ja hoor. Ze hebben de duikers en vrijduikers en de snorkelaars wel gemist. Onze visverzorgers hebben zelfs opgemerkt dat ze veel actiever waren toen we gesloten waren, in die zin dat ze naar elkaar toe agressiever waren en schichtiger. Sinds we weer bezoekers hebben, zijn ze rustiger en hebben zij ook wat te zien natuurlijk!

Wij krijgen in ieder geval heel veel zin om snel weer eens langs te komen!

Wij zetten dus volop in op “staycation”. Vakantie in je achtertuin met een duik of een snorkelsessie tussen 4500 tropische vissen in water van 24 graden. Zo eenvoudig is dat! Spring zelf even binnen, en overtuig je van een fantastisch vakantiegevoel dicht bij huis!

Meer info TODI: www.todi.be

Check onze video over een geweldig weekendje TODI!